Το μόνο απόλυτα σίγουρο είναι ότι έχει καιρό να εμφανιστεί δημοσίως. Ωστόσο, ποιος εξακολουθεί να παραμένει στην αφάνεια «την ώρα που όλος ο κόσμος διερωτάται εάν είναι ακόμα ζωντανός;» αναρωτιέται ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Κίεβο, γράφοντας για το μυστήριο της «εξαφάνισης» του Κιρίλο Μπουντάνοφ, του επικεφαλής της GUR, της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας.
Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νούμερο ένα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πεθαίνει. Σύμφωνα, όμως, με την ουκρανική ηγεσία, η οποία μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει ήδη διαψεύσει τον θάνατό του τέσσερις φορές, είναι καλά, ενώ και διπλωματική πηγή στο Κίεβο ανέφερε πως ο Κιρίλο Μπουτάνοφ φέρεται να παρέστη σε ανεπίσημη συνάντηση ευρωπαίων πρεσβευτών με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι άφαντος, γεγονός που επέτρεψε στους Ρώσους να εξαπολύσουν μια ακόμη εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Ποια είναι, όμως, τα γεγονότα; Την προηγούμενη Πέμπτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ τραυματίστηκε τον προηγούμενο μήνα κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του, στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ ο Μπουντάνοφ, ένας από τους στενότερους και πιο έμπιστους αξιωματικούς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος λέγεται ότι φέρει την ευθύνη για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του εξωτερικού.
Το Κίεβο έκανε λόγο αμέσως για προπαγάνδα του Πούτιν, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπουντάνοφ, Αντρέι Γιουσόφ, αρκέστηκε απλώς να δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος να δοθεί μια απάντηση στην παραπληροφόρηση. Οτι επρόκειτο για «fake» υποστήριζε και μια άλλη ουκρανική πηγή, μιλώντας στην βρετανική Telegraph.
O Μπουντάνοφ βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρώσων εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο κατέστη νούμερο ένα στόχος για τον ρόλο που φέρεται να διαδραματίζει στην οργάνωση αποστολών δολιοφθοράς πίσω από τις εχθρικές γραμμές αλλά και εντός της ρωσικής επικράτειας.
Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του αρχικατασκόπου της Ουκρανίας για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο όπλων. Και τον προηγούμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου, τα γραφεία της GUR στο Κίεβο έγιναν στόχος επίθεσης με πυραύλους. Παρότι δεν επλήγη άμεσα, το κτίριο, γνωστό ως «Το Νησί», υπέστη εκτεταμένες ζημιές.
Ηδη από τότε η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία διέδιδε ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον θάνατο του υποστράτηγου Μπουντάνοφ, αλλά και του Βαλέρι Ζαλούζνι, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τελευταία φορά ο Μπουντάνοφ εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την 11η Ιουνίου (δίχως, όμως, καμία χρονική σήμανση), πριν από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, με τον υποστράτηγο να κάθεται σιωπηλός στο ημίφως του γραφείου του επί 30 δευτερόλεπτα, με τη λεζάντα «Τα σχέδια αγαπούν τη σιωπή».
Τα ρωσικά ταμπλόιντ και οι στρατιωτικοί μπλόγκερ που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο κάνουν λόγο για θάνατο του Μπουντάνοφ εδώ και αρκετές εβδομάδες, χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους. Το RIA Nonosti μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης της 29ης Μαΐου, όταν ένας πύραυλος χτύπησε το κτίριο δίπλα στο γραφείο του.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική εκδοχή, μεταφέρθηκε σε πολωνική αεροπορική βάση και μετά, με αμερικανικό αεροπλάνο, στη στρατιωτική βάση Ραμστάιν, από όπου διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βερολίνου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη προηγούμενες εσφαλμένες αναφορές του RΙΑ Novosti περί θανάτου του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, ακόμη και ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ χαρακτήρισαν αμφισβητήσιμες τις αναφορές περί σοβαρού τραυματισμού του και επείγουσας διακομιδής του στη Γερμανία.
Το περασμένο Σάββατο ρωσικά μέσα έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern σύμφωνα με τον οποίο ο Μπουντάνοφ νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση, έχοντας υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, σχετικό άρθρο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ από το Stern, όπως ανέφερε το ίδιο το περιοδικό. Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως είναι καλά, δίχως όμως να έχουν προβεί στη δημοσίευση φωτογραφιών που να το αποδεικνύουν ξεκάθαρα.
Εάν ο Μπουντάνοφ όντως τραυματίστηκε ή θα «επιστρέψει από τους νεκρούς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζο Μπαρνς της Telegraph, για να συνεχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Ρωσία, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Πώς, όμως, ο επικεφαλής κατάσκοπος του Κιέβου κατέστη από αξιοσέβαστος αξιωματικός στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε έναν από τους κορυφαίους στόχους του Πούτιν;
Ως νεαρός αξιωματικός, ο υποστράτηγος πλέον Μπουντάνοφ άρχισε να επιδεικνύει τις εξαιρετικές ικανότητές του το 2014, στο πλαίσιο του πολέμου στο Ντονμπάς. Χάρη στις μυστικές αποστολές που σχεδίασε και έφερε εις πέρας με στόχο την καταστροφή ελικοπτέρων σε περιοχές των αυτονομιστών, έγινε ο νεότερος υποστράτηγος με δύο αστέρια στον στρατό της Ουκρανίας.
