«Μωρό για άλλη μια φορά, όπως στην επιτυχία της του 1997» χαρακτηρίζει η Repubblica την αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς η οποία «πρέπει να προσπαθήσει και πάλι να απαλλαγεί από τον πατέρα-αφέντη της, τον Τζέιμι, τον διαχειριστή της καριέρας και των οικονομικών της από τότε που είχε μια νευρική κρίση, το 2008».
Τα γράφει όλα αυτά τα ιταλικό Μέσο επειδή «στις 30 Ιουνίου το δικαστήριο του Λος Αντζελες απέρριψε ένα ακόμη αίτημα» της τραγουδίστριας-κόρης «για ανάκληση του ρόλου του πατέρα της ως νομίμου κηδεμόνα της». Τώρα η 39χρονη Σπίαρς, «που έχει δύο παιδιά στην εφηβεία από τον γάμο της με τον ράπερ Κέβιν Φεντερλάιν», θα αντεπιτεθεί για την ελευθερία της με νέα δικαστικά μέσα, αφού ο δικηγόρος της άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στις 14 Ιουλίου.
Η δήλωση του συνηγόρου της Σπίαρς καταγράφεται με υπογράμμιση από τη Repubblica: «Η πελάτισσά μου φοβάται τον πατέρα της».
Οι Ιταλοί αναρωτιούνται «αν η έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο New Yorker από τον Ρόναν Φάροου, τον γιο του Γούντι Αλεν που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουάινσταϊν, θα βοηθήσει κάπως τη Σπίαρς». Εχει σημασία για αυτούς ότι το όνομα του Φάροου συνδέθηκε με το κίνημα #Me Too, υποθέτουν λοιπόν ότι η νεοφεμινιστική δυναμική του μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση της Σπίαρς από την πατρική κηδεμονία.
Το δημοσίευμα στο New Yorker, λέει η Repubblica, προβάλλει ό,τι είπε η τραγουδίστρια στο δικαστήριο, ότι ο πατέρας και η ομάδα των συμβούλων του «ελέγχουν τα πάντα στη ζωή της Σπίαρς, όχι μόνο τα λεφτά της και την καριέρα της, αλλά την εμποδίζουν να παντρευτεί, την αναγκάζουν να χρησιμοποιεί σπιράλ ώστε να μη συλλάβει…»
Το ιταλικό Μέσο σχολιάζει ότι πρόκειται για «μία πραγματικά θλιβερή ιστορία, μιας κοπέλας που από μικρή έγινε μηχανή παραγωγής χρήματος».
Ο Φάροου έγραψε ότι στο δικαστήριο η Σπίαρς περιέγραψε τη ζωή της με μελανά χρώματα: ανέφερε πώς είχε απομονωθεί κοινωνικά, πώς είχε θεραπευτεί, πώς υπέστη οικονομική εκμετάλλευση από τον πατέρα και τους συμβούλους του και πώς κακοποιήθηκε συναισθηματικά. Για τα βάσανα που πέρασε επέρριψε η ίδια ευθύνες και στο νομικό σύστημα της Καλιφόρνιας, αφού το κατηγόρησε πως επέτρεψε να της συμβούν όλα τα παραπάνω.
Διάνθισε κιόλας τις καταγγελίες της με τη δήλωση ότι δεν θέλει να μείνουν μυστικά όσα τράβηξε, αντιθέτως, επιδιώκει να τα δημοσιοποιήσει επειδή πρέπει να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο από την τραγική ιστορία της. Βέβαια, λέει ο Φάροου, σε ένα σημείο είπε νέτα-σκέτα στο δικαστήριο τα ουσιώδη: «Το μόνο που θέλω είναι να έχω και να διαχειρίζομαι τα χρήματά μου. Να τελειώνουμε, να με πάρει το αγόρι μου και να φύγουμε με το αμάξι»…
Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ, που διασπείρονται σε πολλά Μέσα, θέλουν έναν νέον άντρα στη ζωή της Σπίαρς να κινεί τα νήματα των δικαστικών αγώνων υπέρ της απελευθέρωσής της από την κηδεμονία. Πράγματα που ίσως δεν γίνονται από ανιδιοτελή αλτρουισμό – ή μόνο από τέτοιον αν προτιμάτε, και τα οποία οπωσδήποτε μένει να αποδειχθούν μετά την 14η Ιουλίου.
Οι όποιες εξελίξεις δεν θα διαψεύσουν πάντως αυτό που έγραψε ο Φάροου στην κατακλείδα του κειμένου του, ότι όσο διάσημη και πλούσια και αν ήταν η Σπίαρς από την εφηβεία της ακόμη, δεν είχε ποτέ τον πλήρη έλεγχο της ζωής της: «Πολλές από τις πιο οδυνηρές αποκαλύψεις της κατάθεσής της στο δικαστήριο ήταν ορατές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να κοιτάξει προσεκτικά. Είπε ότι πάντα ήθελε να μιλήσει δημοσίως και να πει τα βάσανά της, αλλά φοβόταν το σκώμμα και την κοροϊδία των ανθρώπων».