Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους | CreativeProtagon
Θέματα

Κι όμως, υπάρχει σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

To ερώτημα ποιος και πώς θα το εφαρμόσει, θα απαντηθεί στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Οι δράσεις της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης: Κάθε πληρωμή με κάρτα θα καταγράφεται και θα μεταδίδεται απευθείας στην ΑΑΔΕ – έως τον Ιούνιο του 2024 θα τρέχει πλήρως το νέο σύστημα  
Ζώης Τσώλης

Παρότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αυξήθηκαν κατά 40% από το 2020 μέχρι σήμερα και 800.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να πληρώνουν μισθούς, προμηθευτές και κάθε δαπάνη άνω των 500 ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος, το τέρας της φοροδιαφυγής παραμένει ζωντανό. 

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε το 2022 περισσότερους από 62.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους στην αγορά για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς η αγορά βρήκε απαντήσεις στους περιορισμούς και τους ελέγχους μέσα από τα ανοιχτά συστήματα και τις πλατφόρμες συναλλαγών – όπως η σύνδεση των POS με τράπεζες του εξωτερικού (από τη Βουλγαρία, το Δουβλίνο μέχρι τις ΗΠΑ) και η μεταφορά των εισπράξεων (κυρίως από τον τουρισμό) στο PayPal.

Το μοναδικό ρίσκο –για όσους δεν έχουν μεταφέρει και τη φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό– είναι να εντοπιστούν τα έσοδα σε κάποια διασταύρωση και να υποστούν τον έλεγχο, που μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες μέχρι και έξι χρόνια. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό και όσα παράθυρα κι αν ανοίξουν για να αποφύγουν τελικά τον σκόπελο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους και προφανώς στις Αρχές, εν προκειμένω την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της απώλειας εσόδων μπορεί να βρίσκεται στην πλήρη (100%) ψηφιοποίηση των συναλλαγών και, το κυριότερο, στην online σύνδεση των POS με το Taxisnet.

Το σχέδιο για το 2024

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προφανώς θα ξεκινήσει να υλοποιείται μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αποτυπώνεται ήδη στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη διετία 2023-2024.

Το πιο σημαντικό, ίσως, στοιχείο είναι ότι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημαίνει ότι αυτόματα υπόκειται και στην παρακολούθηση της υλοποίησής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το σχέδιο;

Η μεταρρύθμιση συνίσταται επίσης στις ακόλουθες δράσεις: 

Σημαντικό μέτρο είναι επίσης η θέσπιση κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα κάνει χρήση της πλατφόρμας myDATA για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά της συστήματα. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.  

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκεπτικό, η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης. Με άλλα λόγια, το σχέδιο που ενέκρινε και η Κομισιόν στηρίζεται στην προσδοκία ότι η εθελοντική συμμόρφωση θα συμβάλει στην αποφυγή της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου. Παράλληλα, οι συνεπείς επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν τα κίνητρα που θα δοθούν, ενώ θα διευκολύνονται και στην είσπραξη των επιστροφών φόρου που δικαιούνται.