Η Μόσχα διασπείρει ψεύδη και για την απόπειρα κατά του Φίτσο, με στόχο την παραπλάνηση των ευρωπαίων ψηφοφόρων του Ιουνίου | CreativeProtagon
Θέματα

Αίμα και παραπληροφόρηση: το παιχνίδι της Μόσχας

Προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποδοθεί στην Κομισιόν η ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Μαζί με την Κίνα και το Ιράν, η ρωσική πλευρά στοχεύει στην παραπληροφόρηση των Ευρωπαίων και, έτσι, στον επηρεασμό της ψήφου τους στις ευρωεκλογές
Protagon Team

Την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα πριν από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμανε συναγερμό ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, προειδοποιώντας για άλμα «ποιοτικό και ποσοτικό» της παραπληροφόρησης. Την ίδια μέρα η Αβριλ Χέινς, επικεφαλής όλων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι «η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι οι κύριοι ξένοι παράγοντες που προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ».

Συμπτωματικώς, τα ίδια επισήμανε και ο Αλμπέρτο Ντ’ Αρτζένιο, αρθρογράφος και ανταποκριτής της ιταλικής La Repubblica στις Βρυξέλλες, σε κείμενο υπό τον τίτλο «Αίμα και παραπληροφόρηση»: «Μέσα στο πιο κρίσιμο εκλογικό έτος για τις παγκόσμιες ισορροπίες, στο τρέχον, οι δύο πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Δύση, οι ευρωεκλογές και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δέχονται επίθεση από τις απολυταρχίες με επικεφαλής τον Πούτιν, τον Σι και τον Χαμενεΐ. Αυτό που διακυβεύεται είναι η δημοκρατική σταθερότητα των θεσμών μας» έγραψε.

Εξήγησε ότι στόχος αυτού του άτυπου άξονα Μόσχας-Πεκίνου-Τεχεράνης είναι η προώθηση των πιο διχαστικών και αντισυστημικών υποψηφίων, ατόμων ικανών να αυξήσουν τα ρήγματα στις κοινωνίες της Δύσης και να ευνοήσουν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Στην Ευρώπη οι προρπάθεις άσκησης επιρροής εκ μέρους των τριών αντιδυτικών δυνάμεων με στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων είναι πολύ πιο εντατικές σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Πλέον, όμως, η ΕΕ έχει πιο στέρεες δομές και πιο αποτελεσματικά εργαλεία, ώστε να αποτρέψει την παραπληροφόρηση και την παραπλάνηση των ψηφοφόρων.

Η οργισμένη αντίδραση της Μαρία Ζαχάροβα, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερα ρωσικά ΜΜΕ (Voice of Europe, Rossiiskaya Gazeta, Izvestia και Ria Novosti) με την κατηγορία της παραπληροφόρησης, καταδεικνύει –πάντα σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο– πόσο σημαντικές είναι για το Κρεμλίνο αυτές οι επιχειρήσεις άσκησης επιρροής, καθώς εντάσσονται στην επεκτατική στρατηγική του.

Οσον αφορά την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο αρθρογράφος θεωρεί ότι δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση πως στην υποκίνηση των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης συνέβαλαν και κύκλοι που συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα τουλάχιστον με σχετική έκθεση του Network Contagion Research Institute.

Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια, έγραψε: αληθινά στοιχεία διογκώνονται ή παραποιούνται και χρησιμοποιούνται για τον διχασμό της κοινής γνώμης, ενώ οι συζητήσεις στο Διαδίκτυο, ενίοτε έντονες αλλά φυσιολογικές στις Δυτικές κοινωνίες, καθίστανται ακραίες μέσω της τεχνητής όξυνσης των πολιτικών παθών, με στόχο να επικρατήσει το χάος, η βία και η ανασφάλεια, καταστάσεις που θα μπορούσαν να στρέψουν τους ψηφοφόρους προς λαϊκιστικά, εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας αλλά και αρχιπροπαγανδιστής του Κρεμλίνου, έσπευσε να υπαγορεύσει στα τρολ και στα μποτ της Μόσχας το κεντρικό αφήγημα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο: ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας (ο οποίος, μαζί με τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας, εναντιώνονται στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία) «κατέστη στόχος» γιατί ήταν «λογικός απέναντι στη Ρωσία» και «όχι ρωσοφοβικός».

