Αν παρακολουθήσει κανείς τα ειδησεογραφικά sites λίγο μετά τις 10:00, το πιθανότερο είναι ότι θα πέσει πάνω σε μια πανσπερμία απόψεων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Να κλείσουν τα σχολεία». «Να μην κλείσουν τα σχολεία, να κλείσει το λιανεμπόριο». «Να μην κλείσει το λιανεμπόριο, να αυστηροποιηθεί το ωράριο από τις 21:00 στις 18:00». Αυτά και άλλα πολλά αντικρουόμενα λένε στα πρωινάδικα των καναλιών οι τηλε-λοιμωξιολόγοι, ήτοι τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που πλέον κάνουν και… πολιτική από τα παράθυρα.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η πανδημία ξεκινούσε, η κυβέρνηση ήθελε οι ειδικοί να βγαίνουν στα κανάλια για να ενημερώνουν τον κόσμο. Τότε, η γραμμή ήταν κοινή και το μήνυμα ομοιογενές. Το ίδιο συνέβη για μερικούς μήνες ακόμα. Και μετά, επικράτησαν οι αντικρουόμενες απόψεις, κάτι που επιστημονικά είναι θεμιτό και υγιές, αλλά επικοινωνιακά στέλνει το λάθος μήνυμα σε μια κοινωνία που παρακολουθεί τους επιστήμονες για να ακούσει μια εμπεριστατωμένη άποψη. Από το καλοκαίρι και μετά, η μπάλα τείνει να χαθεί.
Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών, τα οποία προκάλεσαν νευρικό κλονισμό σε πλείστα όσα κυβερνητικά στελέχη. Ξεκίνησε ο μετριοπαθής και νουνεχής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη να μην καλύπτεται από το εμβόλιο. Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά τις 07:00 και ενώ ο κόσμος ξυπνούσε, είπε ότι, αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, θα ζήσουμε σκηνικά Γουχάν. Ακολούθησε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλουν στην επιδημιολογική αύξηση. Ο Νίκος Σύψας, εκ νέου, έκανε λόγο για «καταστροφικά στοιχεία», τα οποία επιβάλλουν την ανάγκη ακαριαίων μέτρων.
Την ίδια ώρα και ύστερα από πολλές συζητήσεις στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο σε καθημερινή βάση, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να… κάψουν τα ακραία σενάρια, όπως το κλείσιμο όλων των σχολικών βαθμίδων ή το ολικό lockdown στην Αττική, με κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων και επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00. «Η ιδέα να κλείσουμε τα σχολεία και να αφήσουμε τα μαγαζιά ανοικτά είναι από τις πιο ανόητες που έχω ακούσει», έλεγε επίσης σε σύσκεψη τις προηγούμενες ημέρες εις εκ των λοιμωξιολόγων που ενημερώνουν το Μαξίμου για τις επιδημιολογικές τάσεις. Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, εμφανίζονται άκρως εκνευρισμένα με την προσωπική γραμμή που τηρούν αρκετοί επιστήμονες, ίσως και δελεασμένοι από την τηλεοπτική προβολή των τελευταίων μηνών, η οποία, ομολογουμένως, δίνει και επαγγελματικές ευκαιρίες σε δεύτερο χρόνο.
Τα παραπάνω, βεβαίως, δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την κρίση της επιτροπής, αλλά κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι απόψεις που υπερπροβάλλονται στα ΜΜΕ δεν είναι πλειοψηφικές εντός της επιτροπής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άποψη των κ. Σύψα και Εξαδάκτυλου για τα σχολεία, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση και με πλειοψηφία 18-12 οι λοιμωξιολόγοι ενέκριναν τη λειτουργία των Γυμνασίων και στις κόκκινες περιοχές. Και, όπως φαίνεται, αυτό δεν θα αλλάξει αυτή την εβδομάδα, εξ ου και η Νίκη Κεραμέως δεν έχει προγραμματίσει να συζητήσει με τους λοιμωξιολόγους σήμερα.
Μένει να φανεί αν τις επόμενες ημέρες θα μπει ένα «φρένο» στους λοιμωξιολόγους, όπως είχε συμβεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το καλοκαίρι. Η ιδέα, πάντως, για έναν ή δύο μόνον αποκλειστικούς εκπροσώπους της επιτροπής στα ΜΜΕ, δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει.