| CreativeProtagon
Θέματα

Κάρολος Γ’: Πνευματικό αποκούμπι στον Εφραίμ του Βατοπεδίου βρήκε ξανά ο βρετανός μονάρχης

Ο «κρυπτορθόδοξος βασιλιάς» και η ιδιαίτερη σχέση με τον γέροντα της Μονής Βατοπεδίου στο πέρασμα των τελευταίων τριάντα ετών που «υποχρέωνε» το Μπάκιγχαμ να διαψεύδει τις πληροφορίες ότι αν και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, «δεσμεύεται πνευματικά» στην Ορθοδοξία
Protagon Team

Σεπτέμβριος  1997. Ο πρίγκιπας Κάρολος, συγκλονισμένος από τον θάνατο της συζύγου του, Νταϊάνας, αναζητεί λίγες στιγμές ηρεμίας, ένα ησυχαστήριο μακριά από τον θόρυβο των βρετανικών ταμπλόιντ και των παπαράτσι. Και το βρίσκει σε ένα μικρό κελί στο Αγιον Ορος.

Φεβρουάριος 2024. Βασιλιάς πλέον μετά την εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ’ περνά ακόμη μία δοκιμασία: έχει διαγνωστεί με καρκίνο και καθώς οι πληροφορίες εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επιθετική, αναζητά εκ νέου πνευματικό αποκούμπι στον γέροντα Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου – συχνό συνομιλητή του, αφού συνολικά έχει επισκεφθεί το Βατοπέδι οκτώ φορές.

Την επικοινωνία τους άλλωστε επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Εφραίμ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1:

«Επικοινώνησε μαζί μου μετά τον καρκίνο, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει […] Ο Κάρολος έχει μέσα του μια πνευματική καλλιέργεια, ξέρει από την πνευματική ζωή», ανέφερε για τη σχέση που έχουν οικοδομήσει στο πέρασμα των τελευταίων περίπου 30 ετών, τη σημασία της οποίας αναδεικνύει σε δημοσίευμά της και η βρετανική Telegraph.

«Ο Βασιλιάς, λίγο μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο, αναζήτησε στήριξη στον έλληνα ορθόδοξο μοναχό», γράφει η Τelegraph. Ο μονάρχης λέγεται ότι απευθύνθηκε στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ για πνευματικές συμβουλές στη σκιά του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και το οποίο τον υποχρέωσε να ματαιώσει όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και να απέχει από την άσκηση των περισσότερων καθηκόντων του.

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η σχέση Καρόλου – Εφραίμ άρχισε να χτίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (χωρίς  ωστόσο να αναφέρει ότι η αρχή αυτή συμπίπτει χρονικά με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας) και ότι έκτοτε ο σημερινός Βασιλιάς έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον γέροντα Εφραίμ στη Μονή Βατοπεδίου στον Αγιον Ορος.

Οπως είναι επόμενο, αναφορά γίνεται και στην προαναφερθείσα επιβεβαίωση της τελευταίας επικοινωνίας τους, από τον ίδιο τον Εφραίμ.

Μετά το 2000 οι επισκέψεις του Καρόλου στο Αγιον Ορος πύκνωσαν -τις περισσότερες φορές μακριά από επισημότητες, με ξεχωριστή διακριτικότητα, αλλά συνάμα χωρίς να περνούν απαρατήρητες.

Παρακολουθούσε δοξολογίες στο Πρωτάτο των Καρυών, προσκυνούσε την εικόνα του «Αξιον Εστί», τον ξεναγούσαν στα κειμήλια των Καρυών και των άλλων μονών, συνομιλούσε για ώρες με τους μοναχούς της Σίμωνος Πέτρας ή του Βατοπεδίου.

Με τον γέροντα Εφραίμ όμως είχε μια πιο ιδιαίτερη σχέση, σε σημείο που το Μπάκιγχαμ αναγκαζόταν να προβαίνει σε διαψεύσεις για τις πληροφορίες που ήθελαν τον Βασιλιά να… «δεσμεύεται πνευματικά» στην Ορθοδοξία.

Δεν είναι λίγοι -όπως κάνει και η Τelegraph- αυτοί που υπενθύμιζαν ότι ο γεννημένος στην Κέρκυρα πατέρας του, Φίλιππος, είχε γίνει μέλος της Αγγλικανικής Εκκλησίας (από ορθόδοξος) για να παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ή ότι η γιαγιά του Αλίκη, ήταν μοναχή και οι θείες του Αλεξάνδρα και Ελισάβετ είχαν ανακηρυχθεί μάρτυρες της Ορθοδοξίας.

«Ο Κάρολος είναι κρυφά ελληνορθόδοξος, όπως και ο πατέρας του», έλεγαν οι «κακές» γλώσσες, προκειμένου να εγείρουν το ασυμβίβαστο για τον Βασιλιά, για την έτερη ιδιότητά του ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Το 2004 οι ίδιες φήμες ήθελαν τον Κάρολο τόσο γοητευμένο από την ορθόδοξη πίστη που έχει αφιερώσει  μία ολόκληρη αίθουσα στη οικία του στο Χάιγκροουβ για τη φιλοξενία σπάνιων, ανεκτίμητης αξίας, βυζαντινών εικόνων (εκεί μάλιστα δεχόταν στις δικές του επισκέψεις τον Εφραίμ).

Στη στέψη του άλλωστε  τον περασμένο Μάιο, ελληνική βυζαντινή χορωδία έψαλε τον ψαλμό 71 του Δαυίδ (και ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου).

Την Τρίτη, εξαιτίας ακριβώς της αρρώστιας του και τη θεραπείας που ακολουθεί, ο Κάρολος δεν θα είναι σε θέση να παραστεί ούτε στο μνημόσυνου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη σύζυγό του, Καμίλα, να τον αντικαθιστά επί της υποδοχής στο Κάστρο του Γουίνδσορ.