Στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ο Κρις Ροκ έκανε ένα κακόγουστο αστείο για την απώλεια μαλλιών της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. «Τζέιντα, σε αγαπώ· “GI Jane 2”, ανυπομονώ να σε δω», είπε χασκογελώντας ο κωμικός αναφερόμενος στο ξυρισμένο κεφάλι της, για να θυμίσει με το ευφυολόγημά του την Ντέμι Μουρ στη «Επίλεκτη» («G.I. Jane», 1997) του Ρίντλεϊ Σκοτ που ξύρισε το κεφάλι της όπως οι πεζοναύτες.
Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά, ο σύζυγος της Τζέιντα, ο Γουίλ Σμιθ, κατ΄αρχάς γελάει κι εκείνη τον αγριοκοιτάζει, με προφανές το υπονοούμενο του βλέμματός της. Τότε, εκείνος σηκώνεται, ανεβαίνει ψύχραιμος στη σκηνή και χαστουκίζει τον γελοίο συνάδελφό του, ο οποίος με την αντίδρασή του δείχνει σαν να ήταν το σκηνικό στημένο, σαν ένα από τα χοντροκομμένα αστειάκια, που συνηθίζονται στην τελετή των Οσκαρ.
Το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί. Ο Γουίλ Σμιθ γύρισε στη θέση του και έβρισε τον Κρις Ροκ ζητώντας του να μην πιάνει τη γυναίκα του στο στόμα του. Και μάλλον στο σημείο αυτό, η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ σήκωσε την μαξιμαλιστική Jean Paul Gaultier φούστα της και ακροπατώντας στα Jimmy Choo γοβάκια της, αποχώρησε από την αίθουσα.
«The Show Must Go On» μας έχει τραγουδήσει, όμως, ο Φρέντι Μέρκιουρι, όπερ και εγένετο. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, και ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε και πάλι στη σκηνή για να παραλάβει το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, που του χάρισε η ερμηνεία του στην «Μέθοδο των Γουίλιαμς» («King Richard»). Κρατώντας το βραβείο του, χαμογελαστός και μειλίχιος, ο ηθοποιός, μεταξύ άλλων, ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της Ακαδημίας και το κοινό.
Τι είναι η αλωπεκία
Εκτός από το χαστούκι, όμως, υπάρχει και το θέμα της αλωπεκίας. Η κυρία Πίνκετ Σμιθ είναι ακόμα πιο ωραία και εντυπωσιακή με ξυρισμένο κεφάλι, αλλά η καρδούλα της το ξέρει. Ολοι όσοι έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους με αυτοάνοσο, που προκαλεί την απώλεια μαλλιών, ξέρουν καλά πόσο τους επηρεάζει συναισθηματικά και γιατί είναι τόσο συγκινησιακό το ζήτημα για το ζεύγος Σμιθ, επίσης.
Πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα επεισόδιο του «Red Table Talk»των Facebook Watch series της, που παρουσιάζει η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ μαζί με την μητέρα της Εϊντριεν και την κόρη της Γουίλοου, η αμερικανίδα ηθοποιός μίλησε με θάρρος για τον αγώνα της με την αλωπεκία και αποκάλυψε την «τρομακτική» στιγμή που παρατήρησε το φαινόμενο για πρώτη φορά: «Ημουν στο ντους μία ημέρα και ξαφνικά τούφες μαλλιών έμειναν στα χέρια μου κι εγώ είπα “Θεέ μου, θα μείνω φαλακρή;”. Ηταν μία από τις στιγμές της ζωής μου που κυριολεκτικά έτρεμα από φόβο. Ηταν μια πραγματικά τρομακτική εμπειρία», είχε πει. Και έκτοτε δεν έπαψε να μιλάει ανοιχτά γι’ αυτό το ζήτημα.
Η κόρη της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ ξύρισε επίσης το κεφάλι της
Στην αρχή τύλιγε το κεφάλι της με τουρμπάνι. Αφού έκανε «όλες τις εξετάσεις που υπήρχαν», έμαθε ότι έχει αλωπεκία και πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισε να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα μαλλιά της, ξυρίζοντας το κεφάλι της. Σε ένα τρυφερό ποστ στο Instagram πληροφόρησε επίσης το κοινό της ότι η κόρη της Γουίλοου έκανε το ίδιο συμπαραστεκόμενη στη μαμά της, ενώ λίγο αργότερα σε ένα νέο επεισόδιο του «Red Table Talk» αποκάλυψε ότι το νέο της look αρέσει στον σύζυγό της.
Η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ βρήκε τρόπο να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα, που την κατακλύζουν δηλώνοντάς τα δημόσια· σε κάθε περίπτωση, πολλοί ειδικοί, εκτός από τη συνταγογράφηση φαρμάκων και θεραπειών ανάλογα με την πάθηση, παραπέμπουν τους πάσχοντες και σε ψυχολόγους, γιατί ο αντίκτυπος στην ψυχική τους υγεία είναι μεγάλος και χρειάζεται επίσης να αντιμετωπιστεί.
Η αλωπεκία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απρόβλεπτη νόσος αγνώστου αιτιολογίας, που προκαλεί (μόνιμα ή περιστασιακά) μερική ή ολική πτώση των μαλλιών από το κεφάλι ή των τριχών από άλλα σημεία του σώματος (φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη, εφηβαίο) και τείνει να είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, όπως υπερδραστήριο θυρεοειδή, λεύκη, ψωρίαση κ.ά, ενώ η πρόγνωση και η εξέλιξή της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η γυροειδής αλωπεκία, ανδρογενετική αλωπεκία και η διάχυτη αλωπεκία είναι τρεις από τις πιο συνηθισμένες μορφές της.
Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα, με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή στο γένι των ανδρών. Οι τρίχες λείπουν τελείως και στο σημείο αυτό το δέρμα είναι λείο, λευκωπό και μαλακό με διευρυμένους πόρους.
Η γυναικεία τριχόπτωση, που ονομάζεται επίσης ανδρογενετική αλωπεκία, ξεκινά συνήθως περί την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Μερικές φορές παρατηρείται σε άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες ή υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά δεν σχετίζεται πάντα με τις ορμόνες. Συνήθως, η τριχόπτωση επηρεάζει μόνο την κορυφή του τριχωτού της κεφαλής και εξελίσσεται αργά.
Στη διάχυτη αλωπεκία παρατηρείται αραίωση της πυκνότητας της τριχοφυίας σε όλη την έκταση του τριχωτού. Είναι ένα φαινόμενο, που πλήττει κυρίως γυναίκες ενήλικες και μπορεί να λειτουργήσει σαν προπομπός της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Ενοχοποιούνται η σιδηροπενία ή/και αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, το ψυχικό στρες, οι αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες, ο τοκετός, φάρμακα κ.α.
Σε όλες τις περιπτώσεις της τριχόπτωσης, πάντως, ένας παράγοντας μπορεί να είναι το άγχος. Οταν κάποιος είναι αγχωμένος μπορεί να παρατηρήσει ότι του πέφτουν πιο εύκολα τα μαλλιά του.
Εκτός από την εύρεση τρόπων χαλάρωσης, οι ειδικοί συνιστούν ακόμη να αποφεύγονται το πολύ ζεστό νερό στο λούσιμο, η υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα ή το ίσιωμα των μαλλιών, καθώς και οι σφιχτές αλογοουρές που τραβούν τα μαλλιά. Η πιτυρίδα μπορεί επίσης να συμβάλει στην πτώση των μαλλιών, επομένως χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με την τακτική χρήση ενός κατάλληλου σαμπουάν. Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο μεταξύ πολλών άλλων, βλάπτει τη λειτουργία των τριχοθυλακίων και οδηγεί σε τριχόπτωση.
Μακάρι να γινόταν αλλιώς
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην αίθουσα Dolby του Λος Αντζελες και στο γεγονός που επισκίασε οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της τελετής, ακόμη και την τρυφερή παρουσία της Lady Gaga δίπλα στην καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα Λάιζα Μινέλι, και τον συγκλονιστικά αλλαγμένο Φιλ Κόλινς. Το χαστούκι, που μας έκανε να ξεχάσουμε τον πόλεμο και την πανδημία, και θα μείνει για πάντα στην ιστορία των Οσκαρ, κυριάρχησε παντού στα media, στα social media και στα καφενεία, και τώρα όλος ο κόσμος μιλάει για τη βία, πράγμα όχι απαραίτητα κακό.
Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον σε αυτό το τρίο, όπως θα έλεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου, γιατί αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά τις συμπεριφορές τους θα δει ότι και στις τρεις περιπτώσεις είναι χειριστικές . Αν όμως, η (δικαίως) θιγμένη ηθοποιός σηκωνόταν, και με το ίδιο θάρρος που μιλάει για την πάθησή της εδώ και τέσσερα χρόνια, «στόλιζε» τον οικοδεσπότη όπως του άξιζε, οι 2.800 καλεσμένοι θα την χειροκροτούσαν θερμά, μαζί και ο σύζυγός της υπερήφανος για εκείνη, ενώ ο τρίτος του συμβάντος δεν θα ήξερε που να κρυφτεί από την ντροπή, η οποία θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Ενώ τώρα μπορεί η Ακαδημία (δικαίως) να ζητήσει τα ρέστα από τον Γουίλ Σμιθ. Θα δούμε…