Η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Σικάγο είναι η ιστορική Chicago Tribune. Ωστόσο, πρόσφατα, στη μητρόπολη του Ιλινόι άρχισε να «κυκλοφορεί» σε ψηφιακή μορφή και μια Chicago Chronicle. Κάτι αντίστοιχο, όμως, συνέβη και στο Μαϊάμι, όπου επίσης εμφανίστηκε ξαφνικά μια διαδικτυακή Miami Chronicle, ενώ η κύρια τοπική εφημερίδα είναι η Miami Herald. Και το ιστορικό ταμπλόιντ της Νέας Υόρκης δεν είναι η New York News Daily, αλλά η Daily News. Τι ακριβώς συμβαίνει;
«Ολα αυτά τα ψηφιακά έντυπα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είναι αμερικανικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, αλλά εργαλεία παραπληροφόρησης που δημιουργήθηκαν από τη Ρωσία, προφανώς για να αυξήσουν τη σύγχυση και να αποσταθεροποιήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει μιας πολύ κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα» αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη ο Μάσιμο Γκάτζι, αρθρογράφος και επικεφαλής ανταποκριτής της ιταλικής Corriere della Sera στις ΗΠΑ.
Την κακόβουλη, φυσικά, εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υπόθεση ερεύνησαν οι New York Times βασιζόμενοι σε έρευνες και στοιχεία του Media Forensics Hub του Πανεπιστημίου του Κλέμσον (Νότια Καρολίνα). Ηδη από τον περασμένο φθινόπωρο ερευνητές του Media Forensics Hub είχαν επισημάνει την εμφάνιση ενός ύποπτου ιστοτόπου με την ονομασία D.C. Weekly, που πλασαριζόταν ως νέα ψηφιακή εφημερίδα της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Προς το παρόν, όλες αυτές οι νέες ψηφιακές «εκδόσεις» είτε υπολειτουργούν είτε μεταδίδουν γενικές, «ανώδυνες», όπως αναφέρει ο ιταλός ανταποκριτής, ειδήσεις. Στην πλειονότητά τους οι ειδήσεις αυτές είναι αληθείς, ενίοτε όμως παραποιούνται ή εμπλουτίζονται. Η Miami Chronicle, για παράδειγμα, που λανσαρίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου, μετέδωσε την αληθή είδηση της επικείμενης παραίτησης της Βικτόρια Νούλαντ, συνοδεύοντάς την όμως με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που, όπως κατήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, ήταν ψευδές: η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Νο 3 της αμερικανικής διπλωματίας ακουγόταν να αιτιολογεί την απόφασή της να παραιτηθεί, επικαλούμενη μια υποτιθέμενη αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην αντιπολίτευση της Ρωσίας μετά από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
Το φθινόπωρο, το Media Forensics Hub του Πανεπιστημίου του Κλέμσον είχε καταγγείλει πως η D.C. Weekly είχε μεταδώσει ψευδώς, μεταξύ πολλών άλλων αληθών ειδήσεων, πως όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η σύζυγός του, που τον συνόδευσε στο ταξίδι, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα κατάστημα του οίκου Cartier, αγοράζοντας (τάχα) κοσμήματα συνολικής αξίας άνω του ενός εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με ειδικούς στην αντικατασκοπεία, αυτές οι ύπουλες επιθέσεις προέρχονται από το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής ψευδών περιεχομένων που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και κάποτε ελεγχόταν από τον διαβόητο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος, αφού κατέστη πανίσχυρος ως επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ και τόλμησε να εναντιωθεί στο Κρεμλίνο, σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Οσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τόσο θα εντείνονται οι οποίες εκστρατείες παραπληροφόρησης, προειδοποιούν ειδικοί και ΜΜΕ των ΗΠΑ. Τα εκάστοτε θύματα της ρωσικής προπαγάνδας μπορούν, φυσικά, να διαψεύδουν τις όποιες ψευδείς ειδήσεις, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα των διαψεύσεων/διορθώσεων είναι περιορισμένη. Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί ο πραγματικός βαθμός διάδοσης των ψευδών ειδήσεων ούτε ο αριθμός των ατόμων που τις εκλαμβάνουν ως αληθείς.