Οι επιτυχίες της Μοσάντ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητες, εντυπωσιακές και πολύ «διαφημισμένες», από ένα κράτος που βασίζεται πολύ στην κατασκοπεία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Η αλήθεια είναι ότι και εκείνοι, όμως, ιδιαίτερα το Ιράν, δεν υστερούν πολύ στον συγκεκριμένο τομέα. Οι δύο χώρες, που διεξάγουν εδώ και χρόνια έναν πόλεμο «στις σκιές», καταφέρνουν χτυπήματα η μία στην άλλη χωρίς να έλθουν (ακόμη) σε απευθείας αντιπαράθεση, χάρη στα εκτεταμένα δίκτυα κατασκόπων και πρακτόρων που δρουν εκατέρωθεν.
Στον απόηχο του θριάμβου της Μοσάντ για τις ανατινάξεις των βομβητών της Χεζμπολάχ και άλλων επιτυχημένων επιχειρήσεων, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ιρανοί πράκτορες πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους φωτογραφίες ευαίσθητων στρατιωτικών τοποθεσιών μέσα στο Ισραήλ. Την αποκάλυψη, μαζί με όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την επιτυχημένη επιχείρηση κατασκοπείας της Τεχεράνης, έκαναν οι ισραηλινοί εισαγγελείς. Τα χρήματα πληρώθηκαν σε ισραηλινούς πολίτες.
Η αεροπορική βάση Νεβατίμ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους αυτόν τον μήνα, η εκπαιδευτική βάση Γκολάνι, όπου τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ, και εγκαταστάσεις του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας (Iron Dome), ήταν ανάμεσα στους στόχους που είχαν εντοπιστεί από φερόμενους ως κατασκόπους του Ιράν.
Επτά εβραίοι, ισραηλινοί πολίτες από τη Χάιφα, μεταξύ των οποίων ένας λιποτάκτης και δύο ανήλικοι, συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα της Σιν Μπετ, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών και της ισραηλινής αστυνομίας, γράφουν οι Times. Μερικοί από τους υπόπτους δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν επί έως και δύο χρόνια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Οι τελευταίες συλλήψεις είναι ακόμη ένα επεισόδιο του κλιμακούμενου πόλεμου κατασκοπείας στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται να απαντήσει στο Ιράν για τις πυραυλικές επιθέσεις του.
Στο μεταξύ, άκρως απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, που περιείχαν λεπτομέρειες για ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις, διέρρευσαν σε φιλοϊρανικό κανάλι στο Telegram, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μια παραβίαση ασφάλειας χωρίς προηγούμενο. Στο Ισραήλ, η Τεχεράνη φαίνεται να έχει στρατολογήσει δεκάδες πράκτορες ανάμεσα σε άστεγους, τοξικομανείς και εγκληματίες.
Ο 35χρονος Βλαντίμιρ Βαρκόφσκι συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ, αφού φέρεται να αγόρασε παράνομα ένα όπλο, με το οποίο σκόπευε να σκοτώσει έναν ισραηλινό επιστήμονα έναντι αμοιβής 100.000 δολαρίων.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο 30χρονος Βλαντισλάβ Βίκτορσον και η σύντροφός του, η 18χρονη Αννα Μπέρνσταϊν, είχαν τεθεί υπό κράτηση επειδή φέρεται να έπαιρναν 20 δολάρια για κάθε γκράφιτι κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου που ζωγράφιζαν σε γειτονιές του Τελ Αβίβ…
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα στην περίπτωση του 72χρονου επιχειρηματία Μότι Μαμάν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα και κατηγορείται ότι ταξίδεψε στο Ιράν ζητώντας ένα εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει στη δολοφονία του Νετανιάχου.
Κατάσκοποι προς ενοικίαση
Οι Times γράφουν πως η Τεχεράνη φαίνεται να έχει διδαχθεί πολλά από τον τρόπο με τον οποίο δρα η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού του Ισραήλ.
Η Μοσάντ άρχισε να ακούγεται σε όλον τον πλανήτη μετά την απαγωγή του Αντολφ Αϊχμαν στην Αργεντινή, το 1960. Σήμερα δεν κυνηγάει Ναζί στη Νότια Αμερική, αλλά κυρίως οργανώνει δολοφονίες και δολιοφθορές στην Τεχεράνη, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιόσι Κοέν, έδωσε μια εντυπωσιακή εικόνα για τις επιχειρήσεις της Μοσάντ στο Ιράν, σε μια συνέντευξη πριν από τρία χρόνια, όταν αποκάλυψε ότι μια μυστική επιχείρηση του 2018, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή στοιχείων από το αρχείο πυρηνικών όπλων του Ιράν, είχε πραγματοποιηθεί από 20 πράκτορες, κανένας από τους οποίους δεν ήταν Ισραηλινός.
«Είναι πολύ λογικό για τους Ιρανούς που υποφέρουν υπό το καθεστώς να πάνε στη Μοσάντ ή στη CIA και να πουλήσουν κάποιες πληροφορίες, ή να φωτογραφίσουν έναν γείτονα που μπορεί να είναι επιστήμονας ή διοικητής του IRGC», είπε στους Times ο Μπένι Σάμπτι του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Ισραήλ, Πέρσης, εβραίος και γεννημένος στην Τεχεράνη.
