Ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, προσέθεσε το όνομά του στη λίστα των σημαντικών ανθρώπων της βιομηχανίας της τεχνολογίας που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η εξέλιξη της οποίας τρέχει πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Σε συνέντευξη που παρέθεσε στην πιο ιστορική και σημαντική δημοσιογραφική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης, το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Σούνταρ Πιτσάι ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χάσει τον ύπνο του εξαιτίας των κινδύνων της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την οποία πρέπει να δημιουργηθεί παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο θα συμφωνήσουν όλες οι χώρες και θα είναι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει για τα πυρηνικά όπλα.
Ο CEO του αμερικανικού γίγαντα ιντερνετικών υπηρεσιών ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η ανθρώπινη κοινωνία είναι έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις που επέρχονται στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης μετά την εμφάνιση του προγράμματος ChatGPT πριν από λίγους μήνες και την έκρηξη της έρευνας για τέτοιου είδους προγράμματα, που ακολούθησε.
«Από τη μια πλευρά, η αίσθηση μου είναι ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, γιατί ο ρυθμός με τον οποίο μπορούμε να σκεφτόμαστε και να προσαρμοζόμαστε ως κοινωνικοί θεσμοί, σε σύγκριση με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία, φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία. Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, έχω δει περισσότερους ανθρώπους να ανησυχούν για αυτήν σε πολύ αρχικό στάδιο στον κύκλο ζωής της. Οπότε, νιώθω αισιόδοξος. Μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιβλαβής τεχνολογία εάν αναπτυχθεί λανθασμένα και ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, ενώ αυτή προχωρά γρήγορα. Δηλαδή με κρατάει ξύπνιο το βράδυ; Απολύτως».
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, παρά τις ανησυχίες του Πιτσάι, η Google είναι από τις εταιρείες που προσπαθεί να αποκτήσει πλεονεκτική θέση στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό του ChatGPT. Πρόκειται για το Bard, το οποίο η Google χρησιμοποιεί για την αναβάθμιση της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης της εταιρείας, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσει, τόσο αυτό όσο και άλλα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει, σε όλα τα διαδικτυακά –και όχι μόνο– προϊόντα της.
Αν και ο επικεφαλής της Google δηλώνει ότι η εταιρεία έχει θεσπίσει κανόνες στη διαδικασία δημιουργίας των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει, με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη.
«Υπάρχουν πλευρές της Τεχνητής Νοημοσύνης τις οποίες εμείς οι άνθρωποι του τεχνολογικού κλάδου χαρακτηρίζουμε “μαύρο κουτί”. Είναι πλευρές που δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει και δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα γιατί ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης έκανε ή είπε κάτι και γιατί έκανε κάτι λάθος. Εχουμε κάποιες ιδέες για το τι μπορεί να συμβαίνει και η ικανότητα μας να κατανοούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός» είπε ο Πιτσάι.
Στο ερώτημα «Αν δεν κατανοείτε πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία, πώς την απελευθερώνετε στην κοινωνία;», ο CEO της Google δεν απάντησε ευθέως, αλλά έκανε ένα φιλοσοφικού χαρακτήρα σχόλιο. «Ναι, το κάνουμε αυτό, αλλά επιτρέψετε μου να το θέσω ως εξής. Δεν νομίζω ότι κατανοούμε πλήρως ούτε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος».