Η Βόρεια Εύβοια θεωρείται μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πέρυσι σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. Τα πολλά και γραφικά χωριουδάκια, οι μαγευτικές αμμουδερές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, τα καταγάλανα ποτάμια, τα ρυάκια και οι ιαματικές πηγές συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου μοναδικού.
Το βόρειο κομμάτι του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας -και του έκτου μεγαλύτερου της Μεσογείου- έχει αμέτρητους λόγους για να αποτελεί πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους, ολόκληρο τον χρόνο.
Οι επισκέπτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη φημισμένη λουτρόπολη της Αιδηψού, που παραμένει μια κλασική επιλογή, ενώ προσελκύονται και από τον θρησκευτικό τουρισμό: τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τη μονή του Οσίου Δαυίδ, το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Ηλιά Αιδηψού, την Ιερά Μονή Γαλατάκη στη Λίμνη… Πανέμορφη είναι και η γυναικεία μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου, που είναι κτισμένη σε μία γραφική τοποθεσία, πολύ κοντά στον δρόμο Λίμνης – Ροβιών- Αιδηψού, όπως και το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Ντινιούς.
Μουσεία και αξιοθέατα
Στη βόρεια Εύβοια υπάρχουν πολλά αξιόλογα μουσεία: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας, το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Αγία Άννα με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα κοσμήματα και τα υφαντά. Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί, επίσης, τον Πύργο του Δροσίνη στις Γούβες, που έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Μοναδικός οργανωμένος μουσειακός χώρος στην Βόρεια Εύβοια είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης. Στη μέση του χωριού των Ροβιών, δεσπόζει ο επιβλητικός Βενετσιάνικος πύργος της μεσαιωνικής περιόδου που χτίστηκε γύρω στα 1256.
Στη Βόρεια Εύβοια υπάρχει και μια γραφική κωμόπολη που εντυπωσιάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τον επισκέπτη. Είναι η πανέμορφη Λίμνη με τα στενά σοκάκια της, τα παραδοσιακά λευκά σπίτια με τις κεραμοσκεπές κι ένα μικρό φυσικό λιμάνι με πολλές ψαροταβέρνες που κάνει το μέρος να μοιάζει με νησί.
Ενα άλλο χωριό της Βόρειας Εύβοιας που τραβάει την προσοχή είναι η Αγία Αννα, χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κάτσαρη και θέα το καταγάλανο Αιγαίο. Το όνομά του, το πήρε από την ξακουστή και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας, που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό του χωριού.
Η Αγία Αννα έχει τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Εύβοιας -εννέα χιλιομέτρων περίπου. Η ακτή της έχει βότσαλα, αλλά η βαθιά της θάλασσα, άμμο.
Στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας βρίσκεται το Πευκί, επίνειο του Αρτεμισίου, , μέσα σε ένα πευκόφυτο τοπίο, από όπου πήρε και την ονομασία του. Η απέραντη παραλία του με τα κρυστάλλινα νερά, ακριβώς απέναντι από τον Παγασητικό κόλπο και το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα πίσω από τα βουνά της Μαγνησίας, θα σε γοητεύσουν. Η Βόρεια Εύβοια λόγω της μορφολογίας της περιοχής είναι η ιδανική πρόταση για να απολαύσεις όμορφες δραστηριότητες κοντά στη φύση. Τρία μεγάλα βουνά, το Τελέθριο, το Ξηρόν Όρος και ο Καβαλάρης είναι ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας.
Υπάρχουν μονοπάτια και στα τρία βουνά όπου ο πεζοπόρος μπορεί να χαρεί την πορεία μέσα από ένα δάσος ελάτων ή να χαρεί την ορειβασία στην άγρια πετρώδη ομορφιά του Όρους Κανδήλι.
Οι καταρράκτες του Δρυμώνα
Από τους καταρράκτες του Δρυμώνα ξεκινούν δυο μονοπάτια, ένα για την κορυφή του Ξηρού Όρους και ένα μονοπάτι που οδηγεί στη μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η διαδρομή προσφέρει αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης στους περιηγητές.
Δύο είναι οι εκδοχές για το πώς πήρε η περιοχή το όνομά της: Είτε από το πυκνό δάσος από δρύες (βελανιδιές) που την περιβάλλει, είτε από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη περιοχή τους χειμερινούς μήνες. Το Δασαρχείο της περιοχής έχει δημιουργήσει για τους επισκέπτες, με πολύ προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ένα ξύλινο περίπτερο με μια μικρή έκθεση τοπικών φυτών καθώς και απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στη περιοχή. Επίσης, έχει κατασκευάσει με φυσικά υλικά, κορμούς δέντρων και σχοινιά, γέφυρες και στηρίγματα, προκειμένου να απολαύσει ο περιηγητής τις ανεπανάληπτες υδατοπτώσεις μέσα από μια σύντομη οδοιπορική διαδρομή. Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος.
Οι υπέροχες παραλίες
Λιχαδονήσια, ο κρυφός παράδεισος
Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, η περιοχή φυλάει το πολύτιμο μυστικό της: τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο, που ονομάζονται Λιχαδονήσια και δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από την Καραϊβική!
Το σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar. Χρυσή άμμος και πράσινα νερά, αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.
Η περιήγηση συνεχίζεται με την εντυπωσιακή επίσκεψη ενός ναυαγίου στα δυτικά του νησιού, μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι βυθισμένο μόλις στα 6 μέτρα.
Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας οικογένειας από φώκιες, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά την διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για επιδέξιους φωτογράφους ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
Παραλία Ελληνικά ή αλλιώς, Αγιος Νικόλαος
Υπέροχο, ξεχωριστό τοπίο, με χρυσαφένια άμμο στην παραλία είναι ο Αγιος Νικόλαος Ελληνικών, μια γραφική παραλία που βρέχεται από τα καθαρά νερά του Αιγαίου. Στην ακτή αλλά και στο βυθό υπάρχει άμμος και τα νερά δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Ενα μικρό νησάκι με εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δεσπόζει μέσα στη θάλασσα και κοντά την ακτή, γι’ αυτό και πολλοί συνηθίζουν να κολυμπούν ως εκεί.
Γρεγολίμανο, η αμμόγλωσσα της Εύβοιας
Εξωτικά νερά και μια ατελείωτη έκταση αμμουδιάς είναι η εικόνα που θα συναντήσεις όταν φτάσεις στο Γρεγολίμανο της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αμμόγλωσσα από αυτές που σου υπενθυμίζουν ότι οι θησαυροί της Ελλάδας είναι ατελείωτοι και το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για να τους εξερευνήσεις. Ο συγκεκριμένος θησαυρός βρίσκεται περίπου 3 ώρες μακριά από την Αθήνα και αξίζει να κάνεις μια διήμερη απόδραση εκεί για να τον απολαύσεις.
Γιάλτρα
Παραλία με βαθιά κρυστάλλινα νερά, πλούσιο βυθό, ακτές με άμμο ή ψιλό χαλικάκι, τα Γιάλτρα είναι ένα ιδανικό μέρος για να κάνεις τις βουτιές σου. Ο συνδυασμός θάλασσας, βουνού και της Αιδηψού που ξεπροβάλλει από απέναντι, είναι μαγικός. Θα κολυμπήσεις βλέποντας πεύκα στο βουνό και μαζεύοντας κοχύλια στο βυθό. Θα φας φρέσκο ψαράκι στις παραθαλάσσιες ταβέρνες ή κρέας στη λαδόκολλα επάνω στο βουνό, στο χωριό των Γιάλτρων.
Μετακίνηση
Την Βόρεια Εύβοια μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί με το αυτοκίνητο με τους εξής τρόπους:
-Από την Εθνική οδό Αθήνας – Λαμίας (στο 150ο χιλιόμετρο) μέσω του Πορθμείου Αρκίτσας παίρνοντας το φέρι μπόουτ,
-Μέσω Χαλκίδας, αν θέλει να απολαύσει, οδικώς, τα πανέμορφα τοπία της,
-Από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας (στο 250ο χιλιόμετρο) μέσω του πορθμείου Γλύφας
Θα τον γυρίσουμε τον ήλιο, σίγουρα ναι!
Αυτή η φυσική ομορφιά είναι αυτό που κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να έρθει ξανά και ξανά στη Βόρεια Εύβοια. Είτε είσαι λάτρης του βουνού, είτε της θάλασσας, τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, έχει πάντα κάτι να σου προσφέρει.
Κι αν το καλοκαίρι του 2021 έφερε αυτόν τον επίγειο παράδεισο αντιμέτωπο με μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές, και αν εκείνος ο Αύγουστος άφησε πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, κι αν στη μνήμη μας χαράχτηκε για πάντα ο πόνος που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στη φύση, ένα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: όλοι οι Ελληνες έχουμε κρυμμένη τη Βόρεια Εύβοια στην καρδιά μας και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναβρεί την χαμένη της ομορφιά, «να ξαναβρεί το λέγειν της η μνήμη», που λέει η ποιήτρια Κική Δημουλά, να ζήσουμε και πάλι απ’ την αρχή, ό,τι τελείωσε (για λίγο) πέρυσι τον Αύγουστο.
Φέτος, η επίσκεψη στην Εύβοια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και συνεισφέροντας στον τόπο.
Ελπίδα Και Προοπτικές
Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ στηρίζει τη Βόρεια Εύβοια με στοχευμένες δράσεις
Είναι οι ιδιώτες, είναι και οι εταιρείες που θέλουν να ξαναγεννηθεί αυτός ο ευλογημένος τόπος. Όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που αναλαμβάνει δράσεις και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες, συνδράμοντας στην αναγέννησή του.
Η εταιρεία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προχωράει σε σημαντικές δράσεις στη Βόρεια Εύβοια με στόχο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι του 2021 την περιοχή.
Οι πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται το πλάνο ενεργειών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι δύο:
- Αφενός, η στήριξη της προσπάθειας για την οικοδόμηση περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμου μέλλοντος, μέσα από τη συμμετοχή της εταιρείας στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο και την συγχρηματοδότηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς θα αποτελέσει τη βάση της ανοικοδόμησης, ορίζοντας τους κανόνες (περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, χρήσεις γης κ.ο.κ.) για την ανασυγκρότηση σε όλο το γεωγραφικό εύρος της πυρόπληκτης περιοχής.
- Αφετέρου, η άμεση αποκατάσταση ζημιών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης, με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε οι μαθητές των σχολείων να επιστρέψουν στη νέα σχολική χρονιά, σε ένα ανανεωμένο σχολικό περιβάλλον. Ειδικά στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης θα δημιουργηθεί μια πρότυπη «πράσινη» στέγη, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, αλλά και της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ένα σύγχρονο χώρο για χρήση από τους μαθητές.