Μια σπάνια για τη χώρα περίοδο πολιτικής σταθερότητας απολαμβάνουν οι Ιταλοί και δεν θέλουν αυτό να αλλάξει. Ο Μάριο Ντράγκι, ο τεχνοκράτης πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχτισε μια κυβέρνηση αποφασιστική, ικανή να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις κάτι που αντικατοπτρίζεται στις ισχυρές αντοχές της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.
Τον επόμενο μήνα, όμως, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν…
Η εκλογή του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, όπως επισημαίνει ο Guardian, είναι μια διαδικασία που παραπέμπει ευθέως στην εκλογή Πάπα, καθώς δεν υπάρχει λίστα υποψηφίων. Θεωρητικά, υποψήφιοι είναι όλοι οι ιταλοί πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω. Η ψηφοφορία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς γύρους πριν αναδειχθεί ο νικητής.
Ενδεικτικά, στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία τα ονόματα του αρχηγού της Ρόμα και της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Ιταλίας, Φραντσέσκο Τότι, της άλλοτε εκρηκτικής σούπερσταρ του σινεμά, Σοφία Λόρεν αλλά και του… Ρόκο Σιφρέντι, διάσημου (βετεράνου) πορνοστάρ!
Οι εκλέκτορες μπορούν να ψηφίσουν οποιονδήποτε και αυτό καθιστά τον Μάριο Ντράγκι μεγάλο φαβορί. Θα πρέπει ο ίδιος να αρνηθεί την εκλογή του για να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ και εκτιμάται πως το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση του «Σούπερ Μάριο», θεωρεί ο Guardian.
Ο μόνος που έχει δηλώσει πως διεκδικεί τον ρόλο του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα της χώρας – παρότι η εξουσία του περιορίζεται σε γραφειοκρατικά και τελετουργικά ζητήματα – είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Είναι εξαιρετικά απίθανο να εκλεγεί, αλλά δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», δήλωσε σχετικά ο Βοφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας ερευνών Teneo, που έχει την έδρα της το Λονδίνο. Αλλωστε είναι γνωστό πως αν υπάρχει στην Ιταλία ένα πρόσωπο με ικανότητες εξαγοράς ψήφων, αυτό είναι ο τέως «Καβαλιέρε».
Αλλα ονόματα που ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν τη υπουργό Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια, τον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό και νυν ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία, τον Πάολο Τζεντιλόνι, και τον Τζάνι Λέτα, επί μακρόν σύμβουλο του Μπερλουσκόνι.
«Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι εκλογές έχουν οικονομική σημασία», δήλωσε στον Guardian ο Πίκολι. «Η χώρα έχασε το 10% του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας και τώρα, με τον Ντράγκι, υπάρχει αυτή η νέα εμπιστοσύνη… το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να διαρκέσει και μετά τις προεδρικές εκλογές».
Η προαγωγή του Ντράγκι θα μπορούσε να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές κατά ένα χρόνο. Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι ένας συνασπισμός των ακροδεξιών κομμάτων, της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και της Forza Italia του Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε να κερδίσει.
Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ο Μπερλουσκόνι είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνει την εμφάνισή του, είτε στο Παλάτσο ντε Κιρινάλιο, το προεδρικό μέγαρο, είτε στο Παλάτσο Κίτζι, την πρωθυπουργική κατοικία.
Και όλοι ήδη αναρωτιούνται, ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο για την Ιταλία, καταλήγει το βρετανικό Μέσο.