| CreativeProtagon
Θέματα

Ηρθε η στιγμή του mRNA στον καρκίνο;

Το ΕΣΥ του Ηνωμένου Βασιλείου δοκιμάζει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για «αυγή μιας νέας εποχής» στις θεραπείες. Μήπως η 20ετής προσπάθεια άρχισε να αποδίδει καρπούς;
Protagon Team

Ενα νέο εμβόλιο mRNA δοκιμάζεται κατά του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, προαναγγέλλει τη νέα εποχή στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, που πλήττει παγκοσμίως πάνω από 19 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και σκοτώνει τουλάχιστον 7 εκατ. ασθενείς.

Οπως γράφει ο Independent, το νέο εμβόλιο ονομάζεται mRNA-4359, έχει αναπτυχθεί από τη –γνωστή πλέον λόγω πανδημίας– εταιρεία Moderna και «στοχεύει» το προχωρημένο μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, πιθανότατα και άλλους συμπαγείς όγκους. Αρχικά θα δοκιμαστεί για το μελάνωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το υπό δοκιμή εμβόλιο δεν συγκαταλέγεται στις λεγόμενες εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες σχεδιάζονται με βάση το γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς. Στοχεύει να καταπολεμήσει πολλούς διαφορετικούς καρκίνους και διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραχθεί γρήγορα και (σχετικά) εύκολα.

Οπως γράφει ο Independent, ένας άνδρας από το Σάρεϊ με μελάνωμα που δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις «κλασικές» θεραπείες ήταν ο πρώτος βρετανός που έλαβε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Hammersmith στα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης που υλοποιεί το Imperial College του Λονδίνου μέσω του δικτύου νοσηλευτικών δομών που διαθέτει στο NHS Trust.

«Εκανα ανοσοθεραπεία και ακτινοθεραπεία χωρίς αποτέλεσμα. Η επόμενη επιλογή ήταν να μην κάνω τίποτα ή να συμμετάσχω στη μελέτη, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων απέναντι στους επιστήμονες και στα ιδρύματα που πραγματοποιούν τις μελέτες. Η δοκιμή νέων θεραπειών είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τη μείωση των θανάτων εξαιτίας του» δήλωσε ανώνυμα στον Independent o 81χρονος ασθενής.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης το εμβόλιο θα δοκιμαστεί μόνο του αλλά και σε συνδυασμό με το φάρμακο pembrolizumab, το οποίο έχει εγκριθεί ως ανοσοθεραπεία.

Η μελέτη, με την ονομασία Mobilize, υλοποιείται ταυτόχρονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία, με συμμετοχή αρκετών δεκάδων ασθενών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πρόκειται, βέβαια, για θεραπευτικό εμβόλιο –όπως όλα τα εμβόλια που αφορούν τον καρκίνο–, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA για να «διδάξει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν από τα υγιή, κινητοποιώντας το ώστε να τα καταστρέψει.

Ο δρ Κάιλ Χόλεν, επικεφαλής ανάπτυξης, θεραπείας και ογκολογίας της Moderna, δήλωσε αισιόδοξος ότι το εμβόλιο mRNA-4359 μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό και σε άλλες μορφές καρκίνου, πέραν αυτών που περιλαμβάνει η κλινική δοκιμή.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του νεφρού, ενώ πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και στον καρκίνο των νεφρών. Αλλά αν αποδώσει σε αυτές τις δύο περιπτώσεις (πνεύμονα και μελάνωμα), τότε θα έχουμε τους πρώτους καρπούς μιας 20ετούς προσπάθειας. Θα έχουμε, επιτέλους, ένα πραγματικό όφελος για τους ασθενείς» είπε ο Χόλεν στον Independent.

Ο δρ Ντέιβιντ Πινάτο, από το Imperial College Healthcare NHS Trust, εξήγησε ότι η ανοσοθεραπεία αποκαλύπτει τον καρκίνο (σαν να του αφαιρεί τον μανδύα αορατότητας, είπε χαρακτηριστικά), ενώ στη συνέχεια το εμβόλιο μεταφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα τις οδηγίες με τις οποίες μπορεί να χτυπηθεί η νόσος.

«Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας mRNA είναι ότι κάνει το ίδιο το σώμα να παράγει αυτές τις οδηγίες, ξυπνώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Πέρα από αυτό, το εμβόλιο μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, σε αντίθεση με τις εξατομικευμένες θεραπείες, που χρειάζονται πολλές εβδομάδες για να ετοιμαστούν» πρόσθεσε ο Πινάτο στον Independent.

Η τεχνολογία mRNA έγινε ευρέως γνωστή με την ανάπτυξη –σε χρόνο ρεκόρ– των εμβολίων για τη νόσο Covid-19, τα οποία έχουν ήδη επικαιροποιηθεί δύο φόρες. Ωστόσο, η έρευνα για τη συμβολή αυτής της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου είχε ξεκινήσει πολύ παλαιότερα.

«Τα εμβόλιά μας για τον κορονοϊό έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους και η πείρα μας σε αυτό μάς έμαθε πολλά για την ασφάλεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ετσι, συνεχίζουμε την έρευνα για τον καρκίνο με περισσότερη και καλύτερη πληροφορία. Νιώθουμε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Ηδη παρατηρούμε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου φαίνεται να είναι λιγότερες σε σύγκριση με τις παρενέργειες της ανοσοθεραπείας» τόνισε ο Χόλεν.

Ειδικοί από όλον τον κόσμο έχουν δηλώσει ότι στο (όχι πολύ μακρινό) μέλλον η τεχνολογία mRNA μπορεί να αλλάξει όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τη διαχείριση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και οι σπάνιες γενετικές διαταραχές.