Το πρώτο στην Ιστορία εμβόλιο κατά της ελονοσίας ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τετάρτη, μια λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια και στοιχίζει τη ζωή σε 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων 260.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, όπως γράφουν οι New York Times (NYT).
Το νέο εμβόλιο παρασκευάστηκε από την εταιρεία GlaxoSmithKline και λειτουργεί προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να εμποδίσει τη δράση του πλασμώδιου του μηνοειδούς, το οποίο είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική.
Το εμβόλιο είναι το πρώτο που δημιουργείται, όχι μόνο για την ελονοσία, αλλά και για οποιαδήποτε παρασιτική νόσο.
Στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο είχε περίπου 50% αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, όμως έπεσε σχεδόν στο μηδέν τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα αποτελέσματα για την πρόληψη των θανάτων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους NYT, η ελονοσία που εκδηλώνεται με επικίνδυνα για τη ζωή συμπτώματα, αντιπροσωπεύει έως και τους μισούς θανάτους από τη νόσο και θεωρείται ένας αξιόπιστος δείκτης θνησιμότητας, όπως σχολιάζει η δρ Μάρι Χάμελ, υπεύθυνη του προγράμματος εμβολίων της ελονοσίας στον ΠΟΥ.
Ιστορικό γεγονός
Η έγκριση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα προσπαθειών, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής.
Το εμβόλιο, που ονομάζεται Mosquirix, είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό πριν από έξι χρόνια.
Τώρα, μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την Υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μεταδοτικότητα της ελονοσίας.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο ελονοσίας για τα παιδιά είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας».
Η χρήση του εμβολίου «θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες παιδικές ζωές κάθε χρόνο», σχολιάζει το BBC.