Θέματα

Και ξαφνικά η Ελλάδα εμφανίζεται επικίνδυνη για τους τουρίστες

Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, μετά και τις απώλειες ανθρώπινης ζωής λόγω καύσωνα, δίνοντας έμφαση στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στον κίνδυνο πυρκαγιών. Είναι όμως μόνον ελληνικά τα φαινόμενα αυτά στη διάρκεια του καλοκαιριού;
Protagon Team

Καύσωνας και πυρκαγιές τρομάζουν τους τουρίστες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Έτσι, τουλάχιστον, το παρουσιάζουν διεθνή -βρετανικά κυρίως- μέσα ενημέρωσης, με αφορμή και τις πρόσφατες εξαφανίσεις -με τραγική κατάληξη- τουριστών σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας. Όμως, κανένας διεθνής φορέας μέχρι τώρα δεν έχει τροποποιήσει -έστω και ανεπισήμως- τις συστάσεις του για την Ελλάδα.

Ο θάνατος του δημοφιλούς βρετανού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη έχει προκαλέσει μια αθρόα παραγωγή δημοσιεύματων τόσο για την ίδια την υπόθεση όσο και για τις γενικότερες συνθήκες διακοπών στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά, όμως, οι Times του Λονδίνου θέτουν ζήτημα ασφάλειας των διακοπών στην Ελλάδα, ενώ πηγαίνουν το ζήτημα ακόμη παραπέρα διατυπώνοντας το ερώτημα: «Μήπως θα έπρεπε να ακυρώσεις τις διακοπές σου στην Ελλάδα;»…

«Πολλοί τουρίστες έχουν χαθεί σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να έχουν βρεθεί νεκροί. Ο καύσωνας αυξάνει και τον κίνδυνο για πυρκαγιές και η χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει μια σειρά από φωτιές φέτος. Η Ελλάδα διπλασιάζει το πυροσβεστικό πλήρωμά της και υιοθετεί νέες τακτικές κατάσβεσης», γράφουν οι Times.

Αναφέρουν μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αθήνα, τα Χανιά, η Ρόδος και η Σάμος, με την επισήμανση ότι το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, χωρίς όμως να περιγράφει φετινά συμβάντα αλλά με μια επανάληψη των σοβαρών πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει πέρυσι το καλοκαίρι σε μια σειρά από περιοχές όπως η Δαδιά, η Ρόδος και άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, οι Times εντάσσουν και ορισμένες χρηστικές πληροφορίες σχετικές με την ταξιδιωτική ασφάλιση των Βρετανών.

Εξάλλου, φέτος και μέχρι στιγμής αν και έχουν υπάρξει αρκετές πυρκαγιές, όλες περιορίστηκαν πριν λάβουν ανεξέλεγκτες και άκρως επικίνδυνες διαστάσεις.

Όμως μόνο η Ελλάδα έχει ζέστη και φωτιές το καλοκαίρι;

Είναι γνωστό και από πολλές πλευρές τεκμηριωμένο πως η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση επηρεάζει όλον τον πλανήτη και φυσικά όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Copernicus που παρακολουθεί την εξέλιξη του κλίματος και των μετεωρολογικών φαινομένων, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες (Μάιος 2023 – Απρίλιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με 0,73 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,61° πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για τον Απρίλιο του 2024 ήταν 1,49°C πάνω από τον μέσο όρο του Απριλίου 1991-2020. Έτσι ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γηραιά Ηπειρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά περίπου 30% τα τελευταία 20 χρόνια και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί στο 94% των ευρωπαϊκών περιοχών που παρακολουθούνται.

Από κανένα στοιχείο όμως δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη, θερμότερη και πιο επικίνδυνη για τους επισκέπτες της θέση από άλλες χώρες, π.χ. του ευρωπαϊκού Νότου ο οποίος σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πλήττεται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει προειδοποιήσει για κινδύνους από την θερμοκρασιακή άνοδο ειδικά στην Ελλάδα.

Εξάλλου, οι καύσωνες δεν είναι καινούριο φαινόμενο για τη χώρα μας, όπως και για πολλές άλλες χώρες βέβαια. Συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι και για αυτό προχωρούν σε σχετικές ενημερώσεις τόσο ελληνικοί όσο και διεθνείς αρμόδιοι οργανισμοί.

Είναι λοιπόν ασφαλές να ταξιδέψεις στην Ελλάδα;

Και οι Times το γράφουν ρητώς: «Δεν υπάρχει λόγος να μην ταξιδέψετε στην Ελλάδα, αλλά ο συνεχιζόμενος καύσωνας (σσ: βάσει των θερμοκρασιών και των μετεωρολογικών δελτίων, ο καύσωσας έχει περάσει…) σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να παραμείνουν ασφαλείς: να παραμείνουν ενυδατωμένοι, να αναζητήσουν κλιματιζόμενα ή σκιερά περιβάλλοντα όπου είναι δυνατόν και να αποφύγουν την άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας».

Ούτε όμως το Foreign Office εξέδωσε το τελευταίο διάστημα ειδική οδηγία για τα ταξίδια προς την Ελλάδα, με «έξτρα» προειδοποιήσεις από αυτές που συνήθως περιλαμβάνει στις συστάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το ίδιο ισχύει και για όλους τους διεθνείς φορείς που είναι αρμόδιοι για την προστασία και προειδοποίηση των πολιτών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για διακοπές ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Και η ελληνική Πολιτεία, εκδίδει κατά διαστήματα και όποτε κρίνεται απαραίτητο συστάσεις τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες αυτής της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν τροποποιηθεί οι ώρες επισκέψεων σε παγκοσμίως δημοφιλή αξιοθέατα όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και άλλα μνημεία, ώστε οι επισκέπτες να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τον γύρο του κόσμου έκαναν και εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, όπου τις ημέρες του πρόσφατου καύσωνα εθελοντές διαφόρων φορέων μοίραζαν στους τουρίστες μπουκάλια με νερό.

Όλα αυτά τα έγραψαν και οι Times, που επίσης αναφέρουν: «Αν και οι πυρκαγιές δεν αποτελούν ανησυχία για το άμεσο μέλλον, αναπόφευκτα θα συμβούν. Επομένως οι τουρίστες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις τοπικές καιρικές συνθήκες». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η χώρα μας ενισχύει φέτος την πυροπροστασία «με τον αριθμό των πυροσβεστών να αναμένεται να διπλασιαστεί, επομένως ελπίζουμε ότι τυχόν πυρκαγιές μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα…»

Είναι γνωστό παγκοσμίως και πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι εκτός των συλλογικών ενεργειών, είναι πολύ σημαντικό καθένας και καθεμιά να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους με τους οποίους πιθανώς να βρεθούν αντιμέτωποι όταν ταξιδεύουν σε ξένη χώρα, να «ζυγίζουν» καλά τις δυνάμεις τους, και να τηρούν τα ατομικά προληπτικά μέτρα.