Σε μια σοφίτα στην πόλη Τσέστερ, στη βορειοανατολική Αγγλία, ένας πρωτότυπος, μικρού μεγέθους υπολογιστής παρακολουθεί και καταγράφει συνεχώς μετεωρολογικά δεδομένα από το Διαδίκτυο και παράλληλα λειτουργεί ως μηχανισμός εξοικονόμησης χρημάτων στον οικιακό προϋπολογισμό.
Ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με το δοχείο παραγωγής και αποθήκευσης ζεστού νερού της κατοικίας (μπόιλερ). Οταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το σύστημα μειώνει τη θερμοκρασία του μπόιλερ, αφού απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί το σπίτι. Ο μηχανισμός του συστήματος κάνει αυτόματα όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο μπόιλερ, ώστε αυτό να λειτουργεί με τον βέλτιστο ενεργειακά τρόπο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
«Το σύστημα αυτό λειτουργεί για περίπου οκτώ μήνες και δουλεύει τέλεια. Επρεπε να το είχα εγκαταστήσει πριν από αρκετά χρόνια», δηλώνει ο Πολ Μπαρνφάδερ, που έφτιαξε μόνος του και εγκατέστησε αυτόν τον μηχανισμό στο σπίτι του. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα το BBC, ο μηχανισμός αυτός, που κοστίζει περίπου 20 ευρώ, μειώνει κατά 10% την οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου.
Σε άλλη περίπτωση, η εφεύρεση αυτή δεν θα απασχολούσε τα φώτα της δημοσιότητας, όμως η σημερινή ενεργειακή συγκυρία ευνοεί εξαιρετικά παρόμοιας λογικής συστήματα και gadgets.
Αισθητήρες και ρυθμίσεις
Στην κεντρική Αγγλία, ο προγραμματιστής Τόμας Μακ Γκίνες έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό που χρησιμοποιεί αισθητήρες οι οποίοι ελέγχουν τη λειτουργία και κυρίως τις αποκαλούμενες «θερμοκρασίες ροής» του μπόιλερ που έχει στο σπίτι του. Ο μηχανισμός στέλνει ειδοποίηση σε μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του Μακ Γκίνες για να τον ενημερώσει για την κατάσταση του μπόιλερ ώστε να κάνει εκείνος τις απαραίτητες ρυθμίσεις και ενέργειες για να λειτουργεί το μπόιλερ με όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμο ενεργειακά τρόπο.
Ο Μακ Γκίνες υποστηρίζει ότι πολλοί γνωστοί του έχουν ζητήσει να δοκιμάσουν τον μηχανισμό, οπότε σκέφτεται πλέον να τον αξιοποιήσει εμπορικά.
Στελέχη του ανεξάρτητου οργανισμού παροχής συμβουλών σε καταναλωτές The Heating Hub δέχονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα παροχής πληροφοριών για τη μεγιστοποίηση της σχέσης κόστους/απόδοσης των ενεργειακών συστημάτων που υπάρχουν σε κατοικίες.
Η εταιρεία Home Assistant, που αναπτύσσει τεχνολογίες «έξυπνου» ελέγχου των συστημάτων λειτουργίας κατοικιών, αναφέρει ότι δέχεται πλήθος ερωτημάτων για εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης.
Η εταιρεία OpenEnergyMonitor υποστηρίζει ότι, με την τοποθέτηση ενός αισθητήρα στα καλώδια που εξέρχονται από τον πίνακα ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού, μπορεί να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση η κατανάλωση ενέργειας και τα δεδομένα να αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του ατόμου που ασχολείται με τους λογαριασμούς του νοικοκυριού.
Επίσης, οι διαφόρων ειδών «οικολογικές» ρυθμίσεις σε διάφορες οικιακές συσκευές, από το ψυγείο μέχρι την τηλεόραση, μπορούν να εξοικονομήσουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες.
Ο Νταν Μέτχαρστ, που ζει στη βρετανική πόλη Ρέντινγκ, αποφάσισε να τοποθετήσει έναν αισθητήρα στο ρολόι του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού του και να κάνει τις eco-ρυθμίσεις σε όσες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Διαπίστωσε, λοιπόν, μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% σε σχέση με τους προηγούμενους λογαριασμούς.
Το γεγονός ότι η συγκυρία είναι τέτοια ώστε οι πολύ υψηλές τιμές ρεύματος και οι αντίστοιχα μεγάλοι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά δεν επιτρέπουν να φανεί πιο ουσιαστικά αυτή η μείωση, δεν αλλάζει την επιτυχία της μεθόδου.