Ο επιστήμονας της Ιατρικής του μέλλοντος | Shutterstock
Θέματα

Η Microsoft «θα εξαλείψει» τον καρκίνο σε 10 χρόνια

Ο τεχνολογικός γίγαντας του Μπιλ Γκέιτς έχει ένα νέο όραμα: να βρει την οριστική θεραπεία του καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι υπολογιστές μπορούν να σκιαγραφούν τις δομές κυττάρων, να ανιχνεύουν το πρόβλημα και να «επαναπρογραμματίζουν» τα άρρωστα κύτταρα
Protagon Team

Αν αντιμετωπιστεί ο καρκίνος ως ιός που έχει προσβάλει έναν υπολογιστή; Τότε το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να σπάσουν τον κώδικα και να επαναπρογραμματίσουν τα άρρωστα κύτταρα. Και θα δώσουν τη θεραπεία στην «επάρατη νόσο». Αυτό έχει δεσμευτεί να κάνει η Microsoft μέσα στην επόμενη δεκαετία αξιοποιώντας όχι μόνο την ιατρική επιστήμη αλλά, κυρίως, την επιστήμη των υπολογιστών.

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει δημιουργήσει έναν «μικρό στρατό» με τους καλύτερους βιολόγους, προγραμματιστές και μηχανικούς του κόσμου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα καρκινικά κύτταρα ως ιούς, τα αποκρυπτογραφούν σχεδιάζοντας χάρτες και ήδη εξετάζουν τα αποτελέσματά τους στο πρώτο «υγρό» εργαστήριο που άνοιξε η Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας το περασμένο καλοκαίρι.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό το ότι η Microsoft στρέφεται στον καρκίνο γιατί έχουμε τεράστια τεχνογνωσία στην επιστήμη των υπολογιστών και αυτό που συμβαίνει στον καρκίνο είναι ένα υπολογιστικό πρόβλημα», δήλωσε στην Telegraph ο Κρις Μπίσομπ, διευθυντής εργαστηρίου του τμήματος Ερευνών της Microsoft.

Ο «μικρός στρατός» αναπτύσσει ένα λογισμικό, το «Bio Model Analyser», που μιμείται την υγιή συμπεριφορά ενός κυττάρου, τη συγκρίνει με αυτήν ενός άρρωστου κυττάρου, με σκοπό να εντοπίσει το πρόβλημα και να βρει τη λύση. Ηδη αυτό το λογισμικό βοηθάει επιστήμονες στην αναζήτηση γρήγορων θεραπειών κατά της λευχαιμίας.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου της Microsoft, Κρις Μπίσομπ, εξηγεί σε διάλεξη τις δυνατότητες των υπολογιστών στον κόσμο της Ιατρικής (YouTube)

Με λίγα λόγια οι υπολογιστές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποκτήσουν τον έλεγχο στον καρκίνο. «Τότε (ο καρκίνος) θα αντιμετωπίζεται ως οποιαδήποτε άλλη χρόνια νόσο, το πρόβλημα θα έχει λυθεί», υποστηρίζει η Τζάσμιν Φίσερ, ανώτερη ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Δεν διστάζει να προβλέψει ότι κάποια είδη καρκίνων θα έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα θα φανεί σε δέκα χρόνια. «Τότε θα έχουμε μπροστά μας έναν αιώνα χωρίς καρκίνο».

Φανταστείτε τώρα, αυτό το λογισμικό, που συγκρίνει κύτταρα και θεμελιώδεις λειτουργίες του οργανισμού ανιχνεύοντας τα προβλήματα, να ενσωματωθεί σε μικρές συσκευές προσωπικής χρήσης, συσκευές που θα ελέγχουν την κατάσταση υγείας ανθρώπων! «Το όραμά μου είναι να ξυπνάς το πρωί, και την ώρα που εσύ ελέγχεις τα email σου, ο υπολογιστής θα ελέγχει εσένα: τα γενετικά δεδομένα σου, τον σφυγμό σου, τις ώρες του ύπνου σου, τις ώρες άσκησης. Θα σε ενημερώνει για τις πιθανότητες να πάθεις κρυολόγημα ή κάτι πολύ χειρότερο», εξηγεί η κυρία Φίσερ.

Με λίγα λόγια ο υπολογιστής θα ελέγχει αν τα κύτταρα διαιρούνται και πεθαίνουν –όπως συμβαίνει όταν είναι «υγιή»- ή αν έχει καταρρεύσει αυτή η ισορροπία με τραγική συνέπεια την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους και τη δημιουργία όγκων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη θεραπεία του καρκίνου;

Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εντοπίσει έναν όγκο μέσα σε δευτερόλεπτα. Αλλά ο άνθρωπος χρειάζεται ώρες για να σκιαγραφήσει τον όγκο και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Οι ακτινολόγοι σκιαγραφούν τον όγκο σε πολλά διαφορετικά μέρη για να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και για τα γειτονικά όργανα, ώστε να διαβεβαιώσουν ότι θα προστατευτούν από την ακτινοβολία.

Το πρόγραμμα που έχουν αναπτύξει οι μηχανικοί του «μικρού στρατού» της Microsoft μπορεί να σκιαγραφήσει τον όγκο μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, δημιουργώντας μία τρισδιάστατη τομογραφία. Μπορεί επίσης να δείξει στους γιατρούς ακριβώς πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Θα αναλύει καθένα από τα πίξελ της τομογραφίας και θα μπορεί να δείξει με ακρίβεια πόσο έχει συρρικνωθεί ο όγκος και πόσο προχωρά ή δεν προχωρά η θεραπεία.

Θα παρέχει απίστευτες πληροφορίες για τον οργανισμό, όπως για την πυκνότητα του μυϊκού ιστού, «λεπτομέρειες που είναι αδύνατον να ανιχνεύσεις με το μάτι», όπως δήλωσε ο Αντόνιο Κριμινίσι, ειδικός στις επιστήμες υπολογιστών που ηγείται της έρευνας του νέου πεδίου «radiomics» στο εργαστήριο της Microsoft.

Και αν εκτυπωθούν αυτές οι τρισδιάστατες τομογραφίες, οι χειρουργοί θα μπορούν να ασκηθούν σε μία επέμβαση – πρόβα πριν την πραγματική εγχείρηση. Θα έχουν άλλη μία ευκαιρία ή όσες χρειάζονται.