Ενα τεράστιο καζάνι σιγόβραζε, άχνιζε και πλημύριζε με μυρωδιές την οδό Αθηνάς. Γύρω του, λίγοι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά κουλουριασμένοι μέσα από τα ρούχα τους. Ηταν η πρώτη ημέρα με γαλάζιο ουρανό έπειτα από αρκετό καιρό όμως το φως του ήλιου δεν μετρίαζε το κρύο. Λίγα μέτρα μακριά από το πηγαδάκι των ανθρώπων γύρω από το καζάνι, μια νεαρή κοπέλα έκοβε με μαεστρία τα μαλλιά ενός χαμογελαστού κυρίου γύρω στα 70. Δίπλα μας, ένας μετανάστης και ένας ηλικιωμένος κύριος με ένα ραδιοφωνάκι στο χέρι άφηναν δύο μεγάλες μπλε σακούλες σε μία αυτοσχέδια σειρά που είχε δημιουργηθεί μπροστά από το κτίριο «στέγη συνΑθηνά».
Σε αυτή τη μικρή πλατεία, στο κέντρο της Αθήνας, μαζεύονται καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη βοήθειας. Αστεγοι και άποροι, Eλληνες και μετανάστες, πιτσιρικάδες και ηλικιωμένοι. Σε αυτό το σημείο, κάθε Τετάρτη και Κυριακή θα δείτε και τους «ανθρώπους με τα πλυντήρια» ή καλύτερα την ομάδα Ithaca Laundry. Το ραντεβού μας ήταν με τη Δήμητρα Κουντουριώτη. Η Δήμητρα θα μας μιλούσε πριν φορέσει τα λευκά γάντια και ριχτεί στη δουλειά. Ποια είναι η δουλειά της; Να πλένει τα ρούχα και τις κουβέρτες αστέγων και απόρων πριν τους τα επιστρέψει καθαρά και στεγνά.
Καθίσαμε στα σκαλάκια της μικρής πλατείας δίπλα από μια κυρία που έπαιρνε τις πρώτες μπουκιές από το κριθαράκι που ετοιμαζόταν προηγουμένως. «Η δράση με το κινητό πλυντήριο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016» μας ενημέρωσε η Δήμητρα, κοινωνιολόγος στο επάγγελμα. «Από την αρχή του 2017 βρισκόμαστε πέντε ημέρες την εβδομάδα σε πέντε σημεία της Αθήνας»
» Αυτήν την ιδέα είχαν ο Θάνος Σπηλιόπουλος, ο Φάνης Τσόνας και η Ανδήλη Ραχούτη. Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει μια αντίστοιχη δράση στην Αυστραλία αλλά πουθενά στην Ευρώπη. Βλέποντας το κενό που υπάρχει σε υπηρεσίες υγιεινής για άστεγους και άπορους, οι δύο νέοι σκέφτηκαν την κινητή μονάδα».
Οση ώρα καθόμασταν στα σκαλάκια, αρκετοί άνθρωποι μας διέκοπταν για να χαιρετήσουν τη Δήμητρα. «Πότε θα έρθουν τα πλυντήρια;» ρωτούσαν ευγενικά. Η Δήμητρα στράφηκε πάλι προς το μέρος μας: «Σκέψου πόσο σημαντικό είναι για αυτούς τους ανθρώπους να πλένουν τα ρούχα τους και τα σεντόνια για να αισθάνονται καθαροί. Εχει να κάνει με την σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά και με την ίδια τους την αξιοπρέπεια. Σκοπός μας είναι να ανακτήσουν αυτοί οι άνθρωποι τον αυτοσεβασμό τους και να ενεργοποιηθούν προκειμένου να επανενταχτούν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον».
Οσο για το πώς κατάφερε η ομάδα να βρει τον κατάλληλο εξοπλισμό και να αρχίσει την δράση; «Μέσω κάποιων συνεργασιών και χορηγιών κατάφεραν τα παιδιά να βρουν ότι χρειαζόταν για να ξεκινήσουμε. Για παράδειγμα τα πλυντήρια μας τα έδωσε η LG». Αυτή την στιγμή η δράση μπορεί να εξυπηρετεί 15 με 20 άτομα μέσα σε τέσσερις ώρες.
