Το ραδιοτηλεσκόπιο Fast στην Κίνα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και θα εξερευνήσει το Σύμπαν όχι μόνο για κοσμικά φαινόμενα αλλά και για τον εντοπισμό εξωγήινων πολιτισμών | fast.bao.ac.cn
Θέματα

Η Κίνα διεκδικεί την «πρώτη επαφή» με τον E.T.

Η υπερδύναμη της Ασίας επανέρχεται δυναμικά στην επιστημονική πρωτοπορία με την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου του κόσμου που ανάμεσα στα άλλα θα αναζητά σήματα προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών
Protagon Team

Τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ απογοητεύτηκαν από την προσπάθεια επικοινωνίας με κάποιο προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό που με συνέπεια στήριζαν και χρηματοδοτούσαν, από την δεκαετία του 1960. Ετσι, πρόσφατα αποφασίστηκε να περιοριστεί στο ελάχιστο ή και να διακοπεί η παροχή οικονομικών πόρων σε προγράμματα εντοπισμού σημάτων εξωγήινων πολιτισμών, όπως το περίφημο SETI. Επίκεντρο της προσπάθειας αυτής ήταν το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο στην περιοχή Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Τελικά η Κίνα αποφάσισε να είναι αυτή που θα πάρει την θέση των Αμερικανών και να κάνει την λεγόμενη «πρώτη επαφή».

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε στην Κίνα η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον πλανήτη. Πρόκειται για ένα πιάτο με διάμετρο 500 μέτρων. Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) είναι 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο και κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουϊτζόου. Το τηλεσκόπιο αποτελείται από τριγωνικά πάνελ συνολικής επιφάνειας πολλών δεκάδων χιλιάδων μέτρων.

Δείτε ένα βίντεο για το τηλεσκόπιο:

Η κατασκευή του διήρκεσε 5 χρόνια και κόστισε περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που κρίνεται μικρό για ένα τέτοιο έργο. Αν και οι αρχές σχεδιασμού και λειτουργίας του Fast είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδιοτηλεσκοπίου στο Αρεσίμπο, τα δύο όργανα έχουν μια βασική διαφορά. Η κεραία του ραδιοτηλεσκοπίου στο Αρεσίμπο έχει σταθερή καμπύλη ενώ το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ, τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα γεωμετρικό σχήμα (παραβολοειδές) ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.

Για τη λειτουργία του Fast απαιτείται σιγή ραδιοκυμάτων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση περίπου δέκα χιλιάδων ανθρώπων από τα γειτονικά χωριά. Οι εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους με υποσχέσεις ότι θα αποζημιωθούν με χρήματα ή νέα σπίτια. Από την άλλη πλευρά η κινεζική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά το ραδιοτηλεσκόπιο. Σε περίπτωση που αποφασισθεί κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρέουν για να δουν την εντυπωσιακή εγκατάσταση. Όμως επειδή θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιβληθεί απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε τόσους ανθρώπους, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα υπάρχουν μόνιμα παρεμβολές στο τηλεσκόπιο, οι οποίες θα προκαλούν διαφόρων ειδών παρενέργειες στην λειτουργία του. Τον περασμένο Αύγουστο το Fast άνοιξε τα πελώρια «μάτια και αυτιά» του και πραγματοποίησε τις πρώτες καταγραφές από το Διάστημα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους λειτουργίας του τηλεσκοπίου θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια δοκιμών, ώστε να καλιμπραριστεί, να ρυθμιστούν σωστά δηλαδή η θέση και τα όργανά του.

Σε περίπτωση που κάποιος εξωγήινος πολιτισμός έχει στείλει κάποιο σήμα στο Διάστημα το τηλεσκόπιο Fast φαίνεται ικανό να το εντοπίσει (φωτό: youtube.com)

Μπορεί η κινεζική κυβέρνηση να αισθάνεται ικανοποίηση και περηφάνια για την κατασκευή του Fast αλλά όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό The Atlantic δεν είναι όλοι στην χώρα το ίδιο ευχαριστημένοι. H Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ζήτησε από τον κορυφαίο κινέζο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, τον πολυβραβευμένο, Λιού Τσιξίν να επισκεφτεί το Fast.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι η δημοφιλής αλλά και ισχυρή φωνή του Τσιξίν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό θα διαφήμιζε το ραδιοτηλεσκόπιο. Οπως όμως αποδείχτηκε ο Τσιξίν βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με τον διάσημο βρετανό θεωρητικό φυσικό και κοσμολόγο Στίβεν Χόκινγκ. Οπως και ο Χόκινγκ έτσι και ο Τσιξίν αντιτίθεται στην επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς αφού θεωρεί ότι μια επαφή με ένα προηγμένο πολιτισμό και μάλιστα πιο προηγμένο από τον δικό μας, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καταστροφική για την ανθρωπότητα.

Ο πολυβραβευμένος κινέζος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Λιου Τσιξίν (φωτό: sohu.com)

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες στην επικοινωνία με εξωγήινους όταν κάποιος προηγμένος πολιτισμός μάθει την ύπαρξή μας το πιθανότερο είναι να αισθανθεί απειλή και να προσπαθήσει είτε να μας εξαφανίσει είτε να θελήσει να κατακτήσει τον πλανήτη και να μας υποδουλώσει.

Ο Μεσαίωνας της Κίνας και η Αναγέννηση

Πάντως όπως αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού οι όποιες αντιρρήσεις για την κατασκευή του Fast δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι η Κίνα μετά ένα επιστημονικό Μεσαίωνα που βίωσε επανέρχεται στην κορυφή της επιστημονικής πρωτοπορίας.

Ενώ η Κίνα ήταν για αιώνες μήτρα τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου στον πλανήτη κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση άλλαξε. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Το τεράστιο μέγεθος της χώρας σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα που επικρατούσε, αφού οι αυτοκράτορες ήλεγχαν όλη την επικράτεια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κάποια στιγμή άρχισε να λειτουργεί αρνητικά στην παραγωγή τεχνολογίας και  επιστήμης. Υπήρξαν επιπλέον και τάσεις απομονωτισμού από πολλούς αυτοκράτορες με αποτέλεσμα η Κίνα να μετατραπεί σε ένα κοιμώμενο επιστημονικά γίγαντα.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη σε μια έκταση σχεδόν παρόμοια με αυτή την Κίνας συνωστίζονταν πολλά αντιμαχόμενα σε πολλά επίπεδα κράτη γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει από ένα σημείο και μετά συνεχής τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος.

Oι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι αυτοκράτορες της Κίνας έφτασαν κάποια στιγμή στο σημείο να χλευάζουν και να επιστρέφουν δώρα τεχνολογικού περιεχομένου που τους έστελναν ευρωπαίοι βασιλείς. Ομως παράλληλα η επίσης επί αιώνες απομονωμένη φεουδαρχική Ιαπωνία είχε αλλάξει στάση και προχωρούσε σε τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας με αποτέλεσμα να εισβάλει πανεύκολα στην Κίνα και να κατακτήσει εδάφη της χωρίς ουσιαστική αντίσταση στην δεκαετία του 1930. Τώρα με την κατασκευή του Fast αλλά και το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα η Κίνα δείχνει πανέτοιμη να γίνει ξανά ηγέτιδα επιστημονική δύναμη. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν και τι θα απαντήσουν οι κινέζοι αν λάβουν σήμα από τον… E.T.!