Φανταστείτε το. Να είναι η Ινδία, δηλαδή ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στον κόσμο, η πρώτη χώρα που θα πετύχει -και ίσως θα υπερβεί- τους στόχους που έχει αναλάβει με τη Συμφωνία του Παρισιού (2015) για την κλιματική αλλαγή!
Οι τιμές των συστημάτων και προϊόντων ηλιακής ενέργειας (χονδρικής) έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Αυτό από τη μία είναι πολλά υποσχόμενο για τους κατοίκους και επιχειρηματίες της χώρας και από την άλλη δείχνει ότι η Ινδία κερδίζει, με άλματα, την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σε μία αντίστροφη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Ρατζαστάν την Τρίτη, οι εταιρείες ενέργειας Phelan Energy και Avaada Power έκαναν απίστευτες προσφορές. Και οι δύο πρότειναν να χρεώνουν 2,62 ρουπίες για καθεμία κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που θα παράγεται από ηλιακά πάνελ του ηλιακού πάρκου (Bhadla Solar Park) που χτίζεται στην έρημο του κρατιδίου -ενώ το περσινό ρεκόρ σε αντίστοιχη δημοπρασία ήταν 4,34 ρουπίες ανά κιλοβατώρα!
Πρόκειται για μία ιστορική πτώση της τάξης του 40% η οποία αντανακλά την αυξανόμενη αξιοπιστία που αποκτά η δέσμευση της Ινδίας να αυξήσει την ικανότητά της για ανανεώσιμη ενέργεια. Είναι σημάδι του οράματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για καθαρή και προσβάσιμη σε όλους ενέργεια», σχολίασε στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας Πιγιούς Γκόγιαλ.
Και ως αποτέλεσμα μειώνονται οι τιμές αγοράς ηλιακής ενέργειας πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο που χρεώνει η μεγαλύτερη κοινοπραξία άνθρακα στην Ινδία (3,20 ρουπίες ανά κιλοβατώρα), κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους κατοίκους της χώρας –εκ των οποίων εκατομμύρια ζουν χωρίς ρεύμα.
Το θετικό, σύμφωνα με την Κανίκα Τσάουλα, επικεφαλής ερευνών στο συμβούλιο για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό (CEEW), στο Δελχί, είναι ότι όλοι οι πλειοδότες είναι νέοι παίκτες, και όχι οι παλιοί επιχειρηματίες.
«Δείχνει ότι γίνονται πολλά για την προσέλκυση επενδύσεων και ενδιαφέροντος από εταιρείες που σε άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προσεκτικές», σχολίασε η ίδια.
Και η καθοδική πορεία των τιμών θα διατηρηθεί αν συνεχίσει να κατεβαίνει και το κόστος δανείων -ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στις ιστορικά χαμηλές τιμές ενέργειας.
Πώς εξηγείται αυτή η έξαρση επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ινδίας;
«Διαφάνεια, μακροβιότητα, βεβαιότητα, στην ενεργειακή πολιτική της χώρας», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Τιμ Μπάκλεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών της Ενέργειας και Χρηματιστικής Ανάλυσης. «Αυτός που θα επενδύσει για τα επόμενα 25 με 35 χρόνια θα το κάνει σε μία χώρα με σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές», σημειώνει ο ίδιος.
Η Ινδία έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ηλιακή της ικανότητα από τα 9 γιγαβατώρες το 2017 στα 100 το 2022. Και απ’ ότι φαίνεται θα το καταφέρει.