Στη συνέχεια ο Μεντβέντεφ, απευθυνόμενος στους πολιτικούς «που δεν έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας», δηλαδή στους «πουτινικούς εθνικιστές της ακροδεξιάς», όπως σχολίασε ο Αλεσάντρο ντ’ Αρτζένιο, τους προέτρεψε να είναι «ασφαλείς και να προσέχουν την υγεία τους».

Ο διατελέσας και πρόεδρος και πρωθυπουργός στη Ρωσία Μεντβέντεφ δεν παρέλειψε να επιρρίψει και μια απροσδιόριστη ευθύνη για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Φίτσο στον Εμανουέλ Μακρόν, στον Ολαφ Σολτς, στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, φυσικά, στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι οπαδοί του Μπαντέρα προσπαθούν να σκοτώσουν ηγέτες στην Ευρώπη, και αυτό είναι μόνο η αρχή!»

«Το μήνυμα, ένας αχταρμάς από πραγματικά γεγονότα και προπαγάνδα, διαδόθηκε αμέσως στο Διαδίκτυο για να δημιουργήσει αντιευρωπαϊκά ρήγματα που θα φανούν την ημέρα των εκλογών» σχολίασε ξανά ο Ιταλός. Ο κίνδυνος, όμως, δεν περιορίζεται στον διχασμό των Δυτικών κοινωνιών και στον επηρεασμό των ψηφοφόρων, καθώς οι επιχειρήσεις άσκησης αθέμιτης επιρροής σε χώρες της Δύσης έχουν επιφέρει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βίας.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου το AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») προπαγανδίζει «θέσεις ξεκάθαρα ρωσικής προέλευσης, με στοιχεία ναζιστικής ρητορικής», από την αρχή του έτους έχουν ήδη καταγραφεί 22 επιθέσεις με σωματικές βλάβες σε πολιτικούς. Στη Σλοβακία το κλίμα είναι ακόμη χειρότερο. Αν και για τις υπηρεσίες ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης στον Φίτσο χαρακτηρίζεται «μοναχικός λύκος», εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, όσον αφορά το πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε και τι τον έκανε να στρέψει το όπλο του κατά του πρωθυπουργού της χώρας.

Η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού ηγέτη και επικεφαλής μιας κυβέρνησης στην καρδιά της Ευρώπης συγκλόνισε τις ηγεσίες, τα ΜΜΕ και τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Φίτσο συνέβαλε σημαντικά με τα πεπραγμένα του στο να επέλθει η πόλωση στην πολιτική ζωή και στον δημόσιο βίο της πατρίδας του.

Η απόπειρα δολοφονίας του από έναν συνταξιούχο ποιητή, «πρώην πουτινικό φιλοναζιστή και μετέπειτα φιλελεύθερο ειρηνιστή», σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται. Ωστόσο μετά την επίθεση, το SMER, το κόμμα του σλοβάκου πρωθυπουργού, αντί να επιδιώξει εθνική ενότητα σε αυτήν τη δραματική στιγμή, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλαν εμμέσως στο να στραφεί ο δράστης κατά του πρωθυπουργού της χώρας, και ανακοίνωσε νέα καταστολή της ανεξάρτητης ενημέρωσης.

«Αυτός είναι ο κυριαρχικός εθνικισμός. Αυτό κάνουν όσοι υποστηρίζουν τον Πούτιν. Τώρα εναπόκειται στους ψηφοφόρους σε όλη την ήπειρο να το λάβουν υπ’ όψιν τους. Τον Ιούνιο το μέλλον των ευρωπαϊκών αξιών θα εξαρτηθεί από αυτούς» κατέληξε ο Ντ’ Αρτζένιο.