Ισως έφταιγε ότι δεν μπορούσες να την εγκαταστήσεις εύκολα, ίσως δεν είχαν γίνει κάποια πράγματα σωστά προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μας αυτό το πρότυπο μετάδοσης (Hybrid Broadcast Broadband TV), που έφτασε και στο Ραδιομέγαρο. Και επιτρέπει σε διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν ή να συνδεθούν με το τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσα από την κεραία της επίγειας τηλεόρασης, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως Catch-up Video, livestream, Video on Demand (VoD), απευθείας στη smart τηλεόρασή τους.
Εδώ και λίγους μήνες, πάντως, η υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ μπαίνει σε όλο και περισσότερα σπίτια. Η επανεκκίνηση έγινε την περασμένη άνοιξη, στην καραντίνα. Εκεί, η ομάδα που βρίσκεται πίσω της δούλεψε εντατικά με τηλεργασία και αμέτρητες βιντεο-κλήσεις και κατάφερε να περάσει την πλατφόρμα στο επόμενο επίπεδο, το ERTFLIX που όλοι πια ξέρουμε ή θέλουμε να μάθουμε.
Το γκελ που έκανε στο κοινό φάνηκε από την πρώτη μέρα μετάδοσης: 70.000 άτομα πάτησαν το «κόκκινο κουμπί» για να τσεκάρουν τι συμβαίνει στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Το ενδιαφέρον για θέαση επιβεβαιώθηκε τους πρώτους μήνες λειτουργίας, αφού το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου συνδέθηκαν στο webtv.ert από υπολογιστές, τάμπλετ και έξυπνα κινητά, 5.500.000 χρήστες. Το ότι το ERTFLIX έγινε και εφαρμογή (app), έπαιξε τον ρόλο του.
Καθοριστικό ρόλο, όμως, στην ανοδική πορεία του ERTFLIX έπαιξε και το περιεχόμενο. Ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικά, αθλητικά και πολλές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ εντάχθηκαν στο μενού, το οποίο ανανεώνεται τακτικά, δίνοντάς σου κίνητρο να συντονιστείς. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα και το ERTFLIX φαίνεται να το έχει πιάσει. Σου δίνει τη δυνατότητα δωρεάν επιλογής τηλεοπτικού προγράμματος και προσπαθεί να εμπλουτίζει την γκάμα των επιλογών του.
Εκείνο όμως που πραγματικά απογείωσε την ψηφιακή πλατφόρμα της κρατικής τηλεόρασης ήταν οι πρεμιέρες των τριών ελληνικών σειρών μυθοπλασίας («Τα καλύτερά μας χρόνια», «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» και η «Η τούρτα της μαμάς»), τη βδομάδα που μας πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, πάνω από 52.000 σπίτια συντονίστηκαν στο ERTFLIX για να παρακολουθήσουν σε avant-premiere τα πρώτα επεισόδια των νέων σειρών, ενώ η πρόσβαση μέσω τηλεοράσεων έσπασε ρεκόρ πενταμήνου. Ηταν τόση η ζήτηση τού on demand, που η ΕΡΤ αποφάσισε να παρατείνει τον χρόνο πρόσβασης των πρώτων επεισοδίων ως τις τρεις το πρωί και όχι μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.
Η μυθοπλασία δεν απογείωσε μόνο το ERTFLIX, αλλά και την πεσμένη τηλεθέαση της EΡΤ, βάζοντάς την στον πλάνο του ανταγωνισμού της prime time ζώνης. Κι αν λάβουμε υπόψη τις θετικές κριτικές, αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου στα κοινωνικά δίκτυα, αυτές οι νέες σειρές μπορούν να κρατήσουν την ΕΡΤ εντός πλάνου, κάτι που τελικά είναι και το ζητούμενο.
Η υβριδική τηλεόραση είναι γέννημα θρέμμα των τεχνικών της ΕΡΤ. Και το σίγουρο είναι ότι πίσω της κρύβονται δημιουργικά μυαλά, κάτι που φαίνεται τόσο στο στήσιμο της πλατφόρμας, όσο και στο γκελ που κάνει. Μέχρι και στο όνομά της, ERTFLIX, φαίνεται το δημιουργικό πνεύμα των ανθρώπων της. Ενα όνομα που, όπως έμαθα, προέκυψε αυθόρμητα, αφού έτσι ονόμαζε η ομάδα τις συσκέψεις της. Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι απλώς ένα καλό λογοπαίγνιο, αλλά, ευτυχώς, δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι φρέσκο πράγμα το ERTFLIX, της εποχής. Το καταλαβαίνεις ακόμα και από τον χώρο όπου η ομάδα εργάζεται, στα γραφεία των Νέων Μέσων, στο κτίριο Γ του Ραδιομεγάρου. Γκράφιτι στους τοίχους, μουσική, χρώματα, ζωντάνια, ένας χώρος όπου όταν μπαίνεις, το καταλαβαίνεις αμέσως ότι το brainstorming και οι ιδέες έχουν ποτίσει τον αέρα.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα τους; Να κάνει το ERTFLIX δικές του παραγωγές, όπως μου είπε ένα πουλάκι. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
ΥΓ. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το ERTFLIX στην τηλεόρασή σας, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ενώ ειδικώς όσοι έχετε τηλεοράσεις Samsung μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή του ERTFLIX ακολουθώντας τις οδηγίες αυτού του βίντεο που ετοίμασε η ΕΡΤ.