Θέματα

Κάννες: Το φάντασμα του #MeToo πάνω από το φεστιβάλ

Μια μυστική λίστα κακοποιητών γυναικών, στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα κορυφαίων ηθοποιών και σκηνοθετών, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, ταράζοντας την Κρουαζέτ, που ξεκινά στις 14 Μαΐου, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία του σινεμά
Protagon Team

Τα φώτα στρέφονται στις γυναίκες αυτή την εβδομάδα, ενόψει του Φεστιβάλ Καννών, αλλά όχι μόνο για καλλιτεχνικούς λόγους. Καθώς η Μέριλ Στριπ και η Βρετανίδα Αντρια Αρνολντ ετοιμάζονται να λάβουν βραβεία για το σύνολο της καριέρας τους, τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη γαλλική πόλη, σύμφωνα με τον Guardian. Και αυτό διότι αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν νέες καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η Στριπ θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, στις 14 Μαΐου, ενώ μια μέρα αργότερα η καταξιωμένη σκηνοθέτης Αρνολντ θα λάβει το διάσημο Carosse d’Or (Χρυσή Αμαξα) από τη συντεχνία των γάλλων σκηνοθετών. Την Κυριακή 19 Μαΐου το φεστιβάλ θα τιμήσει μια άλλη βρετανίδα, την Ντόνα Λάνγκλεϊ, πρόεδρο και διευθύντρια περιεχομένου της NBCUniversal, με το βραβείο Women in Motion.

Η Μέριλ Στριπ θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ (Reuters)

Ολα αυτά έρχονται σε μια χρονιά που η αμερικανίδα σκηνοθέτης Γκρέτα Γκέργουικ, γνωστή για την ταινία «Barbie», που έσπασε τα ταμεία το περασμένο καλοκααίρι, προεδρεύει της κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Εύα Γκριν και Λίλι Γκλάντστοουν. Αλλά στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών δεν θα είναι όλα θετικά για τις γυναίκες.

Ηδη έχουν διαδοθεί φήμες στη Γαλλία για την ύπαρξη μιας μυστικής λίστας με ονόματα δέκα ανδρών από την κινηματογραφική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηθοποιών και σκηνοθετών, που κακοποιούν γυναίκες. Τα ονόματα, που περιγράφονται ως «εκρηκτικά», πιστεύεται ότι στάλθηκαν ανώνυμα στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Παρίσι, γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με αναφορές στη Le Figaro και στο σατιρικό περιοδικό Le Canard Εnchaîné, οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν συστήσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να απαντήσει στις κατηγορίες, όταν αυτές βγουν στην επιφάνεια. Οι ταινίες στις οποίες θα συμμετέχουν, ενδεχομένως, κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα αποσυρθούν από το πρόγραμμα προβολών.

Οι επικείμενες αποκαλύψεις είναι πολύ ταιριαστές με την πρεμιέρα μιας γαλλικής ταινίας μικρού μήκους, του «Moi Aussi» (Me Too), σχετικά με την κακοποίηση στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Η ταινία, που προστέθηκε στο πρόγραμμα Ενα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ την τελευταία στιγμή, προβλέπεται, λόγω του περιεχομένου της,  να αποδειχθεί εξίσου εμπρηστική με τη λίστα και θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Η ταινία είναι δημιουργία της ηθοποιού Ζουντίθ Γκοντρές, η οποία αποκαλείται «πρεσβευτής του #MeToo» στη Γαλλία. Βασίζεται στις εξομολογήσεις πολλών γυναικών και είναι σπονδυλωτή, με τις αφηγήσεις να ενώνονται. «Ξαφνικά βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα πλήθος θυμάτων, μια πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία, τόσες πολλές ιστορίες από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα και όλες τις γενιές» δήλωσε η Γκοντρές. «Το ερώτημα ήταν, τι θα έκανα με όλα αυτά; Τι κάνεις όταν σε κυριεύει αυτό που ακούς, ο τεράστιος όγκος των μαρτυριών;»

Η 52χρονη ηθοποιός, όπως αναφέρει ο Guardian, ταρακούνησε για πρώτη φορά τον γαλλικό κινηματογράφο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Ζακ Ντουαλόν και Μπενουά Ζακό ότι τη βίασαν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν έφηβη. Ο 77χρονος σήμερα Ζακό, είπε η Γκοντρές, είχε σχέση μαζί της όταν εκείνη ήταν κάτω από την ηλικία συναίνεσης.