Σήμερα, ο μόλις 37 ετών Μπουντάνοφ έχει τη φήμη ενός «απίστευτα αδίστακτου» αξιωματικού. Χωρίς να αποκαλύψει ακριβείς λεπτομέρειες, έχει επιβεβαιώσει ότι οι πράκτορες του έχουν δολοφονήσει προπαγανδιστές του Κρεμλίνου, ενώ απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord του απέδιδαν σχέδια για «μαζικά πλήγματα» στη Ρωσία κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Ο Μπουντάνοφ φέρεται επίσης να συνδέεται με τις ρωσικές ταξιαρχίες που εναντιώνονται στο Κρεμλίνο και έχουν πραγματοποιήσει ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες διασυνοριακές επιδρομές στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας (το ότι τα μέλη των εν λόγω ομάδων είναι διαβόητοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές ελάχιστα απασχολεί τον ουκρανό υποστράτηγο στην παρούσα φάση).
Οι μέθοδοί του, όπως και των πρακτόρων του, έχουν χαρακτηριστεί ως ταυτόχρονα «δημιουργικές και σοκαριστικές», γράφει ο δημοσιογράφος της Telegraph, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι υπάρχουν αναφορές για συνταξιούχους που εκβιάστηκαν για να επιτεθούν σε γραφεία στρατολόγησης στη Ρωσία και για νεαρούς που πιέστηκαν ούτως ώστε να πλήξουν σιδηροδρομικές υποδομές, με τον Μπουντάνφ να δηλώνει πρόσφατα πως οι ενέργειες δολιοφθοράς εντός της ρωσικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν σχεδόν όλες από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Από την έναρξη του πολέμου, στο πλαίσιο βομβιστικών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί αρκετοί επιφανείς υποστηρικτές του πολέμου στη Ρωσία. Ο στρατιωτικός μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, για παράδειγμα, σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αγαλματίδιο που του προσέφερε μια γυναίκα ως δώρο.
Νωρίτερα, με αφορμή τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, μιας άλλης προσκείμενης στο Κρεμλίνο μπλόγκερ και κόρης του επιφανούς ρώσου εθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο Μπουντάνοφ είχε δηλώσει: «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι έχουμε σκοτώσει Ρώσους και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στον κόσμο, μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας».
Παρά τον προφανή κίνδυνο κλιμάκωσης, ο υποστράτηγος Μπουντάνοφ εξακολουθεί να διοικεί την υπηρεσία του όπως εκείνος κρίνει σκόπιμο. «Υπάρχει μια μοναδική κατανόηση μεταξύ Μπουντάνοφ και Ζελένσκι. Στον πρόεδρο δεν αναφέρονται πληροφορίες, ούτε και εκείνος κάνει ερωτήσεις. Οσο λιγότερα γνωρίζει για τις δραστηριότητές του, τόσο το καλύτερο» συνοψίζει ο Τζο Μπαρνς, εξηγώντας ότι έτσι ο ουκρανός πρόεδρος μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη για τις όποιες επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.
Συχνά όμως ενδέχεται και ο ίδιος ο Μπουντάνοφ να γνωρίζει ελάχιστα για το πώς προκαλείται χάος στα σύνορα του εχθρού. Εμπιστεύεται απόλυτα τους πράκτορές του και ενδιαφέρεται περισσότερο για τα αποτελέσματα παρά για τις μεθόδους τους, όπως εξηγούν διάφοροι αναλυτές. Αλλά κάθε επίθεση σχεδιάζεται με γνώμονα τον κύριο στόχο του Μπουντάνοφ, με τον υποστράτηγο να επιθυμεί κυρίως να προβάλλει την ισχύ που μπορεί να έχει η Ουκρανία πέρα από τα σύνορά της.
Ο ίδιος επεδίωκε να εντυπωσιάσει τους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, καταστρώνοντας σχέδια για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων, κυρίως κατά δυνάμεων της Ομάδας Βάγκνερ, θέλοντας έτσι να αποδείξει πως η Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί ένας ισχυρός και χρήσιμος σύμμαχος της Δύσης.
Ωστόσο, ενίοτε οι προθέσεις του ξεπερνούν τα όρια αυτού που θεωρούν αποδεκτό πολλοί Δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύεται πως οι ΗΠΑ παρενέβησαν ούτως ώστε να αποτρέψουν επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων στη Ρωσία, στη Μολδαβία και στη Μέση Ανατολή.
Στη συνέχεια ο Μπουντάνοφ φέρεται να κατέστρωσε σχέδια για επιθέσεις κατά της Βάγκνερ στη Συρία και στο Μάλι. Πιο πρόσφατα ζήτησε από την κυβέρνηση της Μολδαβίας να κινηθεί ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές της Υπερδνειστερίας. Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν συνέβη, έπειτα από παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο κατέστησαν σαφές ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις επικοινωνίες του, αλλά φαίνεται πως οι Ουκρανοί το γνωρίζουν αυτό και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Εως σήμερα εναντίον του έχουν γίνει τουλάχιστον δέκα απόπειρες δολοφονίας.