Θέματα

Κίεβο: Ζελένσκι εναντίον Ζαλούζνι – ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Την αρχή έκανε ο αρχιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι. Mιλώντας πρόσφατα στον Economist, κλόνισε τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του ουκρανού προέδρου, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, λόγω έλλειψης τεχνολογικής υπεροχής και αναποτελεσματικότητας στη στρατολόγηση, που αποτελούν ευθύνη της πολιτικής
Protagon Team

Δεχόταν πιέσεις εδώ και καιρό να αναφερθεί στο ζήτημα και το έκανε τελικά τη Δευτέρα, μέσω του καθιερωμένου βραδινού (βιντεο)μηνύματός του προς τον ουκρανικό λαό. «Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για εκλογές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Oλοι καταλαβαίνουμε ότι τώρα, σε καιρό πολέμου, όταν υπάρχουν τόσο πολλές προκλήσεις, είναι απολύτως ανεύθυνο να ρίχνουμε το θέμα των εκλογών στην κοινωνία με ανάλαφρο τρόπο», πρόσθεσε, καλώντας τους Ουκρανούς να ενισχύσουν τη χώρα και να μην παρασυρθούν σε επικίνδυνες εσωτερικές διαμάχες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον αγώνα τους κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Τώρα όλοι θα πρέπει να σκεφτόμαστε την υπεράσπιση της χώρας μας. Πρέπει να ενωθούμε, να αποφύγουμε να χαλαρώσουμε και να μας χωρίσουν διαφωνίες ή άλλες προτεραιότητες. Αν δεν υπάρξει νίκη, δεν θα υπάρξει χώρα. Η νίκη μας είναι εφικτή», επισήμανε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι μια περίοδος για άμυνα, μια περίοδος για μάχη, από την οποία εξαρτάται η μοίρα του κράτους και του λαού».

Ο 45χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέλαβε καθήκοντα το 2019, οπότε, υπό κανονικές συνθήκες, προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν τον ερχόμενο Μάρτιο, τον ίδιο μήνα κατά τον οποίο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ομως εκλογές στην Ουκρανία δεν μπορούν να διεξαχθούν βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος κηρύχθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, απευθύνοντας, συγχρόνως, έκκληση για ενότητα στους Ουκρανούς, αφού αποκαλύφθηκαν οι εντάσεις στις σχέσεις του με τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Η αναπάντεχη σύγκρουση κατέστρεψε την ενότητα αυτών των 21 μηνών αντίστασης. Ξέσπασε μια αντιπαλότητα με απολύσεις και παραιτήσεις, δηλητήριο, λάσπη, ακόμη και ένα παράλογο “δυστύχημα” που θυμίζει έντονα απόπειρα δολοφονίας», γράφει στην ανταπόκρισή του από το Κίεβο ο Πάολο Μπρέρα της La Repubblica.

Την αρχή έκανε ο Βαλέρι Ζαλούζνι την προηγούμενη εβδομάδα. Mιλώντας στον Economist κλόνισε τον ακρογωνιαίο λίθο της πολεμικής στρατηγικής του ουκρανού προέδρου, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, λόγω της έλλειψης τεχνολογικής υπεροχής και της αναποτελεσματικότητας στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση, που αποτελούν ευθύνη της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ουκρανό αρχιστράτηγο ο πόλεμος βρίσκεται σε τέλμα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να διεξάγουν μάχες χαρακωμάτων όπως κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. «Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική και όμορφη εξέλιξη», είπε. Ομως ο Ζελένσκι καθόταν ήδη σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω του εξώφυλλου του Time, το οποίο τον παρουσιάζει ως απομονωμένο από του ίδιους τους συνεργάτες του που δεν πιστεύουν πλέον στις υποσχέσεις του για νίκη.

