Η Ντόλι Πάρτον το έγραψε και το πρωτοηχογράφησε, αλλά η Γουίτνεϊ Χιούστον (δεξιά) το «απογείωσε». Οσο για τον «βασιλιά» Ελβις, ήθελε να το πει, αλλά δεν του το επέτρεψε η απληστία του μάνατζέρ του | CreativeProtagon / Shutterstock / Getty
Θέματα

Πενήντα χρόνια «I Will Always Love You»

Τόσα συμπληρώνονται από τη σύνθεση του περίφημου ερωτικού τραγουδιού που έγραψε η εμβληματική τραγουδίστρια της κάντρι Ντόλι Πάρτον, έκανε τεράστια επιτυχία η Γουίτνεϊ Χιούστον και θέλησε να διασκευάσει ο Ελβις Πρίσλεϊ
Protagon Team

Μια αναλαμπή έμπνευσης ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1973 οδήγησε στη σύνθεση δυο κλασικών τραγουδιών, που σημάδεψαν την καριέρα της Ντόλι Πάρτον. Πρώτα γεννήθηκε το «Jolene», ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της πληθωρικής ερμηνεύτριας. Ακολούθησε το «I Will Always Love You».

Η τρυφερή μπαλάντα, που κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια, παραμένει ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια της Πάρτον. Οι περισσότεροι το αναγνωρίζουν στη διασκευή που έκανε η αείμνηστη Γουίτνεϊ Χιούστον το 1992 για τις ανάγκες του σάουντρακ της ταινίας  «Ο Σωματοφύλακας» – και που το κατέστησε κλασικό.

Οι αντιδράσεις στην ανάρτηση της Πάρτον στο Instagram για την επέτειο του τραγουδιού της πιστοποίησε τη σύγχυση του κοινού. «Θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου – ελπίζω και στη δική σας» έγραψε η Ντόλι, με μια θαυμάστριά της να απαντά «ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι το τραγούδι ήταν δικό σου».

Εχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια στη λίστα με τις πιο αγαπημένες μπαλάντες της ποπ, το BBC καταγράφει την ιστορία του «I Will Always Love You» – από την αποτυχημένη απόπειρα του βασιλιά του ροκ-εν-ρολ να το διασκευάσει, μέχρι τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο η Πάρτον χρησιμοποίησε τα έσοδα των πνευματικών δικαιωμάτων του.

Η Ντόλι Πάρτον στην τελευταία ζωντανή της εμφάνιση, στο ημίχρονο του περυσινού Σούπερμπολ, του τελικού του αμερικανικού φούτμπολ | Ron Jenkins/Getty Images

Μετά το απολυτήριό της από σχολείο του ανατολικού Τενεσί, το 1964, η Ντόλι μετακόμισε στο Μέμφις για να κυνηγήσει το όνειρό της και να γίνει τραγουδίστρια της κάντρι, αρχικά με ελάχιστη επιτυχία. Σύντομα, όμως, τράβηξε το ενδιαφέρον του τραγουδιστή Μπιλ Φίλιπς, με τον οποίο ερμήνευσε ως ντουέτο τη σύνθεσή της «Put it Off Until Tomorrow».

Στη συνέχεια, ο σταρ της κάντρι Πόρτερ Γουάγκονερ την κάλεσε να γίνει μόνιμη τραγουδίστρια στο τηλεοπτικό του σόου, ενώ η Πάρτον  υπέγραψε και στη δισκογραφική εταιρεία του. Το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησε ήταν μια διασκευή του τραγουδιού του Τομ Πάξτον «The Last Thing on my Mind», σε ντουέτο με τον Γουάγκονερ, που μπήκε στο Top-10 το 1968. Ετσι ξεκίνησε μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες στα χρονικά της μουσικής κάντρι.

Το 1973, όμως, η Πάρτον επιθυμούσε να ακολουθήσει αποκλειστικά σόλο καριέρα. «Είχα πάει στο Νάσβιλ για να γίνω διάσημη ως σόλο καλλιτέχνις» εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της με τον διάσημο ραδιοφωνικό παραγωγό Χάουαρντ Στερν το 2023. Η απόφασή της ήταν ξεκάθαρη αλλά έτρεμε την αντίδραση του Γουάγκονερ όταν θα του την ανακοίνωνε.

Παλεύοντας με ανάμικτα συναισθήματα, έψαχνε τρόπο να του δείξει πως, παρότι εκτιμούσε τη συνεργασία τους και όσα είχε κάνει για εκείνη, είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την εκπομπή του. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ισχυρότερο ατού της. «Κάθισα, λοιπόν, και του έγραψα αυτό το τραγούδι» αποκάλυψε στον Στερν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «I Will Always Love You» – μια μπαλάντα ευγνωμοσύνης και ατσάλινης αποφασιστικότητας.

Το επόμενο πρωί μπήκε στο γραφείο του Γουάγκονερ, του ζήτησε να καθίσει και του έπαιξε το τραγούδι της, ανακοινώνοντάς του την επικείμενη αποχώρησή της από την εκπομπή. Με δάκρυα στα μάτια, ο συνεργάτης της τής είπε: «Είναι το καλύτερο τραγούδι που έχεις γράψει – θα σε αφήσω να φύγεις αν μου επιτρέψεις να κάνω την παραγωγή της ηχογράφησής του».

Η δύναμη της μπαλάντας έγκειται στην αντικρουόμενη φύση των στίχων. Αναγγέλλει το οδυνηρό τέλος μιας δυνατής σχέσης, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει έναν συναισθηματικό δεσμό που θα διαρκέσει για πάντα. Εναν χρόνο αργότερα, τόσο η μπαλάντα όσο και το «Jolene», που προέκυψαν από την έμπνευση εκείνου του ανοιξιάτικου απογεύματος του 1973, είχαν φθάσει στην κορυφή των τσαρτ της κάντρι, αγγίζοντας ταυτόχρονα και το ευρύτερο ποπ ακροατήριο.

Ακολούθησε τηλεφώνημα από τον Ελβις, που είχε ακούσει το «I Will Always Love You» και ήθελε να ηχογραφήσει μια διασκευή του. Εκστασιασμένη από τα κολακευτικά λόγια του «βασιλιά», η Ντόλι δέχτηκε αμέσως να του το παραχωρήσει. «Αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που μου έχει συμβεί ως συνθέτρια», του είπε συγκινημένη.

Αλλά την παραμονή της ηχογράφησης, ο διαβόητα σκληρός μάνατζερ του Ελβις, συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, τηλεφώνησε στην Πάρτον και της είπε ότι ο Πρίσλεϊ δεν θα ηχογραφήσει το τραγούδι αν δεν του παραδώσει το 50% από τα δικαιώματα της σύνθεσής του. Σε μια επίδειξη της αυστηρής επιχειρηματικής τακτικής που ακολούθησε σε ολόκληρη τη μετέπειτα καριέρα της, η Ντόλι αρνήθηκε τις αξιώσεις του Πάρκερ. «Εννοείται ότι έκλαιγα όλο το βράδυ» αποκάλυψε πέρυσι στον Στερν.

Η οδυνηρή απόφασή της να στερήσει το τραγούδι της από τον «βασιλιά» αποδείχτηκε τελικά κερδοφόρα. Το 1975, λίγο μετά την κυκλοφορία της μπαλάντας, ο σκηνοθέτης Λόρενς Κάσνταν ολοκλήρωσε το σενάριο του «Σωματοφύλακα», με θέμα το ειδύλλιο ανάμεσα σε έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών και μιας ποπ σταρ, της οποίας την προστασία είχε αναλάβει.

Χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια για να ευθυγραμμιστούν τα αστέρια και ο Κέβιν Κόστνερ και η Γουίτνεϊ Χιούστον –μια πραγματική σούπερ σταρ της ποπ– να μεταφέρουν την ιστορία του σεναρίου στη μεγάλη οθόνη το 1992, με το «I Will Always Love You» στο σάουντρακ. Ο Κόσντερ ήταν εκείνος που πρότεινε στη Χιούστον να διασκευάσει ένα τραγούδι κάντρι.

Μέσα σε κλίμα σκεπτικισμού, μια κασέτα με πιθανά τραγούδια, όπου περιλαμβανόταν την εκτέλεση του τραγουδιού της Πάρτον από τη Λίντα Ρόνσταντ, δόθηκε στην Γουίτνι. Ο βραβευμένος παραγωγός Ντέιβιντ Φόστερ κλήθηκε να ενορχηστρώσει το φωνητικό κρεσέντο της μαύρης ερμηνεύτριας και πρωταγωνίστριας. Το χωρίς όργανα φωνητικό άνοιγμα του τραγουδιού ήταν επίσης πρόταση του Κόστνερ, ώστε να εκφράζει καλύτερα τη συναισθηματική εμπλοκή της υπόθεσης του φιλμ.

Ακούγοντας τη διασκευή για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου της, η Ντόλι Πάρτον αισθάνθηκε τόσο συγκλονισμένη που αναγκάστηκε να παρκάρει στην άκρη του δρόμου για να μην τρακάρει. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το μικρό μου λυπημένο κάντρι τραγούδι θα μπορούσε να γίνει έτσι. Ηταν μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που είχα ποτέ στη ζωή μου» είπε στον Στερν.

Η διασκευή διέλυσε τα ρεκόρ των καταλόγων επιτυχιών, παραμένοντας για 10 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο 1 του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 εβδομάδες στην κορυφή των τσαρτ του Billboard στις ΗΠΑ. Η επιτυχία του ήταν τέτοια που την επόμενη χρονιά κέρδισε τον «Δίσκο της Χρονιάς» στα βραβεία Γκράμι. Με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων, το τραγούδι απέφερε στην Πάρτον 9,2 εκατ. ευρώ από πνευματικά δικαιώματα, μόνο στη δεκαετία του 1990.

Το 2021, η Ντόλι ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι επένδυσε μεγάλο μέρος εκείνου του χρηματικού ποσού σε μια μαύρη γειτονιά του Νάσβιλ, ως φόρο τιμής στη Γουίτνεϊ Χιούστον, η οποία έχασε τη ζωή της από χρήση βαρβιτουρικών στο ξενοδοχείο όπου διέμενε το 2012, σε ηλικία μόλις 48 ετών. Η Πάρτον είναι γνωστή για τις αμέτρητες φιλανθρωπικές προσφορές – και ας μην τις διαφημίζει σχεδόν ποτέ.

Η εξέχουσα θέση του τραγουδιού στην πολιτιστική κληρονομιά της ποπ μουσικής είναι διαχρονική. Ο «Σωματοφύλακας» έχει ήδη διασκευαστεί με μεγάλη επιτυχία για το θέατρο. Μία από τις παραστάσεις του διεκόπη πέρυσι, όταν ένας θεατής άρχισε να τραγουδά το «I Will Always Love You» με στεντόρεια φωνή.

Ο Ελβις Πρίσλεϊ μπορεί να μη διασκεύασε ποτέ το τραγούδι της, αλλά η Ντόλι Πάρτον ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα του τραγουδιού, χάρη κυρίως στην ηχογράφηση της Γουίτνεϊ Χιούστον, αρκούν ώστε να αγοράσει τη διάσημη κατοικία του «βασιλιά», Γκρέισλαντ, πολλές φορές. Αλλά αυτό που τη στενοχωρεί περισσότερο είναι ότι δεν άκουσε τη δική του εκδοχή, η οποία πιθανώς να ανταγωνιζόταν άλλες υπέροχες διασκευές του Ελβις.