Ερευνητική ομάδα στην Βρετανία δημιούργησε μια κάμερα που μπορεί να «βλέπει» μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να βοηθά τους γιατρούς που πραγματοποιούν μια επεμβατική εξέταση να παρακολουθούν την εξέλιξη της. Σήμερα για να μπορούν οι γιατροί που κάνουν ενδοσκόπηση να βλέπουν τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πολύ ακριβό εξοπλισμό όπως μηχανήματα ακτίνων Χ κ.α.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η κάμερα λειτουργεί εντοπίζοντας πηγές φωτός μέσα στο σώμα όπως για παράδειγμα, η άκρη του σωλήνα ενός ενδοσκοπίου που εκπέμπει φως.
«Η δυνατότητα να βλέπει ο γιατρός την ακριβή θέση ενός οργάνου είναι κρίσιμη σε πολλές περιπτώσεις καθώς μάλιστα κινούμαστε με γρήγορο ρυθμό στην πραγματοποίηση πολύ λεπτών επεμβατικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση ασθενειών, προσεγγίσεων που απαιτούν απόλυτη ακρίβεια» αναφέρει ο Κεβ Νταλιβάλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η κάμερα μπορεί να εντοπίζει μια πηγή φωτός μέσα σε ιστό 20 εκατοστών. Οι εκπομπές φωτός ενός ενδοσκοπίου μπορούν να διαπεράσουν το σώμα αλλά συνήθως διαχωρίζονται ή αναπηδούν στους ιστούς και τα όργανα αντί να κινηθούν ευθεία εμποδίζοντας τον γιατρό να έχει μια καθαρή εικόνα του που ακριβώς βρίσκεται το όργανο μέσα στο σώμα. H νέα κάμερα μπορεί να εντοπίζει φωτόνια αλλά και τα ίχνη φωτός που περνάει μέσα από τους ιστούς. Μπορεί επίσης να καταγράφει τον χρόνο που χρειάστηκε το φως για να διαπεράσει το σώμα κάτι που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να δείχνει το ακριβές σημείο που βρίσκεται το ενδοσκόπιο.
Την κάμερα ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και το Πανεπιστημίου Heriot-Watt και αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος Proteus Interdisciplinary Research Collaboration στο οποίο αναπτύσσονται μια σειρά από νέες τεχνολογίες διάγνωσης και θεραπείας των πνευμόνων.