| Shutterstock
Θέματα

Η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου στα χρόνια της ΤΝ

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει αντίστοιχη της ανθρώπινης, αλλά το αντίθετο, δηλαδή η νοημοσύνη μας να απολέσει τις ιδιαιτερότητές της και να εξισωθεί με την ΤΝ. Αυτό που έχει νόημα, λοιπόν, είναι να εστιάζουμε την προσοχή σε εμάς, τους ανθρώπους, από βιολογική, πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική και φιλοσοφική σκοπιά
Protagon Team

Ο Λουίτζι Ριπαμόντι, γιατρός και δημοσιογράφος, επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας Corriere della Sera, ρώτησε το ChatGPT ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τις νευροεπιστήμες. «Η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε πολλαπλά επίπεδα, η χαρτογράφηση των εγκεφαλικών συνδέσεων, η αποκρυπτογράφηση του νευρωνικού κώδικα, η μελέτη του εγκεφάλου όταν είναι υγιής και υπό πάθηση, η νευροηθική και οι κοινωνικές επιπτώσεις (της προόδου των νευροεπιστημών) και η διεπιστημονικότητα» απάντησε αμέσως ο αξιοσημείωτα –παρότι τεχνητά– ευφυής ψηφιακός βοηθός.

Πρόκειται για προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται, «θα μπορούσαν να φαίνονται σχεδόν μάταιες, ξεπερασμένες σε σχέση με την εξαιρετική και προοδευτική πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αρχίζουμε να φοβόμαστε ότι θα μας κάνει “απαρχαιωμένους”» γράφει ο Ριπαμόντι.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως υπογραμμίζεται από αρκετούς ειδικούς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η ΤΝ να γίνει αντίστοιχη της ανθρώπινης νοημοσύνης, αλλά το αντίθετο, δηλαδή η νοημοσύνη μας να απολέσει τις ιδιαιτερότητές της και να εξισωθεί με την ΤΝ. «Εάν δεν κατανοήσουμε τη βαθιά διαφορά μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, θα καταλήξουμε όντως να υποδουλωθούμε. Ενας τρόπος προστασίας από αυτό το ενδεχόμενο είναι να μη σταματήσουμε να παράγουμε γνώση για τους βιολογικούς και σημασιολογικούς μηχανισμούς του ανθρώπου. Συνεπώς, η έρευνα του εγκεφάλου παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις» επισημαίνει ο επιστημονικός συντάκτης της Corriere. Σημειώνει επίσης πως η διερεύνηση σε αυτό το επίπεδο προσφέρει ατέρμονες και συνάμα συναρπαστικές προοπτικές, αναφερόμενος ενδεικτικά στο σταυροδρόμι ανάμεσα στις νευροεπιστήμες και την κβαντική φυσική (NeuroQuantology).

«Ο ανταγωνισμός με την ΤΝ δεν έχει νόημα. Ακριβώς όπως δεν έχει νόημα να απαρνηθεί κανείς την αυτονομία του, ώστε να εναποθέσει την εμπιστοσύνη του μόνο σε μια “ασώματη πυθαγόρεια δύναμη”» συνοψίζει, επικαλούμενος τον ορισμό της ΤΝ κατά τον Πολ Οστερ, όπως τη διατύπωσε ο κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας στο «Baumgartner», το τελευταίο του βιβλίο.

«Αντιθέτως, έχει νόημα να μη σταματήσουμε να εστιάζουμε την προσοχή σε εμάς, τους ανθρώπους, από βιολογική, πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική και φιλοσοφική σκοπιά» προσθέτει, επικαλούμενος στην προκειμένη περίπτωση επικαλείται το βιβλίο «Ανθρώπινο, λίγο Ανθρώπινο» των Μάουρο Γκρίπα και Τζουζέπε Τζιρτζέντι, επικεφαλής Επικοινωνίας της Mediaset (της μιντιακής αυτοκρατορίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και καθηγητή Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Vita-Salute San Raffaele του Μιλάνου, αντίστοιχα.

«Αυτή η άσκηση στον αυτοστοχασμό είναι το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε με κάποια εύλογη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη γνωστική και συναισθηματική μας αυτονομία από εξαρτήσεις, όχι μόνο λειτουργικές, αλλά επίσης λογικές, ψυχολογικές και βιοτεχνολογικές» γράφουν στο βιβλίο τους.