Το δημόσιο ακίνητο της Κασσιόπης στην Βορειοανατολική Κέρκυρα που ιδιωτικοποιήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης ενέκρινε ήδη φοροαπαλλαγές ύψους 4,1 εκατ. |
Θέματα

Κασσιόπη: Μετά το «cοlpo grosso» τους δίνουν και φοροαπαλλαγές!

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη μακροχρόνια μίσθωση 490 στρεμμάτων της δασικής παραθαλάσσιας έκτασης στη βορειοανατολική Κέρκυρα για 23 εκατομμύρια, που εξελίχθηκε σε οριστική πώληση μέρους των εκτάσεων για μόλις 2,05 εκατομμύρια ευρώ. Το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε ήδη στην εταιρεία που κέρδισε το «φιλέτο» φοροαπαλλαγές ύψους 4,1 εκατομμυρίων. Και έπεται συνέχεια...
Χάρης Καρανίκας

Από τον Μάιο του 2018, οπότε το Protagon ξεκίνησε την έρευνά του για την σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους υπευθύνους του υπουργείου Οικονομικών ή του ΤΑΙΠΕΔ. Ούτε καν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης εδέησαν  να απαντήσουν. Σφυρίζουν κλέφτικα.

Παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ένα «colpo grosso» για το πώς μία μακροχρόνια μίσθωση 99 χρόνων που αποφέρει 23 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, εξελίχθηκε σε οριστική πώληση μέρους των εκτάσεων για μόλις 2,05 εκατομμύρια ευρώ στην ίδια εταιρεία που είχε κερδίσει τη μακροχρόνια μίσθωση, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Ακόμα και όταν δημοσιοποιήθηκε ότι σε αυτό το τμήμα των εκτάσεων προβλέπεται οικοδόμηση 27.000 τετραγωνικών μέτρων πολυτελών κατοικιών, οι οποίες δεν επιστρέφονται στο Δημόσιο, ενώ μάλιστα σε γύρω περιοχές οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές…

Ερχεται όμως τώρα να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο στο «σίριαλ της Κασσιόπης». Διαβάστε:

Ενώ η εταιρεία διατυμπάνιζε πριν από δύο χρόνια τα οφέλη που θα προέκυπταν από το πρότζεκτ για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα εισέπραττε (υποτίθεται) φόρους 36 εκατομμυρίων, όπως προκύπτει από πρόσφατες αποφάσεις το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης της ενέκρινε ενισχύσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγών ύψους 4,1 εκατομμυρίων. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για εταιρείες φτάνει έως και τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν τα αιτήματα υποβληθούν από ομίλους επιχειρήσεων το ταβάνι «ψηλώνει» στα 20 εκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση προς την NCH Capital των 490 στρεμμάτων της Κασσιόπης, στα πλαίσια του διαγωνισμού της μακροχρόνιας μίσθωσης και καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 10 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 23 εκατομμύρια που ήταν το συνολικό τίμημα. Η εταιρεία, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, θα έχτιζε ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή και μετά από 99 χρόνια θα επέστρεφε τις υποδομές στο Δημόσιο.

Τότε δεν είχε αποφασιστεί ακόμα από το ΤΑΙΠΕΔ η οριστική πώληση μέρους της έκτασης – και συγκεκριμένα του χώρου όπου θα κτίζονταν οι πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θεωρούνται και το «φιλέτο» του πρότζεκτ. Η απόφαση φέρεται να πάρθηκε σε διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ  μερικούς μήνες μετά – συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, ανάμεσα σε βαρύνουσες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάτι σχετικό στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το διοικητικό συμβούλιο. Κοντολογίς, η νέα απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ (το ΔΣ του οποίου τότε απαρτιζόταν από τους Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Αντώνη Λεούση και Άγγελο Βλάχο) πάρθηκε και πέρασε στα μουλωχτά.

Και αυτόν τον διαγωνισμό για την οριστική πώληση κέρδισε η ίδια εταιρεία, η οποία ήταν και η μοναδική διαγωνιζόμενη. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ποιος θα συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό με σκοπό –σε περίπτωση που κέρδιζε- να περιμένει 99 χρόνια για να αξιοποιήσει τη γη που είχε αγοράσει, αφού αυτή θα ήταν δεσμευμένη από την εταιρεία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό της μακροχρόνιας μίσθωσης…

Εντός του 2017 σχεδιάστηκε η «υποβολή αιτημάτων υπαγωγής στον Ν.4399/2016 επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας συνολικού ύψους 19.000.000 ευρώ»

Τον Ιανουάριο του 2017, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεταβίβασης στα πλαίσια του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης, η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Εκεί, πέρα από τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων με 90 δωμάτια, μαρίνας 57 θέσεων, παραθεριστικών κατοικιών, ανακοινώθηκαν και κάποια «βαρύγδουπα» οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο: 36 εκατομμύρια ευρώ φορολογικό όφελος μόνο από την κατασκευή του έργου.

Όμως σε Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όπως φαίνεται από τις οικονομικές της καταστάσεις, πάρθηκαν εντός του 2017 αποφάσεις που στη συνέχεια θα «ελάφρυναν» το ελληνικό Δημόσιο από φορολογικά έσοδα: σχεδιάστηκε η «υποβολή αιτημάτων υπαγωγής στον Ν.4399/2016 επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας συνολικού ύψους 19.000.000 ευρώ».

Τι είναι ο Ν.4399/2016; Είναι ο αναπτυξιακός νόμος του 2016, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το είδος των ενισχύσεων μπορεί να είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων ή και φοροαπαλλαγών. Η υπαγωγή μίας εταιρείας σε αυτές της ενισχύσεις ανακοινώνεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και φέρει την έγκριση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης  Γιάννη Δραγασάκη.

H έγκριση φοροαπαλλαγής ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη ξενοδοχειακή μονάδα

Όπως φαίνεται από δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν το Νοέμβριο του 2018, η εταιρεία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας που ανήκει πλέον στην NCH Capital και τρέχει το «πρότζεκτ Κασσιόπη» υπέβαλε δύο επενδυτικά σχέδια για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο – ένα, ύψους 10,6 εκατομμυρίων, για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 90 δωματίων και ένα άλλο, 6 εκατομμυρίων, για κατασκευή μαρίνας 57 θέσεων. Με την έγκριση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, η εταιρεία εντάχθηκε σε καθεστώς ενισχύσεων υπό τη μορφή φοροαπαλλαγής ύψους 2,6 εκατομμυρίων για το ξενοδοχείο και 1,5 εκατομμυρίων για την μαρίνα, στο σύνολο 4,1 εκατομμύρια.  Η συγκεκριμένη απαλλαγή αφορά στην καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ-φόρων κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Η μόνη παράταξη που αντέδρασε στην παραπάνω φοροαπαλλαγή ήταν το ΚΚΕ, το οποίο ανέφερε στα τέλη Δεκεμβρίου 2018: «Στην επιχείρηση “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.” δίνεται ποσό ενίσχυσης από το κράτος με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ίσο με το 25% της επένδυσης!!! (…) Λίγες μέρες πριν κλείσει ο χρόνος, με τους εργαζόμενους να παλεύουν για να πληρώσουν δισεκατομμύρια φόρους για ΕΝΦΙΑ και τέλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαρίζει και πάλι εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της “δίκαιης” ανάπτυξης».