Κάποιες φορές είναι εύκολο να χάσεις τη θνητότητα πίσω από το μεγαλείο. Και όμως, οι Ουίνδσορ της Βρετανίας είναι εξίσου θνητοί με όλους μας, επισημαίνει η Οτομ Μπρούινγκτον, σε άρθρο της στην Washington Post, και αναρωτιέται αν έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα με όλους εμάς.
Το 1952, ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Στ’ αποχαιρετούσε το μεγαλύτερο παιδί του στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, καθώς η πριγκίπισσα Ελισάβετ ξεκινούσε για μια περιοδεία που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον ίδιο. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο βασιλιάς είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε υποβληθεί σε αφαίρεση του αριστερού του πνεύμονα, ωστόσο ούτε η κληρονόμος του ούτε οι υπήκοοί του γνώριζαν τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από εκείνον τον αποχαιρετισμό, ο Γεώργιος πέθανε στον ύπνο του.
Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, εγγονός του Γεωργίου, έχει καρκίνο. Ο βασιλιάς ξεκίνησε θεραπεία, ανέφερε το παλάτι σε μια δήλωση, και ο καρκίνος είναι ένα «ξεχωριστό ζήτημα» από την πρόσφατη θεραπεία του για ζητήματα του προστάτη. Τα ΜΜΕ στη Βρετανία ανέφεραν ότι ο βασιλιάς είχε ενημερώσει την οικογένειά του και ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα επέστρεφε στη Βρετανία από την Καλιφόρνια όπου ζει πλέον μόνιμα (όπως και έγινε). Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, διάδοχος του θρόνου, αναμένεται να επωμιστεί περισσότερες ευθύνες. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κατάσταση του βασιλιά.
Ο Κάρολος «επέλεξε να ανακοινώσει τη διάγνωσή του για να αποτρέψει εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο», ανέφερε η ανακοίνωση του παλατιού. Ομοίως, ο βασιλιάς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναζήτησε θεραπεία για μια καλοήθη πάθηση του προστάτη «για να ενθαρρύνει άλλους άνδρες, που μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα, να υποβληθούν σε έλεγχο σύμφωνα με τις συστάσεις δημόσιας υγείας».
Ο μονάρχης της Βρετανίας προσπαθεί να εξισορροπήσει τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου με το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας των δημοσίων προσώπων, επισημαίνει το άρθρο της WP. Υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα σε αυτήν τη στάση του: οι αναζητήσεις για πληροφορίες για τον προστάτη αυξήθηκαν στον ιστότοπο του βρετανικού ΕΣΥ μετά την ανακοίνωση του βασιλιά, ανέφερε ο Guardian.
Ο Οίκος του Ουίνδσορ παραδοσιακά δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα όταν πρόκειται για θέματα βασιλικής υγείας. Η Κάθριν, πριγκίπισσα της Ουαλίας, νοσηλεύτηκε το 2012 για πρωινές ναυτίες στις αρχές της πρώτης εγκυμοσύνης της. Η κατάστασή της αποκαλύφθηκε στο κοινό. Τον περασμένο μήνα, το παλάτι, μια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ανακοίνωσε ότι η πριγκίπισσα είχε υποβληθεί σε μια άγνωστη διαδικασία για μια μη καρκινική διάγνωση και ότι θα έμενε στο νοσοκομείο έως και δύο εβδομάδες. Ενώ η πριγκίπισσα «εκτίμησε το ενδιαφέρον που θα δημιουργήσει αυτή η δήλωση», προτίμησε να διατηρήσει κρυφές τις ιατρικές λεπτομέρειες.
Την άνοιξη του 2020, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και θα έμενε στο σπίτι του. Αργότερα εκείνο το έτος, βρετανικά ταμπλόιντ ανέφεραν ότι ο Γουίλιαμ είχε βρεθεί θετικός την ίδια περίοδο, αλλά δεν είπε τίποτα για να αποφύγει να προκαλέσει ανησυχία στο κοινό. Τα θετικά τεστ κορονοϊού για τον Κάρολο και τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ανακοινώθηκαν το 2022. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον ισχυρισμό ενός βιογράφου ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε καρκίνο.
Οι ιδιώτες έχουν σαφέστατα μεγαλύτερο δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής τους ζωής από τον αρχηγό ενός κράτους ή τους διαδόχους του. Εάν πρόκειται να αποκαλυφθεί ότι ο ηγεμόνας της Βρετανίας έχει καρκίνο που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια θεραπείας του προστάτη, θα ήταν καλύτερα να συμπληρωθούν τα κενά σχετικά με την πρόγνωση, τόσο για τον τύπο όσο και το στάδιο της νόσου.
Ο επείγων χαρακτήρας της άφιξης του Χάρι στο Λονδίνο, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, προκάλεσε εικασίες και οι εικασίες αυτές «γεμίζουν» συνήθως όλα τα κενά στην ενημέρωση, γράφει η WP. Ο πρόσφατος ισχυρισμός σε ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι η Κάθριν ήταν σε κώμα, έγινε viral προτού απομυθοποιηθεί. Και, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της πριγκίπισσας το 2012, αυστραλοί djs έκαναν τηλεφωνικές φάρσες στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και μετέδωσαν τη συνομιλία τους με έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας. Μέρες αργότερα, η νοσοκόμα που μετέφερε την κλήση αυτοκτόνησε.
Αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες αποφάσεις, αλλά η αποκάλυψη του καρκίνου του Καρόλου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι το γεγονός ότι οι Ουίνδσορ είναι ανθρώπινα όντα. Κάποιες φορές είναι εύκολο να χάσεις τη θνητότητα πίσω από το μεγαλείο. Η εξαιρετική μακροζωία της Ελισάβετ Β’ και του συζύγου της και της μητέρας της –μαζί, οι τρεις έζησαν 296 χρόνια– ίσως παρέσυρε τους υπηκόους τους και τους απογόνους τους να σκεφτούν ότι όσοι είναι κοντά στο στέμμα είναι και κατά κάποιο τρόπο απρόσβλητοι στο χρόνο.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οι περισσότεροι από αυτούς που εκπροσωπούν τη μοναρχία με σχέση πλήρους απασχόλησης είναι άνω των 50 ετών. Τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας αποτελούν πλέον μια μικρή ομάδα, η οποία συρρικνώθηκε από τη δημόσια αποπομπή του αδελφού του βασιλιά, πρίγκιπα Αντριου (λόγω της σχέσης του με τον Τζέφρι Επσταϊν) και από τη φυγή στην Καλιφόρνια του Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν, δούκισσας του Σάσεξ.
Το μέλος της βασιλικής οικογένειας που ανέλαβε τα περισσότερα δημόσια καθήκοντα πέρυσι ήταν η πριγκίπισσα Αννα, η 73χρονη αδερφή του βασιλιά. Η 76χρονη σύζυγός του, Καμίλα, αναμένεται επίσης να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού φόρτου εργασίας τις επόμενες εβδομάδες. Η ιδέα ότι ο Κάρολος θα μείωνε τον αριθμό των συγγενών του που βρίσκονται στο δημόσιο μισθολόγιο φαινόταν εκσυγχρονιστική πριν από 20 χρόνια. Τώρα, ο γηρασμένος Οίκος του Ουίνδσορ αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, καταλήγει το άρθρο της Washington Post. Και δεν μπορεί να μοιραστεί τα προβλήματά του με το κοινό.