Στο φεστιβάλ θα προβληθεί και η μικρού μήκους ταινία «Moi Aussi» (Me Too) της ηθοποιού Ζουντίθ Γκοντρές

Ο σκηνοθέτης αρνείται ότι διέπραξε αδικήματα και είπε ότι του «είχε κάνει μάγια». Η Γκοντρές ισχυρίζεται ότι ο Ντουαλόν, 80 ετών σήμερα, την ανάγκασε να συμμετάσχει σε μια άσκοπη σεξουαλική σκηνή στην ταινία του 1989 «La Fille de 15 ans» (Το 15χρονο Κορίτσι). Ο Ντουαλόν απαντά ότι η Γκοντρές συμφώνησε να συμμετάσχει στη σκηνή, στην οποία έπαιξε και εκείνος, και αρνείται τον βιασμό ή την επίθεση.

Η Γκοντρές, έναν μήνα μετά τις καταγγελίες της, έδωσε μια ομιλία στα κινηματογραφικά βραβεία Cesar, όπου ισχυρίστηκε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είναι προκάλυμμα για την εκμετάλλευση ανήλικων ηθοποιών.

Τον περασμένο Μάιο, διαδηλωτές στις Κάννες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εμφάνιση του Τζόνι Ντεπ στην ταινία με την οποία ξεκίνησε το φεστιβάλ, με τίτλο «Jeanne du Barry». Οι διαμαρτυρίες ήρθαν μετά τη δικαστική αντιπαράθεσή του με την πρώην σύζυγό του, Αμπερ Χερντ, η οποία τον κατηγορούσε για κακοποίηση. Κατά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης η Χερντ κέρδισε μια δίκη και ο Ντεπ μια άλλη.

Η Μέριλ Στριπ θα τιμηθεί σε αναγνώριση των «αμέτρητων αριστουργημάτων» στα οποία έχει συμμετάσχει επί 50 χρόνια. «Το να στέκεσαι στη σκιά όσων έχουν προηγουμένως τιμηθεί είναι εξίσου ταπεινό όσο και συναρπαστικό» είπε η αμερικανίδα σταρ.

Η γεννημένη στο Λονδίνο Λάνγκλεϊ, μια «πρωτοπόρος» επικεφαλής στούντιο, βραβεύεται για την προώθηση «μιας βιομηχανίας χωρίς αποκλεισμούς» εδώ και δύο δεκαετίες, με ταινίες που «παρέχουν ίση πλατφόρμα για τις γυναίκες». Οι προηγούμενες νικήτριες του βραβείου Women In Motion είναι η Τζέιν Φοντα, η Σάλμα Χάγεκ, η Βαϊόλα Ντέιβις και, πέρυσι, η Μισέλ Γιο.

Η Αρνολντ, της οποίας η νέα ταινία, «Bird», προβάλλεται φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, θα λάβει το βραβείο της μετά την προβολή της ταινίας του 2006 «Red Road», η οποία ταινία διαδραματίζεται στη Γλασκώβη και έχει ως θέμα μια ψευδή κατηγορία βιασμού, που έγινε από μια γυναίκα για λόγους εκδίκησης.

Η Γκριν, μέλος της κριτικής επιτροπής, είναι μια από τις πιο εξέχουσες ηθοποιούς που έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Το 2017 η ηθοποιός είπε ότι αναγκάστηκε να απωθήσει τον παραγωγό σε μια επαγγελματική συνάντηση στο Παρίσι. «Η εμπειρία με άφησε σοκαρισμένη και αηδιασμένη» ανέφερε.

Η αντίδραση στο κίνημα #MeToo στη Γαλλία ήταν πιο αργή από ό,τι στις ΗΠΑ. Η θρυλική ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ ήταν μεταξύ εκείνων που αρχικά υποβάθμισαν τη σημασία της δίωξης ανδρών για κακοποιητική συμπεριφορά, υπερασπιζόμενη το λεγόμενο «δικαίωμά τους να παρενοχλούν». Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα οι γάλλοι νομοθέτες συμφώνησαν σε μια κυβερνητική έρευνα για τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών και της μόδας στη χώρα.

Το προσεχές φθινόπωρο, ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ θα δικαστεί με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε δύο γυναίκες κατά τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς. Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες βιασμού, σε μια άλλη υπόθεση, και βρίσκεται υπό έρευνα για καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.