Ο Μάουρο Μοράντι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη ζωή όταν του έγινε έξωση από το Μπουντέλι | Mauro Morandi/Facebook
Θέματα

Ιταλία: Πέθανε ο ερημίτης φύλακας του παρθένου νησιού Μπουντέλι

Το 1989, μετά από βλάβη στο καταμαράν του, ο Μάουρο Μοράντι βρέθηκε στο νησάκι με τη ροζ παραλία στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και έκτοτε έγινε ο φρουρός του παραδείσου του
Protagon Team

Ο Μάουρο Μοράντι, ένας Ιταλός στον οποίο τα μέσα ενημέρωσης είχαν δώσει το παρατσούκλι «Ροβινσώνας Κρούσος», αφού ζούσε μόνος του σε ένα παραδεισένιο νησί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 85 ετών.

Ο Μοράντι βρέθηκε στο Μπουντέλι, ένα νησάκι στα ανοιχτά της Σαρδηνίας που φημίζεται για τη ροζ αμμουδιά του, το 1989, όταν το καταμαράν του χάλασε στον δρόμο για τον Νότιο Ειρηνικό. Σύντομα έμαθε ότι ο επιστάτης του νησιού επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και έτσι εγκατέλειψε το ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό, πούλησε το σκάφος του και ανέλαβε τον ρόλο του, γράφει στον Guardian η Αντζελα Τζουφρίντα, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη.

Το σπίτι του στο Μπουντέλι ήταν ένα πρώην καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2021, ωστόσο, του έγινε έξωση μετά από μακρά διαμάχη με τις αρχές του εθνικού πάρκου «Λα Μανταλένα», οι οποίες σχεδίαζαν να μετατρέψουν το νησί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οσο ζούσε στο Μπουντέλι, ο Μάουρο Μοράντε ξεναγούσε τους ημερήσιους επισκέπτες του μικρού νησιού

Ο Μοράντι μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου στη Λα Μανταλένα, το μεγαλύτερο από τα επτά νησάκια του ομώνυμου αρχιπελάγους στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Σαρδηνίας.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από πτώση, πέρασε κάποιο διάστημα σε οίκο ευγηρίας στο Σάσαρι. Αναφέρθηκε ότι πέθανε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας, από όπου καταγόταν, μετά από επιδείνωση της υγείας του, γράφει η Τζουφρίντα στην ανταπόκρισή της στον Guardian.

Tο 2021 ο Μοράντι είχε δηλώσει στον Guardian ότι δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στη ζωή μετά το Μπουντέλι. «Είχα συνηθίσει πάρα πολύ τη σιωπή. Τώρα είναι ένας συνεχής θόρυβος» είχε πει.

Το 1989, εξοργισμένος από τον καταναλωτισμό, την πολιτική και άλλες πτυχές της κοινωνίας, ο Μοράντι έβαλε πλώρη για την Πολυνησία αναζητώντας εκεί το ειδύλλιό του. Αλλά το ταξίδι του ματαιώθηκε αμέσως μετά την αναχώρησή του από την ηπειρωτική Ιταλία, λόγω μιας τεχνικής βλάβης στο καταμαράν του, που τον ανάγκασε να αγκυροβολήσει στη Λα Μανταλένα.

Ο Μοράντι αποφάσισε να εργαστεί για κάποιο διάστημα στο νησί για να αποπληρώσει το κόστος του σκάφους και να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο του ταξιδιού. Αλλά στη συνέχεια το μάτι του έπεσε στο κοντινό ακατοίκητο νησάκι Μπουντέλι και συνειδητοποίησε ότι ο παράδεισός του βρισκόταν πολύ πιο κοντά στην πατρίδα του.

Ο Μοράντι περνούσε τις χειμωνιάτικες μέρες του μαζεύοντας καυσόξυλα και διαβάζοντας

Για χρόνια ο Μοράντι φρουρούσε το Μπουντέλι χωρίς προβλήματα, καθαρίζοντας τα μονοπάτια του, διατηρώντας τις παραλίες του παρθένες και διδάσκοντας το οικοσύστημά του στους καλοκαιρινούς εκδρομείς.

Οι τουρίστες, στους οποίους έχει απαγορευτεί να περπατούν στη ροζ παραλία του νησιού από τη δεκαετία του 1990, συχνά έμεναν έκπληκτοι όταν συναντούσαν τον μοναδικό κάτοικο.

Το φαγητό του ερχόταν με πλοίο από τη Λα Μανταλένα και ένα αυτοσχέδιο ηλιακό σύστημα τροφοδοτούσε τόν φωτισμό, το ψυγείο και, αργότερα, τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν επισκέπτες, περνούσε τις μέρες του μαζεύοντας καυσόξυλα, διαβάζοντας και κοιμώμενος.

Ο Μάουρο Μοράντι είχε περισσότερους από 70.000 ακολούθους στο Instagram και στο Facebook, οι οποίοι του απέτισαν φόρο τιμής. «Τσάο Μάουρο, τώρα μπορείς να επιστρέψεις στο νησί που σε προστάτευε για δεκαετίες» έγραψε ένας από αυτούς.