Πόσες φορές έχουμε ευχηθεί η μέρα να είχε μία ώρα επιπλέον, για να τα προλαβαίνουμε όλα; Τα αστρονομικά δεδομένα των τελευταίων 3.000 ετών είναι με το μέρος των… πολυάσχολων, καθώς έδειξαν πως η διάρκεια της ημέρας στον πλανήτη μεγαλώνει κατά δύο χιλιοστά – για την ακρίβεια 1,8- του δευτερολέπτου κάθε αιώνα που περνάει. Αυτή η σταδιακή επιβράδυνση της Γης έχει αποτέλεσμα το 24ωρο να εξελίσσεται, αργά αλλά σταθερά, σε 25ωρο!
Ερευνητές και αστρονόμου από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ της Βρετανίας συγκέντρωσαν όλες τις ιστορικές αναφορές για εκλείψεις και ουράνια φαινόμενα από το 720 π.Χ. ως και το 2015. Τα παλαιότερα στοιχεία ήρθαν από επιγραφές των Βαβυλώνιων καθώς και από αρχαία ελληνικά κείμενα, όπως η Αλμαγέστη του Πτολεμαίου, καθώς και κείμενα από την Κίνα και την Ευρώπη του Μεσαίωνα.
Οι παρατηρήσεις τους έγιναν μεν κατά προσέγγιση, ωστόσο είναι προφανής η αναντιστοιχία ανάμεσα στο πότε παρατήρησαν οι άνθρωποι τα ουράνια φαινόμενα και πότε αυτά πράγματι συνέβησαν, όπως επισημαίνει ο Λέσλι Μόρισον, ένας από τους αστρονόμους της ομάδας των ερευνητών. Αυτό, λοιπόν, είναι το στοιχείο που αποδεικνύει πως η περιστροφή της Γης είναι ασταθής και διαρκώς επιβραδύνεται.
Βασική αιτία είναι δυνάμεις που ασκούνται από τη Σελήνη προς τη Γη: η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, ενώ η τροχιά του φεγγαριού αυξάνεται κατά περίπου τέσσερα εκατοστά τον χρόνο. Το πεπλατυσμένο σχήμα της Γης, συμπιεσμένο στους πόλους, δεν διευκολύνει τη γρήγορη περιστροφή της με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η ελάχιστη πλην όμως σημαντική καθυστέρηση.
Οι αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας, καθώς οι πάγοι λιώνουν, αλλά και οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις μεταξύ του πυρήνα της Γης και του βραχώδη μανδύα της είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην όλο και πιο αργή περιστροφή της.
Πότε θα προστεθεί αυτή η επιπλέον ώρα στην ημέρα μας; Oχι πολύ σύντομα, όπως υπολογίζουν, περίπου σε δύο εκατομμύρια αιώνες!