«Ενεργός καναπές». Ετσι αποκαλούν οι επιστήμονες αυτούς που κάθονται όλη την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή, κάνουν μισή ώρα γυμναστική και ακολούθως αράζουν μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού τους.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η Washington Post, ότι όσοι έχουν αυτού του τύπου τις συνήθειες, θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορα προβλήματα υγείας, διότι πολύ απλά δεν κινούνται και παραμένουν αδρανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που είναι σημαντικό.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.700 εθελοντές από τη Φινλανδία, διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς ασκούνταν συνειδητά για μισή ώρα την ημέρα, αλλά στη συνέχεια κάθονταν συνεχώς.
Ωστόσο, αυτοί που μετακινούνταν, έστω και λίγο, είτε περπατώντας είτε διαθέτοντας περισσότερο χρόνο για γυμναστική, ήταν πολύ πιο υγιείς από ό,τι οι «ενεργοί καναπέδες».
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας λένε ότι 30 λεπτά προπόνησης την ημέρα ίσως τελικά να μην είναι αρκετά για να ισοσταθμίσουν τα μειονεκτήματα της παρατεταμένης καθιστικής ζωής», δήλωσε ο Βαχίντ Φεραχί, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Oulu και επικεφαλής της μελέτης.
Με άλλα λόγια, αν ασκούμαστε λίγο και καθόμαστε το υπόλοιπο της ημέρας, είναι σχεδόν σαν να μην έχουμε κάνει καθόλου γυμναστική.
«Μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια αρχίσαμε να κατανοούμε επιστημονικά ότι η άσκηση δεν λύνει τα προβλήματα», δήλωσε η Ραΐσα Κορπελάιεν, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Oulu, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Στο παρελθόν, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν ξεχωριστά στην άσκηση και το καθισιό και έτειναν να αγνοούν ή να υποβαθμίζουν τις καθημερινές, ελαφριές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνει κάποιος για ψώνια ή να φτιάξει καφέ στην κουζίνα του σπιτιού του.
Ετσι, η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, στράφηκε σε έναν μεγάλο θησαυρό δεδομένων. Συμπεριελάμβανε σχεδόν κάθε παιδί που γεννιόταν στη βόρεια Φινλανδία πριν από δεκαετίες.
Καθώς μεγάλωναν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη ζωή και την υγεία τους. Και αφού ενηλικιώθηκαν, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους 3.702 να φορούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα ένα μηχάνημα παρακολούθησης της δραστηριότητας.
Οι ερευνητές, μέσα από το σύστημα παρακολούθησης, μπορούσαν να δουν ανά έξι δευτερόλεπτα αν κάποιος καθόταν, περπατούσε και πόσες ώρες ασκούνταν.
Οι «ενεργοί καναπέδες», οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο της ομάδας, κάθονταν περισσότερο, χαλαρώνοντας για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα.
Ωστόσο, τηρούσαν τις προτεινόμενες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες προτείνουν 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα.
Υστερα από αυτό, όμως, σπανίως σηκώνονταν από την καρέκλα του γραφείου ή τον καναπέ και ως εκ τούτου συγκέντρωναν λιγότερα από 220 λεπτά (περίπου 3,5 ώρες) ελαφριάς κίνησης (κυρίως βήματα).
Μέλη μιας άλλης ομάδας επίσης ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα και κάθονταν πολλές ώρες. Ωστόσο, ενδιάμεσα σηκώνονταν συχνά και έκαναν μικρές βόλτες. Σε σύγκριση με τους «ενεργούς καναπέδες», περνούσαν περίπου 40% λιγότερο χρόνο (σχεδόν 90 λεπτά) κάνοντας αυτό που αποκαλούν οι ειδικοί ελαφριά δραστηριότητα.
Μέλη μιας τρίτης ομάδας κάθονταν αδιάκοπα έως και 10 ώρες, αλλά έκαναν μία ώρα προπόνηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Η τελευταία ομάδα, τα μέλη της οποίας οι ερευνητές ονόμασαν «αεικίνητα», ασκούνταν για μία ώρα τις περισσότερες ημέρες και κινούνταν ελαφρώς περίπου δύο ώρες περισσότερο από την πρώτη ομάδα.
Οταν οι ερευνητές διασταύρωσαν τις ομάδες με την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους, η πρώτη εμφάνισε τον χειρότερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα, το πιο αυξημένο σωματικό λίπος και χοληστερίνη στα ύψη.
Τα μέλη από τις υπόλοιπες ομάδες ήταν γενικά σε καλύτερη κατάσταση και είχαν περίπου τους ίδιους δείκτες υγείας. Αυτό σημαίνει ότι είχαν βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερη επίπεδα χοληστερίνης και περίπου 8% λιγότερο σωματικό λίπος, σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν ή είχαν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα δεδομένα.
Λίγο περισσότερη κίνηση
Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι εκτός από μία σύντομη προπόνηση, πρέπει να κινούμαστε με κάθε ευκαιρία, κατεβαίνοντας τις σκάλες, κάνοντας βόλτα ακόμα και μέσα στο γραφείο, καθαρίζοντας το σπίτι κ.ά.
Το σημαντικό που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 90 λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας την ημέρα, σε συνδυασμό πάντα με την προπόνηση. «Οποιουδήποτε τύπου κίνηση είναι ευεργετική», τονίζει ο δρ Φεραχί.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε 60 λεπτά προπόνηση καθημερινά και να προσπαθούμε να κινούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε.
«Στόχος είναι να καθόμαστε όσο λιγότερο γίνεται στην καρέκλα», υποστηρίζει μιλώντας στην Washington Post ο Μάθιου Μπούμαν, καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.