Η Aleph Farm έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της μπριζόλας Rib-Eye που δημιούργησε με την τρισδιάστατη βιο-εκτύπωση | Aleph Farm
Θέματα

Ιδού η πρώτη μπριζόλα Rib-Eye προϊόν βιο-εκτύπωσης!

Για πρώτη φορά δημιουργείται αυτό το είδος κρέατος από τα κύτταρα του ζώου. Αν το εγχείρημα πετύχει, μπορεί να οδηγήσει στο τέλος την κτηνοτροφία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα
Protagon Team

Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανοίγονται συνεχώς νέοι δρόμοι που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πρόσφατα ότι μπορούν να υπάρξουν. Ενας τομέας που αποτέλεσε εξαρχής πεδίο ενασχόλησης των τεχνικών της τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν αυτός των τροφίμων. Δημιουργήθηκαν εκτυπωτές που μπορούσαν παράγουν διαφόρων ειδών τρόφιμα.

Η ανάπτυξη της μεθόδου της βιο-εκτύπωσης φέρνει την επόμενη μέρα στον τομέα των τροφίμων, αφού χρησιμοποιεί αληθινά κύτταρα αντί για μελάνι, πλαστικό ή κάποιο άλλο συνθετικό υλικό. Η ισραηλινή εταιρεία Aleph Farms σε συνεργασία με επιστήμονες του ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion κατάφεραν να δημιουργήσουν με αυτή την μέθοδο μια μπριζόλα Rib-Eye. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το είδος κρέατος αποτελεί προϊόν… εκτύπωσης.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Forbes, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα (ζωντανά) κύτταρα μιας αγελάδας, με τα οποία ο εκτυπωτής συνέθεσε και παρήγαγε μια μπριζόλα με πολλές ομοιότητες με το αληθινό κρέας, όπως είναι οι μύες και το  λίπος.

Οπτικά τουλάχιστον, η εικονιζόμενη βιο-εκτυπωμένη μπριζόλα μοιάζει ολόιδια με τις συμβατικές / Credit: Aleph Farm

«Αναπτύξαμε μια τεχνική 3D βιοεκτύπωσης με την οποία δημιουργούμε ένα κομμάτι κρέατος από τα φυσικά δομικά υλικά του ζώου. Από διαφορετικούς τύπους κυττάρων ενός ζωντανού ζώου. Πρόκειται για τα φυσικά κύτταρα του ζώου και όχι για γενετικά τροποποιημένα ή με άλλον τρόπο επεξεργασμένα κύτταρα. Στη συνέχεια, ιστός, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, αρχίζει να αναπτύσσεται εκεί που αναπτύσσονται και τα κύτταρα και αλληλεπιδρά μαζί τους με τον ίδιο τρόπο που αυτή η διαδικασία γίνεται στη φύση. Ως αποτέλεσμα, ο ιστός αποκτά τελικά την υφή και γενικά τις ιδιότητες μιας μπριζόλας» δηλώνει ο Ντιντιέρ Τουμπία, συνιδρυτής της Aleph Farm.

Η μέθοδος

H εταιρεία εκτρέφει ζώα, αλλά δεν κάνει χρήση αντιβιοτικών, ορού βοδινού αίματος ή άλλων ουσιών. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτής της διαδικασίας έχουν η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασμός βλαστικών κυττάρων του ζώου, τα οποία μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάθε τύπο κυττάρου. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι, εκτός από πιο υγιεινό, δεν χρειάζεται να εξοντωθεί κάποιο ζώο, αφού το κρέας του θα δημιουργηθεί από τον εκτυπωτή. Επίσης, το κρέας αυτό μπορεί να σταθεί ως οικολογική πρόταση απέναντι στα προϊόντα κρέατος που παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες.

Η ίδια εταιρεία είχε δημιουργήσει πριν από τρία χρόνια μια μπριζόλα μέσω 3D-εκτύπωσης, αλλά ήταν ένα πολύ λεπτό κομμάτι κρέατος, ενώ το καινούργιο έχει περισσότερο πάχος και λίπος, προσομοιάζοντας σε ένα Rib-Eye.

Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν υφή και η γεύση του είναι κοντά στην πραγματική μπριζόλα και, φυσικά, αν η τιμή του είναι ανταγωνιστική με το συμβατικό κρέας που πωλείται στα καταστήματα. Αν επιτευχθεί η παραγωγή χαμηλού κόστους και ασφαλούς για την υγεία κρέατος, που να πλησιάζει την υφή και τη γεύση του αληθινού, είναι αναμενόμενο να δρομολογηθούν σημαντικές μεταβολές στη σημερινή μορφή της κτηνοτροφίας.