Η D-Type τού '55. Ενα κλασικό έργο τέχνης | Jaguar Land Rover Classic
Θέματα

Η Jaguar D-Type επιστρέφει (63 χρόνια μετά)

Στην Jaguar θυμήθηκαν πως κάτι χρωστάνε. Το πολύ μακρινό 1955 είχαν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν το συγκεκριμένο μοντέλο σε 100 κομμάτια. Τελικά, έφτιαξαν μόνο 75 και τα υπόλοιπα 25 θα κυκλοφορήσουν τώρα. Και ίσως να μη θέλετε να μάθετε πόσο θα κοστίζει η κάθε μία D-Type
Protagon Team

Ηταν το 1955, τότε που η βρετανική φίρμα έβαλε στη γραμμή παραγωγής την D-Type και έβγαλε αυτό το κλασικό, πλέον, έργο τέχνης. Σύμφωνα με τα πλάνα, θα κατασκευάζονταν 100 μονάδες, αλλά, τελικά, από το εργοστάσιο βγήκαν μόνο 75 αντίτυπα. Να πώς έχει η ιστορία με το τετράτροχο αιλουροειδές.

Σύμφωνα με το έγκυρο Autocar εκείνη την εποχή, πολύ παραπάνω από μισό αιώνα πίσω, το τμήμα κλασικών αυτοκινήτων της Jaguar αποφάσισε να ξεπεράσει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί για τη φίρμα, θέλοντας να κατασκευάσει ένα πολύ διαφορετικό, όσο και ιδιαίτερο αυτοκίνητο για τη φίρμα, την D-Type. Ο στόχος ήταν ένας: να παραχθεί ένα αυτοκίνητο το οποίο θα κουβαλούσε την ταυτότητα της μπράντας, αλλά να είναι το απόλυτο σπορ αυτοκίνητο. Οπως και συνέβη, τελικά…


Η D-Type διατίθετο σε δύο εκδόσεις, όπου ο καθένας μπορούσε να τις ξεχωρίσει από το μεγαλύτερο και το μικρότερο ρύγχος, αντίστοιχα. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι και για τους δύο τύπους θα κατασκευάζονταν 100 αυτοκίνητα, αλλά αυτή η απόφαση δεν έγινε ποτέ πράξη: το τελευταίο αυτοκίνητο που βγήκε από το εργοστάσιο του Κόβεντρι ήταν εκείνο με τον αριθμό 75.

Το γεγονός ότι παρήχθη σε τόσο περιορισμένο αριθμό το κατέστησε, απευθείας, ως ένα απόλυτα συλλεκτικό κομμάτι, μια σπάνια δημιουργία της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Αυτό επετεύχθη κι από το γεγονός ότι αυτό το εμβληματικό αυτοκίνητο, τη δεκαετία του ’50, ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα στους αγώνες της εποχής, έχοντας μάλιστα πάρει τη νίκη και στις «24 ώρες» του Λε Μαν – επί τρεις συνεχείς χρονιές, από το 1955 έως το 1957.


Η ιστορία, λοιπόν, συνεχίζεται τώρα, εν έτει 2018, 63 χρόνια μετά – μια ζωή ολόκληρη. Το τμήμα κλασικών αυτοκινήτων της Jaguar θα κατασκευάσει τα υπόλοιπα 25 οχήματα και πάλι στους δύο τύπους -μικρό και μακρύ ρύγχος- με δύο κινητήρες – 3,4 ή 3,8 λίτρων. Αυτό, μάλιστα, θα είναι το πιο μεγαλεπήβολο, σε ποσότητα, πρότζεκτ που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας, καθώς μέχρι τώρα είχε ανακατασκευάσει έξι αγωνιστικές E-Type και εννέα XKSS D-Type.

Τα νέα 25 αντίτυπα -που θα προστεθούν, καθυστερημένα, στο αρχικό τιράζ- θα έχουν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με εκείνα τα πρώτα 75 του παρελθόντος και βάσει των αρχικών σχεδίων που έχουν διατηρηθεί στο αρχείο της Jaguar. Βασικά, θα κατασκευαστούν και με τον ακριβώς ίδιο χειροποίητο τρόπο, στις εγκαταστάσεις του Jaguar Land Rover Classic, πάντα στο Κόβεντρι.


Ετσι, εάν πάνε όλα καλά, με αφετηρία τη διοργάνωση Retromobile (7-11 Απριλίου) -που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα- θα παρουσιαστεί το πρώτο αντίτυπο.


Αρχικά, η Jaguar δεν είχε κάνει γνωστό το τίμημα το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες της. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η τιμή αναμένεται να κινηθεί αρκετά πάνω από το… ένα εκατομμύριο στερλίνες. Και μπορεί εμείς να τρελαινόμαστε με αυτό το ποσό, οι γνωρίζοντες, όμως, αναφέρουν ότι το αντίτιμο είναι ιδιαιτέρως προσιτό, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι -το 2016- η D-Type που κέρδισε στο Λε Μαν το 1956 δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ -για βρετανικό τετράτροχο- των 21,78 εκατομμυρίων δολαρίων. Είπατε κάτι;


«Η ευκαιρία που μας δόθηκε, να συνεχίσουμε την ιστορία επιτυχίας της D-Type, συμπληρώνοντας την παραγωγή της, είναι από αυτές που θα χαρακτήριζε κανείς ως ευκαιρίες ζωής και η οποία μετά χαράς έγινε αποδεκτή από την Jaguar Land Rover Classic και θα υλοποιηθεί από τους καλύτερους στο είδος»
. Αυτά ανέφερε -απνευστί- ο επικεφαλής αυτού του τμήματος, ο Τιμ Χάνινγκ, κάνοντας λόγο για «μία ιστορική στιγμή, ένα μεγάλο έργο», για το οποίο όλοι στη φίρμα είναι υπερήφανοι.

Το όνομα «Τζάγκουαρ» έχει εξελληνιστεί ως «ιαγουάρος».  Οχι, δεν είναι ελληνική λέξη, προέρχεται από την ινδιάνικη «jaguara», το οποίο σημαίνει «αυτός που σκοτώνει με ένα πήδημα». Αυτό, χωρίς σχόλια, παρακαλούμε…