Η σπεσιαλιτέ της Κριστέλ Μπρουά είναι το pomme en sucre soufflé, καραμελωμένο μήλο σουφλέ που σερβίρεται με παγωτό καραμέλα και μηλίτη, ένα γλύκισμα χάρη στο οποίο κέρδισε πέρυσι τον τίτλο της καλύτερης ζαχαροπλάστη στον κόσμο, ένα μοναδικό γαστρονομικό δημιούργημα που σύντομα ενδέχεται να γίνει το αγαπημένο γλυκό του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν.
Γιατί η δημοφιλής «σεφ πατισιέ», διάσημη όχι μόνον μεταξύ εκείνων που λατρεύουν τις γαστριμαργικές απολαύσεις αλλά σε ολόκληρη τη Γαλλία λόγω των πολλών τηλεοπτικών εκπομπών στις οποίες συμμετείχε, κλήθηκε στο Ελιζέ για να αναλάβει την ευθύνη των γλυκισμάτων που προορίζονται για το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αλλά και τους εκάστοτε εκλεκτούς καλεσμένους τους.
Η Μπρουά ανακοίνωσε τη μεταγραφή της, αποχαιρετώντας τους συναδέλφους και τους συνεργάτες της στο «Le Pre Catelan», το περίφημο, με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο που βρίσκεται στην καρδιά του Δάσους της Βουλώνης στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εργάστηκε εκεί επί 16 συναπτά έτη ενώ, με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί από τους πελάτες του ιστορικού παρισινού εστιατορίου, έδιναν αγώνα για να καταφέρουν να κλείσουν τραπέζι μόνο και μόνο για να γευτούν τα εξαιρετικά δημιουργήματά της.
Στο «Le Pre Catelan» η βιρτουόζος ζαχαροπλάστης συνεργαζόταν με μια ομάδα που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες, υπό την εποπτεία του Φρεντερίκ Αντόν, ο οποίος κλήθηκε πρόσφατα να αναλάβει και ένα άλλο από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας – σημειώνει σε κείμενο της η ανταποκρίτρια της La Repubblica στο Παρίσι – το «Le Jules Verne» που λειτουργεί στην κορυφή του Πύργου του ‘Αϊφελ.
Η μετακίνηση, ωστόσο, της Μπρουά στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηγέτες κρατών είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί και απαιτητικοί όσον αφορά το τι τρώνε. Ο καθένας με τα γούστα του, φυσικά, δεδομένου ότι περί ορέξεως ουδείς λόγος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, φέρεται να είναι ιδιαίτερα λαίμαργος και να αγαπάει κυρίως τα γλυκά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δημοσιογράφοι είδαν την Μπριζίτ Μακρόν να αρπάζει από τα χέρια του συζύγου της και μετέπειτα προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας ένα κουτί με σοκολατάκια και στη συνέχεια να τον επιπλήττει αυστηρά.
Πλέον, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Τουλάχιστον για τα γλυκά του. Γιατί η Μπρουά, γεννημένη πριν από 42 χρόνια στην Αλσατία από γονείς εστιάτορες, μαθήτευσε δίπλα στον θρυλικό Πολ Μποκούζ, τον Πάπα της γαλλικής κουζίνας, ο οποίος την αποκαλούσε «la petite».
Η «μικρή», όμως, μεγάλωσε και όντας απόλυτα αφοσιωμένη στη δουλειά της κατάφερε πέρυσι να πείσει τους κριτές της επιτροπής των βαρύτιμων βραβείων γαστρονομίας του συλλόγου Les Grandes Tables du Monde (Τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, 181 συνολικά, σε 25 χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η «Σπονδή» του Απόστολου Τραστέλη) πως ήρθε η ώρα να απονείμουν για πρώτη φορά το βραβείο World’s Best Restaurant Pastry Chef σε μια γυναίκα.
Με αφορμή την εξαιρετική διάκρισή της, αμέσως μετά την κάλεσαν τιμητικά στο Ελιζέ για να αναλάβει την παρασκευή των γλυκισμάτων του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο Μακρόν προς τιμήν του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Πέρα, όμως, από τους συνδαιτυμόνες, οι οποίοι λίγο έλειψε να αρχίσουν να γλείφουν τα δάχτυλά τους, από τις ικανότητες της Μπρουά εντυπωσιάστηκε και ο Γκιγιόμ Γκομέζ, ο επικεφαλής των κουζινών του προεδρικού μεγάρου.
Τόσο πολύ ώστε να την καλέσει να εργαστεί μαζί του για λογαριασμό της γαλλικής προεδρίας, σε κουζίνες συνολικής έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, στους παλιούς στάβλους του Ελιζέ, όπου εργάζονται 28 μάγειροι και μαγείρισσες και άλλοι τόσοι βοηθοί, οι οποίοι συχνά καλούνται να μαγειρέψουν εκλεκτά εδέσματα για περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Πέρα από το να φροντίζουν τα γεύματα του Μακρόν και της συζύγου του η οποία φέρεται να έχει ζητήσει να τρώει καθημερινά τουλάχιστον δέκα ποικιλίες λαχανικών εποχής.
Όσον αφορά τις γευστικές προτιμήσεις άλλων παγκόσμιων ηγετών, είναι γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ αρέσκεται να τρώει «σκουπίδια», ιδανικά χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες. Σε αντίθεση με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του, όπως και τη φυσική του κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό φιστίκι. Λόγω της παραμονής του στην Ελβετία ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας λατρεύει το ροστί, τυπική συνταγή της Βέρνης με κύριο συστατικό τις τηγανιτές πατάτες, καθώς και τα τυριά, παρμιτζιάνο ρετζάνο, γκοργκοντζόλα και μπρι κατά προτίμηση. Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος, η Ανγκελα Μέρκελ, περισσότερο απλή και μετρημένη, έχει δηλώσει πως το αγαπημένο πιάτο της είναι το χοιρινό λουκάνικο με πράσινο λάχανο.