Ο Ζελένσκι στοχεύει σε ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά ο Μπάιντεν πιστεύει ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό | CreativeProtagon
Θέματα

Η πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία

Λίγες ημέρες πριν απότην πρώτη, μαύρη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στους ουκρανούς ηγέτες ότι, εάν επιθυμούν να αλλάξουν τον ρου του πολέμου υπέρ τους, πρέπει να αποπειραθούν να το κάνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς η στρατιωτική και λοιπή βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της αυξάνεται
Protagon Team

Παρά τις υποσχέσεις περί στήριξης των Ουκρανών στον αγώνα τους κατά των Ρώσων για «όσο χρειαστεί», αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν πως τα πρόσφατα πακέτα βοήθειας από το Κογκρέσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία (καλύτερη ενδεχομένως να μην υπάρξει ξανά) του Κιέβου να γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά του.

«Πολλοί συντηρητικοί στην υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ορκιστεί να αποσύρουν την υποστήριξή τους και η διάθεση της Ευρώπης για μακροχρόνια χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας παραμένει ασαφής», εξηγεί η Washington Post.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα αναγνώρισαν ότι τα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, προσθέτοντας, μάλιστα, πως «το Κογκρέσο έδωσε στον Λευκό Οίκο περισσότερα από όσα είχε ζητήσει». Επεσήμαναν, όμως, ότι αυτό συνέβη με τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους εμπεδώσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε και τα πάντα για πάντα», είπε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στους ηγέτες της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αναφερθεί σε ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει την «πολύ ισχυρή άποψη» ότι πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να χαίρει της αμέριστης υποστήριξης του Κογκρέσου όσον αφορά τη στρατιωτική και οικονομική αρωγή της Ουκρανίας.

Στην παρούσα φάση, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει στάσιμη, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και καμία πλευρά να μην έχει το πλεονέκτημα. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η καίρια συγκυρία θα προκύψει την άνοιξη, οπότε η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση και η Ουκρανία να αντεπιτεθεί, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Το γεγονός ότι στην επικείμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (17-19 Φεβρουαρίου), πέρα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, θα μεταβούν επίσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, καθώς και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Ουάσινγκτον στη συγκυρία, όπως άλλωστε και ότι για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να μεταβεί, την επόμενη εβδομάδα, στην Πολωνία.

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο για την έγκριση επιπλέον οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και την επιβολή  νέων κυρώσεων στο Κρεμλίνο.

Το πόσο κρίσιμοι κρίνονται από τον Λευκό Οίκο οι επόμενοι λίγοι μήνες, στους Ουκρανούς το έχουν επισημάνει ήδη κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας που μετέβησαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Κίεβο τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε προσωπικά ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, παρουσιάζοντάς του τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τα σχέδια της Ρωσίας και υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να καταφέρει να γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά της στο άμεσο μέλλον. «Είναι σαν να προσπαθούμε να καθυστερήσουμε έναν μακροχρόνιο πόλεμο», ανέφερε σχετικά η Αντρεα Κένταλ-Τέιλορ, από τη δεξαμενή σκέψης Center for a New American Security. «Πιστεύω αυτό ότι έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έλπιζαν, μάλλον τόσοι πολλοί άνθρωποι: ότι στην πραγματικότητα προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει στρατιωτικά στον πόλεμο», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για περίοδο «πραγματικά μεγάλης αβεβαιότητας».

Αυτό δεν σημαίνει πως ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του δεν σοβαρολογούν όταν δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο και για όσο καιρό αυτό είναι εφικτό. Αλλά προειδοποιούν πως η όλη διαδικασία πρόκειται να καταστεί πιο δύσκολη μόλις η Ουκρανία εξαντλήσει το τρέχον αμερικανικό πακέτο, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι.

Οι ανησυχίες της Δύσης και η ουκρανική αντίσταση

Ζήτημα, όμως, αποτελούν και οι εξελίξεις εντός της Δυτικής συμμαχίας. Τους προηγούμενους δύο μήνες, παρά τις διαρκείς πυρηνικές απειλές του Κρεμλίνου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ξεπέρασαν, κυρίως με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, τους όποιους ενδοιασμούς τους αναφορικά με την αποστολή βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο. «Ωστόσο, η δημόσια επίδειξη ενότητας δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση όσον αφορά τις εντάσεις που υποβόσκουν σχετικά με το πώς η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους πόρους της τους επόμενους μήνες», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Washington Post.

Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει το Κίεβο να ευθυγραμμίσει τους όποιους στόχους του με τις πραγματικές δυνατότητες της Δύσης, δηλαδή με όλα όσα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία έπειτα από 12 μήνες πολέμου. Φαίνεται, όμως, πως το Κίεβο εξακολουθεί να προβάλλει αντίσταση.

Αμερικανοί αναλυτές εξηγούν, για παράδειγμα, ότι δεν είναι δυνατό να εξαπολύσει η Ουκρανία μια μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες με στόχο την ανακατάληψη εδαφών, συνεχίζοντας συγχρόνως να υπερασπίζεται το Μπαχμούτ, όπου έχει ήδη μεγάλες (και σύμφωνα με κάποιους αχρείαστες) απώλειες, τόσο σε άνδρες όσο και σε πολεμικό υλικό. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θεωρώντας ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ από τους Ρώσους θα κλονίσει το ηθικό των Ουκρανών, δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να προασπίζονται την πόλη «για όσο μπορούν».

Παρότι αναγνωρίζει ότι ο ουκρανός πρόεδρος γνωρίζει καλύτερα πώς να συσπειρώνει τους Ουκρανούς και να διατηρεί ακμαίο το ηθικό τους, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί πως, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να αντιστέκονται οπουδήποτε οι Ρώσοι αποστέλλουν στρατεύματα, αυτό στο τέλος θα ευνοήσει τη Μόσχα. Γι’ αυτό προτρέπουν το Κίεβο να εστιάσει στο χρονοδιάγραμμα και στην εκτέλεση της μεγάλης εαρινής αντεπίθεσης, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση ορισμένων εκ των πιο προηγμένων και περίπλοκων οπλικών συστημάτων, τα οποία σύντομα πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία.

«Γενικά, η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αφιερώσουν αρκετό χρόνο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επωφεληθούν από ό,τι έχουμε προσφέρει σε εξοπλισμό και εκπαίδευση», είπε ένας ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Εξήγησε, επίσης, ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν, τελικά, όπως φαίνεται, το Μπαχμούτ, από στρατηγική άποψη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο πεδίο. Σίγουρα, οι Ρώσοι θα υποστηρίξουν ακριβώς αυτό, αλλά στη πραγματικότητα το Μπαχμούτ είναι «μια κουκκίδα στον χάρτη», για την προάσπιση της οποίας οι Ουκρανοί έχουν ήδη θυσιάσει πολλά.

Ασυμφωνία μεταξύ στόχων και δυνατοτήτων

Οσον αφορά το μέλλον και κυρίως το πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να δηλώνουν, με πρώτο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι στόχος τους είναι η ανακατάληψη όλων των κατεχομένων από τους Ρώσους ουκρανικών εδαφών, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην παρούσα φάση δεν έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να αποπειραθούν να ανακαταλάβουν τη βαριά οχυρωμένη χερσόνησο.

Αναμενόμενα, αυτή η ασυμφωνία μεταξύ στόχων και δυνατοτήτων προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά στην Ευρώπη, για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον, επιβαρύνοντας υπερβολικά τη Δύση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες σοβαρές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργάτες και βοηθοί του Τζο Μπάιντεν δηλώνουν πως επιδίωξή τους είναι να συνδράμουν τους Ουκρανούς ώστε να ανακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επόμενο διάστημα οι ουκρανικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με πυραύλους Patriot, εκτοξευτές HIMARS και μια σειρά αρμάτων μάχης, όσοι αισιοδοξούν θεωρούν πως η Ουρανία θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές εισβολές στα ανατολικά, να ανακαταλάβει εδάφη στον Νότο και να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου μέχρι το τέλος του έτους.

Ενόψει της μεγάλης εαρινής επίθεσης

Οι πιο επιφυλακτικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της με εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνδρες, περιλαμβανομένων και καταδίκων, ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης εαρινής επίθεσης. Σύμφωνα με Δυτικές και ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σήμερα στην Ουκρανία βρίσκονται περισσότεροι από 300.000 ρώσοι μαχητές, δηλαδή διπλάσιοι από όσοι βρίσκονταν στην αρχή του πολέμου, ενώ αναμένεται να αποσταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη.

Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στη βόρεια Ουκρανία από τη Λευκορωσία, με στόχο να πληγούν οι γραμμές εφοδιασμού του Κιέβου στα δυτικά της χώρας, μέσω των οποίων ενισχύονται έως σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Θα τελειώσει με μια διευθέτηση που θα επιτευχθεί διπλωματικά; Απλώς θα παραταθεί και θα δούμε κάποια εκδοχή των παγωμένων συγκρούσεων που βλέπουμε αλλού;», διερωτάται ο Σεθ Τζόουνς, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies. Εξηγεί πως, δεδομένου ότι το Κίεβο εξακολουθεί να χαίρει ακόμα της σχεδόν αμέριστης υποστήριξης της Δύσης και οι Ουκρανοί είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να πολεμούν, είναι λογικό να επιδιώκεται να ανακτηθούν όσον το δυνατόν περισσότερα εδάφη. Για πόσον καιρό, όμως, μπορεί να συνεχιστεί αυτό «είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό».