Με μακριά, σγουρά μαλλιά, καφέ σακάκι και από κάτω πουκάμισο χωρίς γραβάτα: έτσι εμφανίζεται ο Ολαφ Σολτς σε μία φωτογραφία που τραβήχτηκε την 4η Ιανουαρίου του 1984 στο Ανατολικό Βερολίνο.
Ο άνθρωπος που σήμερα είναι καγκελάριος της Γερμανίας καθόταν μεταξύ άλλων μελών των Jusos, της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD), ενώ στην άλλη μεριά του γκρίζου τραπεζιού βρισκόταν ο Εγκον Κρεντς, μέλος του πολίτμπιρο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED), του μοναδικού κόμματος της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Λίγα χρόνια μετά, το μοιραίο 1989 ο Εγκον Κρεντς επρόκειτο να διαδεχθεί το Εριχ Χόνεκερ όταν το ανατολικογερμανικό καθεστώς ήδη παρέπαιε εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που θα οδηγούσαν, τελικά, στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Οσον αφορά τον Ολαφ Σολτς φαίνεται πως οι επισκέψεις του στο «κράτος των εργατών και των αγροτών» κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στην πολιτική είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένες, αν μη τι άλλο γιατί – όπως αποκαλύπτεται τώρα – παρακολουθούταν στενά από πράκτορες της Στάζι, της διαβόητης υπηρεσίας ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας.
Ειδική μεταχείριση
Δεκάδες είναι οι απόρρητες αναφορές που συντάχθηκαν από τους ανατολικογερμανούς κατασκόπους οι οποίοι άρχισαν να παρακολουθούν τον Σολτς από το 1978, λίγους μήνες αφότου τελείωσε το λύκειο και πριν αρχίσει να σπουδάζει νομική στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Την αποκάλυψη ότι ο Σολτς παρακολουθούταν από την Στάζι την έκανε η Bild η οποία απέκτησε πρόσβαση σε ντοκουμέντα που φυλάσσονται στο Ομοσπονδιακό Αρχείο της Γερμανίας. Δεκαετίες μετά αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση – αναφέρει η La Repubblica στο ρεπορτάζ της – είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν για τον νεαρό Ολαφ Σολτς τα στελέχη όχι μόνο της Στάζι αλλά και της KGB, καθώς κάποιες από σχετικές εκθέσεις έφτασαν έως τη Μόσχα.
Το γερμανικό ταμπλόιντ αναφέρει – «ελαφρώς πικρόχολα» σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα – πως οι διάφορες ηγεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος «έστρωναν κόκκινο χαλί» για την άφιξη του ανθρώπου που διαδέχθηκε την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Οταν, για παράδειγμα, το 1988 ο τότε αναπληρωτής επικεφαλής των Jusos εισήλθε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας από το σημείο ελέγχου της Φριντριχστράσε, οι φρουροί είχαν λάβει εντολή να του χορηγήσουν άμεσα και δωρεάν βίζα και να μην τον υποβάλουν σε τελωνειακό έλεγχο.
Η μεταχείριση που επιφύλασσαν οι Ανατολικογερμανοί στον νυν ηγέτη της ενωμένης Γερμανίας ήταν αναμφίβολα ειδική, δεδομένου ότι οι άσημοι επισκέπτες από τη Δύση υποβάλλονταν σε διάφορες αγγαρείες, είτε επρόκειτο για ώρες αναμονής στην ουρά είτε για εξαντλητικούς ελέγχους.
Ωστόσο στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε η Ντανιέλα Μένκελ, διευθύντρια του τμήματος ερευνών του Αρχείου της Στάζι, οι Ανατολικογερμανοί επιφύλασσαν κατά κανόνα ξεχωριστή μεταχείριση σε όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών που λάμβαναν επίσημη πρόσκληση να επισκεφτούν την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.
Τα ταξίδια των Jusos
Ως επιτελικό στέλεχος της νεολαίας του SPD ο Ολαφ Σολτς κατά τη δεκαετία του 1980 επισκέφτηκε πολλές φορές την Ανατολική Γερμανία. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της Bild μνημονεύεται η συνάντηση με τον Eγκον Κρεντς μετά από πρόσκληση της FDJ, της οργάνωσης των νέων κομμουνιστών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Στη συνάντηση είχαν αναφερθεί τότε και η κομματική εφημερίδα Neues Deutschland και η κρατική τηλεόραση. Ομως οι προπαγανδιστές του καθεστώτος είχαν φροντίσει – όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Στάζι – να αποσιωπηθεί το ότι κατά τη συνάντηση οι Jusos είχαν θίξει το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της σύλληψης δύο αντιφρονούντων, του Μπάρμπελ Μπολάι και της Ουλρίκε Πόπε.
Την Ανατολική Γερμανία ο Ολαφ Σολτς την είχε επισκεφτεί και το 1982. Στην σχετική έκθεση περιγράφεται ως «παλιός επαγγελματίας πολιτικός με μεγάλη επιρροή στην οργάνωση». Στην ίδια έκθεση πράκτορας της Στάζι τον χαρακτηρίζει υποστηρικτή του αποκαλούμενου «Stamokamp», του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού.
Ομως οι ανατολικογερμανοί πράκτορες δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τις επισκέψεις του Σολτς στην επικράτειά τους καθώς τον παρακολουθούσαν και στο Αμβούργο, πόλη όπου μεγάλωσε και σπούδασε ο Ολαφ Σολτς ενώ το 2011 κέρδισε και τη δημαρχία.
Ο σπιούνος του SPD
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, υπάρχουν τουλάχιστον 19 αναφορές για τον Ολαφ Σολτς που συντάχθηκαν από το 1978 έως το 1987. Μεταξύ των διάφορων πληροφοριοδοτών που είχαν λάβει εντολή να τον παρακολουθούν στο πλαίσιο της δράσης του με τους Jusos συγκαταλεγόταν και ένας τύπος με το κωδικό όνομα «kugel» (σφαίρα): επρόκειτο για τον πρώην αξιωματούχο του SPD Κουρτ Βαντ που συνελήφθη στη δεκαετία του 1990 μετά την αποκάλυψη της κατασκοπευτικής του δράσης υπέρ της «ασπίδας και του σπαθιού του κόμματος», όπως αποκαλούταν η Στάζι.
Τον Σολτς παρακολουθούσαν επίσης ένας «Gustav», ένας «Konrad», ένας «Holm» και ένας «Heine». Σε ένα άλλο έγγραφο της Στάζι που κατέχει η Bild, εμπεριέχεται μια αναφορά σε ένα άρθρο που έγραψε ο Σολτς το 1982, υποστηρίζοντας ότι «η ειρήνη και το περιβάλλον» μπορούν να σωθούν μόνο μέσω της «εξάλειψης του καπιταλισμού».
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη ο καγκελάριος της Γερμανίας αρκέστηκε να σημειώσει πως «φυσικά και γνωρίζω ότι κατασκόπευε και εμένα η Στάζι. Δεν είναι ωραίο, αλλά έτσι είναι».