Δεν δείχνουν άνθρωποι που βγήκαν κατατρομαγμένοι από μια βάρκα διακινητή χθες ή προχθές... | Intimenews / CreativeProtagon
Θέματα

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πρόβλημα

Οι ξενοδόχοι της Ρόδου χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη και άκρως ντροπιαστική» την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο του νησιού όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες - Μήπως όμως πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που έγιναν «λύση» και «σωτηρία» όταν δούλευαν «μαύρα» στην τουριστική σεζόν, και μόλις τελείωσε έγιναν «πρόβλημα»;
Αργύρης Παπαστάθης

Στη Ρόδο, την Παρασκευή, περισσότεροι από 200 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και ζήτησαν την καταγραφή τους. Το Σάββατο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε στο OPEN (εδώ) ότι από τον Ιούνιο και μετά είχαμε αυξημένες ροές. Ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου καταγράφηκε «σημαντική αποκλιμάκωση».

Κληθείς να σχολιάσει live τις εικόνες ανθρώπων που κοιμούνταν στο δρόμο σε κεντρική πλατεία του νησιού, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι τις προηγούμενες 72 ώρες έγινε μεταγωγή 400 ανθρώπων σε όμορα νησιά και στην ενδοχώρα. «Δεν είναι αφίξεις, είναι άνθρωποι που ήταν εδώ και εβδομάδες, και μήνες, στη Ρόδο» πρόσθεσε και έθεσε ένα ερώτημα: «Γιατί στο τέλος της θερινής σεζόν, τώρα που κλείνουν τα ξενοδοχεία (…) αίφνης εμφανίζονται» αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν καταγραφεί από το Λιμενικό; Η υποψία που διατύπωσε ήταν ότι δούλευαν «μαύρα» στον τουρισμό και τώρα που έληξε η σεζόν δεν έχουν πια απασχόληση.

Αυτό αρκούσε: ποιος είδε τους ξενοδόχους της Ρόδου και δεν τους φοβήθηκε; Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος, έκανε λόγο στο Facebook (εδώ) για «συνωμοσιολογίες» και «εικασίες» προσθέτοντας ότι «προφανώς ο κ. Καιρίδης δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει ξενοδοχείο, τουρισμός και επιχειρηματικότητα στη Ρόδο». Δεν διέψευσε ότι κάποιοι δούλευαν «μαύρα» στον τουρισμό (δύσκολα θα μπορούσε), κάλεσε ωστόσο τον Υπουργό να ανακαλέσει.

Ο κ. Καιρίδης απάντησε (εδώ) ότι δεν είχε πρόθεση να θίξει τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ρόδου, αλλά επέμεινε στην ουσία τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξαν ροές: «Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν όλοι αυτοί οι ακατάγραφοι ήρθαν τώρα ή είναι εδώ και καιρό στο νησί», είπε.

Ψάχνοντας λίγο το θέμα, τα συμπεράσματα είναι τα εξής: Το Λιμενικό όντως δεν δίνει ροές τις τελευταίες εβδομάδες προς τη Ρόδο. Ενώ αντίστοιχες εικόνες δεν υπάρχουν σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο που έχει δεχθεί τεράστια πίεση τα τελευταία χρόνια.

Γιατί λοιπόν βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Ρόδου οι οποίοι ζητούν επίμονα την καταγραφή τους, εφόσον δεν πρόκειται για ανθρώπους που βγήκαν κατατρομαγμένοι και ταλαιπωρημένοι από μια βάρκα διακινητή τις προηγούμενες ημέρες;

Η απάντηση ίσως να προκύπτει από έναν συνδυασμό επιμέρους στοιχείων:

Η Ρόδος δεν έχει δομή φιλοξενίας. Ο λόγος προφανής: ο τουρισμός. Οι Ροδίτες πίεσαν και το πέτυχαν. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- ο Δήμος δεν είχε ανοίξει κάποιο χώρο -πχ. κλειστό γυμναστήριο- για τους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο. Πώς εξηγείται αυτό; Πιθανόν οι τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα περνούσε το μήνυμα ότι το νησί μπορεί να υποδεχθεί ροές, φιλοξενώντας έστω εκ των ενόντων κάποιους ανθρώπους για λίγες ημέρες.

Αρα, λύση υπάρχει; Το υπουργείο Μετανάστευσης, μετά τη μεταγωγή 400 προσφύγων και μεταναστών προ ημερών, προγραμματίζει τώρα την μεταφορά άλλων 600 ανθρώπων. Μόνο για αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν 150 αστυνομικοί. «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα» φωνάζουν στα κανάλια τοπικοί φορείς.

Αυτοί οι άνθρωποι όμως, πριν από έναν, δύο ή τρείς μήνες δεν ήταν «πρόβλημα» αλλά «λύση» για κάποιους Ροδίτες. Οχι για όλους φυσικά, αλλά για εκείνους που «σώθηκαν» και «πήραν μια ανάσα» στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν: τότε που έψαχναν και δεν έβρισκαν εργατικά χέρια για λάντζα και για τις πιο σκληρές δουλειές. Τότε που έψαχναν όσους θα κοιμούνταν μαζί σε ακατάλληλους χώρους για ένα μεροκάματο.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης ανά την τουριστική Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις εργατικών χεριών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Βεβαίως, τώρα που έληξε, που πήγε δόξα τω Θεώ θαυμάσια και έφερε έσοδα χάρη στο «χιλιοτραγουδισμένο» επιχειρηματικό μας δαιμόνιο, οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται στην κεντρική πλατεία. Γιατί δεν έχουν πια ούτε απασχόληση, ούτε προσωρινή στέγη. Η χρησιμότητά τους εξαντλήθηκε (για φέτος). Αλλωστε, όπως τόνισε κι ένας τοπικός ρεπόρτερ στο OPEN, «κοιμούνται στην πλατεία όπου ετοιμάζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα (…) Δεν μπορούμε να περπατήσουμε!»…