O Σάσα Μπάρον Κοέν (αριστερά) και ο Τζέρεμι Στρονγκ σε σκηνή της ταινίας «Η δίκη των 7 του Σικάγου» | Netflix
Θέματα

Και πολιτικές ταινίες στη μάχη κατά του Τραμπ

Η «Δίκη των 7 του Σικάγου», μια ταινία για τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1968 που οδήγησαν σε μια από τις πιο διαβόητες δίκες του 20ου αιώνα αλλά και άλλες ταινίες με πολιτικό χρώμα προβάλλονται σε σινεμά και συνδρομητικά κανάλια λίγο πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές παίρνοντας εμμέσως θέση κατά του σημερινού προέδρου
Protagon Team

Στις 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί θα εκλέξουν τον 46o πρόεδρό τους ή θα επανεκλέξουν τον 45o πρόεδρο των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επικείμενες εκλογές, γίνονται κάτω από τη σκιά του τρομερού αριθμού των θυμάτων του κορονοϊού, των κινημάτων #BlackLivesMatter και #MeToo, της απώλειας της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και του διορισμού της εκλεκτής του Ντόναλντ Τραμπ Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στην κενή θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το Χόλιγουντ έχει πάρει ήδη θέση στη μάχη για την προεδρία προβάλλοντάς τη στην οθόνη με κάθε ευκαιρία. Πιο πρόσφατη είναι το δικαστικό δράμα σε παραγωγή του Netflix «Η δίκη των 7 του Σικάγου» που προβάλλεται σε επιλεγμένους κινηματογράφους και στην ψηφιακή πλατφόρμα από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στέλνοντας ηχηρά πολιτικά μηνύματα. (Δείτε το trailer της ταινίας στο τέλος του κειμένου)

Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ααρον Σόρκιν και φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, αφηγείται πιστά τα γεγονότα του 1968, όταν, κατά τη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε εξέγερση μετά την εντολή της κυβέρνησης του Λίντον Τζόνσον για πλήρη καταστολή τους.

Σκηνή διαδήλωσης από τη «Δίκη των 7 του Σικάγου»

Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και υποκίνηση σε εξέγερση, ενώ η δίκη – παρωδία που ακολούθησε είναι από τις πιο διαβόητες του 20ου αιώνα. Και είναι πραγματικά παράξενο ότι ένα τόσο σημαντικό πολιτικό γεγονός δεν είχε μεταφερθεί μέχρι σήμερα στην κινηματογραφική οθόνη.

Μπορεί το 1968 να μην είχε πανδημία, ήταν όμως μια εκρηκτική χρονιά για όλο τον κόσμο και κατ’ αρχάς για τις ΗΠΑ, που συγκλονιζόντουσαν από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, και ανάλογα μεγάλη δυσφορία για τις δαπανηρές πολεμικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ και τον μεγάλο φόρο αίματος, που πλήρωνε εκεί ο αμερικανικός στρατός.

Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και οι αντιπολεμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις έβγαλαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, αποφασισμένους για πολιτικές αλλαγές με κάθε κόστος. Ανάμεσά τους ήταν και η συλλογικότητα των γίπις (Yippies, Youth International Party) που ήθελε να ριζοσπαστικοποιήσει το κίνημα των χίπις, με τους Αμπι Χόφμαν και Τζέρι Ρούμπιν μεταξύ των ιδρυτών της.

O Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν υποδύεται τον Μπόμπι Σιλ, ιδρυτικό μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων (Netflix)

Ο Ααρον Σόρκιν, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του πολιτικού σινεμά της εποχής μας, έμεινε όσο πιο κοντά μπορούσε στα χαοτικά γεγονότα του 1968 στο Σικάγο, γυρίζοντας τις σκηνές των ταραχών στις ίδιες τοποθεσίες όπου συνέβησαν αρχικά, και παρεμβάλλοντας στην αφήγησή του ασπρόμαυρες σκηνές συγκρούσεων από ντοκουμέντα της εποχής.

Στο λαμπερό καστ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Σάσα Μπάρον Κοέν (στον ρόλο του Άμπι Χόφμαν), Τζέρεμι Στρονγκ (Τζέρι Ρούμπιν), Έντι Ρεντμέιν (Τομ Χέιντεν) και Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν (Μπόμπι Σιλ). Για την ιστορία, ο Μπόμπι Σιλ ήταν ιδρυτικό μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων.