«Υπάρχουν εκατομμύρια Ιρανοί που θέλουν να συνεργαστούν με το Ισραήλ. Στο Ιράν κανείς δεν κερδίζει πολλά χρήματα και όμως η στέγαση είναι πανάκριβη. Είναι σαν τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης. Γιατί να είσαι εργαζόμενος με χαμηλό μισθό όταν μπορείς να γίνεις κατάσκοπος;».
Σύμβουλος του Ισραηλινού Στρατού στα φαρσί, ο Σάμπτι είναι επίσης σύμβουλος στην τηλεοπτική σειρά «Tehran», ένα ισραηλινό θρίλερ για μια εβραία γεννημένη στο Ιράν που επιστρέφει στο Ισραήλ για να κατασκοπεύσει για λογαριασμό της Μοσάντ. (σσ: μέρος της παραγωγής γυρίστηκε στην Ελλάδα).
Οι επιτυχίες της υπηρεσίας στο Ιράν περιλαμβάνουν την εκτέλεση ενός ιρανού πυρηνικού επιστήμονα με τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο, την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στο δίκτυο πυρηνικών υπολογιστών του Ιράν και τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη.
Η ισραηλινή κατασκοπεία στην Τεχεράνη είναι τόσο εκτεταμένη, που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, είπε αυτόν τον μήνα ότι ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας της χώρας αποκαλύφθηκε ως διπλός πράκτορας της Μοσάντ.
Το Ιράν εκτελεί τακτικά υπόπτους για προδοσία και τις τελευταίες εβδομάδες η φαινομενική ευκολία με την οποία το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει οδηγήσει τις αρχές στο να παρακολουθούν ορδές υπόπτων.
Ο 67χρονος Ισμαήλ Γκάνι, επικεφαλής της Δύναμης Quds, της πτέρυγας εξωτερικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), είχε εξαφανιστεί για τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες ότι είχε κληθεί για ανάκριση με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας. Εμφανίστηκε τελικά στην κηδεία ενός ανώτερου διοικητή την περασμένη εβδομάδα και η Τεχεράνη διέψευσε τις αναφορές ότι ο Γκάνι ήταν κατάσκοπος της Μοσάντ.
«Οταν πρέπει να πυροβολήσεις, πυροβόλησε πρώτος»
«Είμαι και Πέρσης και Ισραηλινός», λέει στους Times ο 35χρονος Γιόαβ, του οποίου η οικογένεια μετανάστευσε από το Ισφαχάν και άνοιξε ένα περσικό εστιατόριο στην αγορά του Τελ Αβίβ. «Ανήκω και στις δύο κουλτούρες».
Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, δεκάδες χιλιάδες πέρσες εβραίοι, που απολάμβαναν θρησκευτική προστασία υπό τον Σάχη, τράπηκαν σε φυγή. Ο εβραϊκός πληθυσμός στο Ιράν κατέρρευσε από 80.000 που ήταν τις παραμονές της επανάστασης σε μόλις 10.000 σήμερα, παραμένοντας ωστόσο η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Μέση Ανατολή εκτός του Ισραήλ.
Η Τεχεράνη συχνά προσπαθεί να εξαναγκάσει μέλη της εβραϊκής μειονότητας να λάβουν μέρος σε μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, αλλά και σε ψυχολογικό πόλεμο, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες μελών της κοινότητας που διαμαρτύρονται για την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Πέρυσι, ένας ιρανός εβραίος που επισκέφθηκε την οικογένειά του στο Ισραήλ συνελήφθη από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, την γωνστή Σιν Μπετ, και απελάθηκε πίσω στο Ιράν, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε στην κατοχή του εξοπλισμό παρακολούθησης μέσα σε ένα κουτί από χαρτομάντιλα.
Οι Ιρανο-Ισραηλινοί βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι σε μια διελκυστίνδα μεταξύ των στρατιωτικών υπερδυνάμεων της Μέσης Ανατολής. «Λαμβάνω μηνύματα συνέχεια στο Facebook και στο Instagram από ανθρώπους στο Ιράν που λένε “παρακαλώ, βγάλτε μας από εδώ”, “πείτε στον Μπίμπι να συνεχίσει” ή “με το θέλημα του Θεού, το καθεστώς θα αλλάξει και μπορείτε να έρθετε να τραγουδήσετε εδώ”», είπε στους Times η Χάνα Γιαχανφορούζ, τραγουδίστρια που ζει στο Τελ Αβίβ.
Γεννημένη στην Τεχεράνη, η εβραϊκή οικογένειά της διέσχισε τα ορεινά σύνορα με το Πακιστάν για να γλιτώσει από το καθεστώς, το 1983. Τραγουδάει στα Φαρσί και τα τραγούδια της –που είναι βουτηγμένα στον μυστικισμό των Σούφι– έχουν πολλούς θαυμαστές στη χώρα γέννησής της. Οι Ιρανοί συχνά τής ζητούν να τους φέρει σε επαφή με τη Μοσάντ.
Παρά την αγάπη της για τον ιρανικό λαό, η Γιαχανφορούζ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για το πώς το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή από το Ιράν μετά την πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. «Οταν πρέπει να πυροβολήσεις, πυροβόλησε πρώτος», λέει στους Times