Τέσσερις φάλαινες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου στα ανοικτά του Σαν Φρανσίσκο πέφτοντας θύματα σύγκρουσης με διερχόμενα πλοία. Τελευταίο θύμα ενός τέτοιου θαλάσσιου ατυχήματος ήταν πριν από λίγες εβδομάδες η Φραν, μια θηλυκή φάλαινα που κυκλοφορούσε συχνά στα νερά του Σαν Φρανσίσκο ήταν πολυφωτογραφημένη και ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία.
Οι θάνατοι φαλαινών από συγκρούσεις με πλοία στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και γενικότερα στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι πολύ περισσότεροι αφού τα άψυχα σώματα των άτυχων θαλάσσιων θηλαστικών καταλήγουν στον πυθμένα πριν γίνουν αντιληπτά από κάποιο ανθρώπινο μάτι. Ειδικοί εκτιμούν ότι στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ σκοτώνονται περίπου 80 φάλαινες κυρίως μεγάπτερες από συγκρούσεις με πλοία.
Επιστήμονες σε συνεργασία με τις κοινότητες προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων έχουν ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια για να περιοριστούν στο ελάχιστο ή αν είναι εφικτό να εξαφανιστούν αυτά τα ατυχήματα.
Ο ψηφιακός προστάτης φαλαινών
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες η λειτουργία του Whale Safe ενός συστήματος που προσπαθεί να διατηρήσει ασφαλείς της φάλαινες. Το σύστημα στην πραγματικότητα έχει εγκατασταθεί στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο εδώ και δύο χρόνια συλλέγοντας δεδομένα που αφορούν την παρουσία φαλαινών στην περιοχή και ενημερώνει τα πλοία ή όποιον άλλον ενδιαφερόμενο κινείται εκεί ώστε να υπάρχει η απαραίτητη προσοχή. Ομως το σύστημα αναβαθμίστηκε με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να συλλέγει πιο λεπτομερή δεδομένα.
Στον εξοπλισμό του νέου συστήματος περιλαμβάνονται κίτρινες σημαδούρες που είναι τοποθετημένες σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τις ακτές και διαθέτουν υποθαλάσσια μικρόφωνα. Το σύστημα υποδέχεται επίσης δεδομένα για την παρουσία φαλαινών από δορυφόρους ή και ανθρώπους που έχουν δει τα θηλαστικά να κινούνται στην περιοχή.
Στόχος είναι να ειδοποιούνται έγκαιρα οι καπετάνιοι των πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο για την παρουσία φαλαινών ώστε αυτοί είτε να μεταβάλλουν την πορεία των πλοίων ώστε να μην βρεθούν κοντά στις φάλαινες είτε να μειώσουν την ταχύτητα των πλοίων ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα να υπάρξει θανατηφόρα σύγκρουση. Το αναβαθμισμένο σύστημα μπορεί να παρέχει στοιχεία για το αν υπάρχουν φάλαινες στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο αλλά και το σημείο στο οποίο βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο σε 24ωρη βάση στα πλοία που κινούνται στην περιοχή ώστε να αποφύγουν μια συνάντηση μαζί τους.
Πρόκειται όμως μια δύσκολη προσπάθεια δεδομένου ότι η άνθηση της εμπορικής ναυσιπλοΐας έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ολοένα και περισσότερων και ολοένα και μεγαλύτερων σε μέγεθος πλοίων που κινούνται στις θάλασσες και απειλούν τις φάλαινες. Το πρόβλημα διογκώνεται στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο επειδή η οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν συνέπεια η τροφή των φαλαινών να οδηγείται ολοένα και πιο κοντά στις ακτές με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα συνάντησης με πλοία. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο υποδέχτηκαν πολύ θετικά το νέο σύστημα και δείχνουν διατεθειμένες να συνδεθούν με το Whales Safe για να προστατευθούν οι φάλαινες.
Το Whale Safe αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Μπένιοφ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ιντερνετικών τεχνολογιών και έχει έντονη φιλανθρωπική δράση.