173
Η επιβράβευση είναι σημαντικός παράγοντας στην εκπαίδευση των σκύλων | Shutterstock

Επιβράβευση για υπάκουα σκυλιά μέσω… τεχνητής νοημοσύνης!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 19:52
Η επιβράβευση είναι σημαντικός παράγοντας στην εκπαίδευση των σκύλων
|Shutterstock

Επιβράβευση για υπάκουα σκυλιά μέσω… τεχνητής νοημοσύνης!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 19:52

Δύο φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιούργησαν μηχανισμό ο οποίος αναγνωρίζει πότε ένας σκύλος υπακούει σε μια εντολή του ιδιοκτήτη του και απελευθερώνει ένα σνακ για να επιβραβεύσει το κατοικίδιο.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και κατέληξαν στο Jetson Edge AI της Nvidia. Το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε ώστε να αναγνωρίζει τη στάση του σώματος ενός σκύλου. Οταν ο ιδιοκτήτης δώσει εντολή στον σκύλο του να κάτσει, να σηκωθεί, να ξαπλώσει κ.λπ. το σύστημα αντιλαμβάνεται αν το κατοικίδιo έχει ανταποκριθεί – και αν το έχει κάνει, του δίνει το σνακ.

Η μηχανή που μπορεί να αναγνωρίζει τα υπάκουα σκυλιά (NVIDIA)

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στα πειράματα έναν Αυστραλιανό Ποιμενικό και υποστηρίζουν ότι η παράδοση τροφής ως επιβράβευση καλής συμπεριφοράς στους σκύλους είναι μόνο μια πρώτη και σχετικά απλοϊκή εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύσσουν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν προς το παρόν τα επόμενα σχέδιά τους. Θα μπορούσαν πιθανώς σε πρώτη φάση να αναπτύξουν μια σειρά παρόμοιων εφαρμογών για σκύλους, ώστε να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News