Ενώ η Δήμητρα ολοκλήρωνε την τελευταία της πρόταση, έφτανε το βανάκι με τα πλυντήρια. Οι άνθρωποι της Ithaca έβαλαν τα γάντια τους για να ξεκινήσουν τη δουλειά. Είχε αρχίσει να νυχτώνει και αρκετοί περίμεναν για να εξυπηρετηθούν. Εδιναν τα ρούχα τους και έπαιρναν έναν αριθμό για να τα πάρουν αργότερα πίσω. Η διαδικασία πλυσίματος και στεγνώματος διαρκεί περίπου μία ώρα.
Ο κύριος Γιώργος ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία που καθόταν στην ουρά για να πλύνει τα ρούχα του. Μας ζήτησε να μαντέψουμε την ηλικία του. Την πετύχαμε ακριβώς: 79 ετών. «Ημουν μηχανικός στα πλοία και έχω ζήσει τα πάντα, μέχρι και ναυάγια» μας είπε. Ο κύριος Γιώργος ζει σε μια αποθήκη στο Ψυρρή. «Ερχομαι εδώ να πλύνω τα πράγματά μου» μας είπε ενώ έκοβε προσεκτικά ένα κοτσάνι από λάχανο. «Τρώω αυτά για να μην πεινάω μετά..»
«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι σου ανοίγονται με τον καιρό» μας είπε ο Δήμητρα, «πλέον έχω μάθει τις ιστορίες τους». Την ρωτήσαμε για την πιο σημαντική στιγμή που έχει ζήσει στη δράση. «Νομίζω το πιο σημαντικό που έχουμε κάνει είναι που δημιουργήσαμε μια θέση εργασίας από τον Ιανουάριο, την οποία έχουμε καλύψει με έναν πρώην ωφελούμενο της δράσης. Εργάζεται κανονικά μαζί μας και θέλουμε να ενταχθεί κοινωνικά και εργασιακά. Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να είμαστε εμείς ο βασικός του εργοδότης αλλά θέλουμε να είμαστε ο προθάλαμος για να βρει μια μόνιμη εργασία».
Είχε βραδιάσει για τα καλά και στην πλατεία είχε φτάσει καινούργιος κόσμος. Ανάμεσά τους ο Τάσος, μηχανικός υπολογιστών, έψαχνε στο διαδίκτυο για εθελοντικές ομάδες όταν «έπεσε πάνω» στη δράση της Ithaca. «Οσο αντέχω θα έρχομαι» μας είπε με ένα πλατύ χαμόγελο. Εφυγε βιαστικά για να φορέσει τα γάντια του και να αρχίσει να αδειάζει τα πλυντήρια.
Οι πρώτοι άνθρωποι είχαν πάρει πίσω τα ρούχα και τα πράγματά τους, καθαρά και στεγνά, όταν αποφασίσαμε ότι είναι ώρα να φύγουμε. Χαιρετήσαμε έναν – έναν τους εθελοντές, τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους της δράσης και αφήσαμε πίσω μας το κτίριο του «στέγη συνΑθηνά». Μπροστά μας περπατούσε σκυφτός ένας ηλικιωμένος άνδρας που κρατούσε δύο μπλε πλαστικές σακούλες γεμάτες με ρούχα. Από την δεξιά τσέπη της καμπαρτίνας του, ένα παλιό ραδιοφωνάκι μετέφερε τη μαγευτική φωνή του Φρανκ Σινάτρα στην οδό Αθηνάς.
Η Nissan έχει συμπεριλάβει τους ανθρώπους της ITHACA ανάμεσα στους 20 εκπροσώπους της GENERATION N, της γενιάς που με τη δράση, τη στάση και τις σκέψεις της αλλάζει τον κόσμο.
Το κοινό καλείται να επισκεφθεί το nissangenerationn.gr και να ψηφίσει εκείνους που θέλει να κερδίσουν. Η Nissan θα επιβραβεύσει τους δέκα πρώτους, δίνοντάς τους από ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο. Ανάλογα με τη φύση της δράσης του κάθε διαγωνιζόμενου θα δοθεί και το κατάλληλο όχημα. Οσοι από το κοινό ψηφίσουν, θα μπαίνουν στην κλήρωση για τρία μεγάλα ταξίδια στη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.