Μπορεί να υπήρχαν «ψίθυροι» ότι τα παιδιά δεν είναι εύκολο να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ωστόσο, ρίχνοντας μία πιο προσεκτική ματιά στα επιδημιολογικά δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα: τα παιδιά έχουν τον ίδιο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, όμως δεν εκδηλώνουν τόσο σοβαρά συμπτώματα όπως οι ενήλικοι. Γι’ αυτό και πολλοί θεώρησαν ότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται εύκολα.
Τι σημαίνει αυτό; Οχι ότι «μέτρησαν» λάθος, αλλά ότι τα παιδιά, επειδή τελικά δεν εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου συμπτώματα, δεν εξετάζονται για τον ιό, άρα δεν καταμετρούνται ως κρούσματα.
«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», επισήμανε ο επικεφαλής της νέας μελέτης και επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Η νέα έρευνα δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά έδωσε έμφαση σε κοντινές επαφές των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και κάποιοι όχι.
«Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Οπως γράφει το Wired, στην πιο πρόσφατη ανάλυση που έγινε στα 72.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα παιδιά κάτω των δέκα ετών αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% του συνόλου των λοιμώξεων. Στους 1.023 θανάτους που καταγράφηκαν στην Κίνα την περίοδο εκείνη, δεν υπήρξε κανένα παιδί.
Οι αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους.
Ετσι, εξακριβώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι.
Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκε στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Επιπλέον, από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κορονοϊό, και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του.
«Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.