Πρόσωπα από διάσημους πίνακες και καλλιτέχνες, πρωταγωνιστούν για πρώτη φορά σε βίντεο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης | YouTube
Θέματα

Η Τζοκόντα μίλησε και χαμογέλασε

Κανείς από όσους έχουμε δει τη Μόνα Λίζα, δεν είμαστε βέβαιοι ότι χαμογελάει. Μια νέα τεχνολογία όμως, τη φέρνει στη «ζωή» και μετατρέπει τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι σε ζωντανό βίντεο!
Protagon Team

Η τεχνολογία ξεκίνησε από τη βιομηχανία του πορνό. Πρόσωπα διάσημων τοποθετούνταν σε σώματα αγνώστων που έκαναν σεξ. Ηθοποιοί, πολιτικοί και τραγουδιστές διασύρθηκαν κατά κάποιον τρόπο, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι δεν συμμετείχαν στα βιντεοσκοπημένα όργια, αλλά επρόκειτο για προϊόν εξελιγμένου μοντάζ. Για την ακρίβεια έπεσαν θύματα της τεχνολογίας deepfake. Κάτι σαν fake news, αλλά σε βίντεο.

Τώρα, ειδικοί από τα εργαστήρια της Samsung, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI), με το οποίο «ανέστησαν» διάσημους πίνακες. Η Μόνα Λίζα, το κλασικό έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά, μίλησε, χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι της.

Τα πλαστά βίντεο (deepfakes) δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια της Samsung στη Μόσχα. Όπως φαίνεται, δεν χρειάζονται πλέον βίντεο που θα ενωθούν με τη διαδικασία του μοντάζ, αλλά από μία και μόνο φωτογραφία, μπορεί να δημιουργηθεί ολόκληρο αληθοφανές βίντεο. Οι ειδικοί της εταιρείας επέλεξαν τη Μόνα Λίζα για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τα κατάφεραν. Στο βίντεο μπορούμε να δούμε την Τζοκόντα για πρώτη φορά να κινεί τα μάτια, το στόμα και το κεφάλι της.

Η νέα δημιουργία της Samsung ονομάζεται «realistic neural talking heads» (αληθοφανείς νευρωνικές ομιλούσες κεφαλές) και η λέξη neural δεν είναι απλώς μια στιλιστική επιλογή. Τα νευρωνικά δίκτυα είναι ένας τύπος μηχανικής εκμάθησης, που μπορεί να μιμηθεί λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο αλγόριθμος της εταιρείας δημιουργήθηκε από 7.000 εικόνες διασήμων που λήφθηκαν από το YouTube. Ακολούθως, το σύστημα χαρτογράφησε χαρακτηριστικά του προσώπου και κάποιες κινήσεις, ώστε να τα φέρει στη… ζωή.

Εκτός από τη Μόνα Λίζα, δημιουργήθηκαν και βίντεο για τον Σαλβαντόρ Νταλί, τη Μέρλιν Μονρόε, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Βερμέερ και θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τεχνική επεξεργασία με την οποία η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει τα ζωντανά πορτρέτα.