«Η δίκη των 7 του Σικάγου» είναι μέρος ενός συνόλου έργων, που υπογραμμίζουν το κλίμα πολιτικής αναταραχής των ημερών μας φωτίζοντας ιστορικές στιγμές διαμαρτυρίας και υπεράσπισης δικαιωμάτων, επισημαίνει ο Τομπάιας Γκρέι στη Wall Street Journal.

Η Τζούλιαν Μουρ – Γκλόρια Στάινεμ πλάι στην Λορέν Τουσέντ – Φλόρενς Κένεντι στην ταινία «The Glorias» (LD Entertainment / Roadside Attractions )

Στο ίδιο σύνολο περιλαμβάνεται η βιογραφική ταινία «The Glorias», για τη ζωή και το έργο της διάσημης αμερικανίδας φεμινίστριας Γκλόρια Στάινεμ, με πρωταγωνίστριες τις οσκαρικές Αλίσια Βικάντερ και Τζούλιαν Μουρ (ερμηνεύουν την Στάινεμ σε διαφορετικές ηλικίες) που κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου στο Amazon Prime Video. Στη νέα σειρά εποχής «The Good Lord Bird» του τηλεοπτικού δικτύου Showtime, ο Ιθαν Χόουκ υποδύεται τον Τζον Μπράουν, έναν υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας του οποίου τελικά οι πράξεις θα οδηγήσουν στο ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Ακόμη, στις 20 Νοεμβρίου στο Amazon Prime έγινε  η πρεμιέρα του «Small Axe». Η δραματική μίνι σειρά του BBC, από τον σκηνοθέτη του «12 Years a Slave» Στιβ ΜκΚουίν, αναφέρεται  στην εμπειρία του British Black.  Διαδραματίζεται σε μία περιοχή του Λονδίνου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές του 1980 και στο επίκεντρό της έχει τον ρατσισμό και τους μετανάστες.  Το «Judas and the Black Messiah», δραματική βιογραφική ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον, αφροαμερικανό ακτιβιστή και τοπικό πρόεδρο του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων στην πολιτεία του Ιλινόι, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ, αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου.

Είχε προηγηθεί η μίνι σειρά «Mrs. America», που προβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το FX και το Hulu, με θέμα ανάλογο του «The Glorias» αλλά με αντίθετη οπτική, με την εκπληκτική Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Φίλις Σλάφλι, συντηρητικής συνταγματολόγου και σκληροπυρηνικής πολέμιου του E.R.A. (τροπολογία για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών).

H Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Φίλις Σλάφλι στο «Mrs. America» (FX Networks)

Τα περισσότερα από αυτά τα έργα γυρίστηκαν πριν από τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter στις ΗΠΑ, αλλά τα ιστορικά θέματα τους είχαν θεωρηθεί επίκαιρα από τους παραγωγούς καθώς αγγίζουν ζητήματα που δεν έχουν πάψει να ταλαιπωρούν την αμερκανική κυρίως κοινωνία.

Ο Ααρον Σόρκιν είχε ολοκληρώσει μια πρώτη εκδοχή του σεναρίου του για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» το 2007, με σκοπό να το σκηνοθετήσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ωστόσο, το έργο έμεινε στην άκρη εξαιτίας μιας απεργίας της Συντεχνίας Συγγραφέων της Αμερικής,  μέχρι το 2017 που ο ανέλαβε τη σκηνοθεσία του ο ίδιος ο Σόρκιν.

Ο Μπάρoν Κοέν απευθύνθηκε στους δημιουργούς της ταινίας για τον ρόλο του Αμπι Χόφμαν. Ο ηθοποιός ενδιαφερόταν για τον Χόφμαν από την εποχή της πτυχιακής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που αφορούσε ριζοσπαστικοποιημένους Εβραίους οι οποίοι συμμετείχαν στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Για τις ανάγκες του ρόλου του, ο βρετανός ηθοποιός φόρεσε μια περούκα με σγουρά μαλλιά και υιοθέτησε την προφορά της Βοστώνης (με μια νύξη του Μπρούκλιν). Και σύμφωνα με τον Σόρκιν ερμήνευσε τον «χαρακτήρα του Ελβις» της ταινίας, που σημαίνει ότι έπρεπε να το κάνει «με έμφαση στις φυσικές και φωνητικές ιδιότητες».