Οπως αναφέρει ο ιταλός απεσταλμένος στην Ουκρανία, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης –από το NBC News και το CNN έως την Washington Post έως τους New York Times– ανέφεραν, επικαλούμενα πηγές και μαρτυρίες, ότι η μαξιμαλιστική γραμμή του ουκρανού προέδρου, το δόγμα τού «δεν διαπραγματευόμαστε», έως ότου να ανακτηθούν όλα τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας, συγκρούεται με τη νέα κατάσταση στη διεθνή σκηνή, όπως αυτή διαμορφώνεται εδώ και έναν μήνα, από την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Συγκρούεται επίσης με τη μη επιτυχία (εάν όχι την αποτυχία) της ουκρανικής αντεπίθεσης, καθώς και με τις απόψεις ανώτερων δυτικών αξιωματούχων που υποστηρίζουν πως πρέπει να εγκαταλειφθούν οι υπερβολικές ελπίδες και η προπαγάνδα και να αναζητηθεί μια ρεαλιστική λύση.

Το εξώφυλλο του Time θορύβησε, φυσικά, το προεδρικό γραφείο. Ωστόσο η συνέντευξη του Ζαλούζνι στον Economist προκάλεσε σεισμό, καθώς τόσο ο Ζελένσκι όσο και οι πιο πιστοί και στενοί συνεργάτες γνωρίζουν πως ο αρχιστράτηγος είναι πολύ συνετός και δεν θα επέλεγε να εκτεθεί, χωρίς ισχυρή υποστήριξη, τόσο στο εσωτερικό της Ουκρανίας όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν είναι μια σύγκρουση, είναι ανταγωνισμός, ο στρατηγός έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις και έχουν αντίθετα οράματα για τη συνέχεια του πολέμου: σύμφωνα με τον Ζαλούζνι πρέπει να επικεντρωθούμε στην άμυνα, ενώ ο Ζελένσκι επιμένει στην αντεπίθεση για να μην υπονομευθεί η συναίνεση, δεν είναι σε θέση να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά την ανάκτηση (εδαφών)», ανέφερε σχετικά ο πολιτικός επιστήμονας Ρουσλάν Μπορτνίκι.

Ζελένσκι και Ζαλούζνι πριν από το ρήγμα. (Facebook)

Πάντως, την προηγούμενη Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, Βίκτορ Χορένκο, χωρίς να ενημερώσει ούτε τον ίδιο (το έμαθε από τα ΜΜΕ) αλλά ούτε και τον Ζαλούζνι. Και το βράδυ της Δευτέρας ο ταγματάρχης Γκενάντι Τσαστιάκοφ, ηλικίας 39 ετών, σκοτώθηκε, ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του με φίλους, τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους, αφού απασφάλισε μία από τις χειροβομβίδες που του είχαν δωρίσει συνεργάτες του στην υπηρεσία μαζί με το αγαπημένο του ουίσκι.

Ο Πάολο Μπρέρα γράφει στην ανταπόκρισή του ότι η αναπαράσταση του συμβάντος είναι τόσο παράλογη, που αναπόφευκτα οδηγεί τη σκέψη σε ενδεχόμενη «απόπειρα δολοφονίας» και σε «αντίποινα», δεδομένου ότι το θύμα ήταν όχι μόνο σύμβουλος αλλά και φίλος του αρχιστρατήγου Ζαλούζνι.

Οσον αφορά το «δηλητήριο» και τη «λάσπη», «όσοι δεν πιστεύουν στη νίκη, δεν έχουν θέση στην εξουσία και στη (στρατιωτική) διοίκηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ, ενώ ο βουλευτής Βολοντίμιρ Αρίεφ ανακοίνωσε, αν και στη συνέχεια το αναίρεσε, ότι ο υπουργός Αμυνας Ρουστέφ Ουμέροφ ζήτησε την απομάκρυνση του Ζαλούζνι.

Επιπλέον κυκλοφορούν φήμες για περαιτέρω απολύσεις και τα ΜΜΕ αναφέρονται σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Ζαλούζνι υπέβαλε μια διδακτορική διατριβή στη Νομική Ακαδημία της Οδησσού, την οποία, ωστόσο, δεν εκπόνησε ο ίδιος αλλά ο πρύτανης.