Το χειρουργείο του φορητού νοσοκομείου περιλαμβάνει μίνι ακτινογραφικό μηχάνημα και υπέρηχο που τροφοδοτείται από ηλιακή γεννήτρια | HLL Lifecare
Θέματα

Η Ινδία λανσάρει αερομεταφερόμενο νοσοκομείο για ζώνες καταστροφών

Η φορητή μονάδα, που αποτελείται από μίνι κύβους με ιατρικό εξοπλισμό και μεταφέρεται με ελικόπτερο, επιτρέπει στους γιατρούς να χειρουργούν εντός μίας ώρας από την παραλαβή της
Protagon Team

Η Ινδία σχεδίασε, κατασκεύασε και παρουσίασε ένα φορητό επιτόπιο νοσοκομείο «επίπεδης συσκευασίας», που μπορεί να μεταφερθεί σε μια περιοχή καταστροφής από αέρα με ελικόπτερο και να συναρμολογηθεί επιτόπου, πιο γρήγορα και από μια βιβλιοθήκη του IΚΕΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ολόκληρο το νοσοκομείο περιέχεται σε 72 μικρούς αδιάβροχους κύβους, που ο καθένας ζυγίζει λιγότερο από 15 κιλά και οι διαστάσεις του είναι μόλις 38Χ38Χ38 εκ. Οι κύβοι είναι γεμάτοι με σκηνές και ειδικά σχεδιασμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι κύβοι μπορούν να μεταφερθούν σε εμπόλεμες ζώνες ή σε τοποθεσίες φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, και είναι αρκετά ανθεκτικοί ώστε να αντεπεξέλθουν της ρίψης από αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

Πέντε εκπαιδευμένοι εργάτες μπορούν μέσα σε μία ώρα να συναρμολογήσουν το περιεχόμενο των κύβων, συνθέτοντας ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο, ώστε οι γιατροί να θεραπεύουν τραυματισμούς και να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές. Κάθε φορητό νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο για τη θεραπεία έως και 200 ασθενών.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι «το φορητό νοσοκομείο είναι σε θέση να παράσχει κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, γεγονός που το καθιστά σωσίβια λέμβο για απομακρυσμένα και σκληροτράχηλα εδάφη όπου απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα».

Το φορητό νοσοκομείο «Aarogya Maitri Aid Cube», που εγκαινιάστηκε επίσημα αυτή την εβδομάδα, διαθέτει μικρές μονάδες εντατικής θεραπείας, χειρουργείο και σειρά εξοπλισμού που συμπεριλαμβάνει φορητά μηχανήματα ακτίνων Χ, υπερήχων και αναπνευστήρων. Τροφοδοτείται από μια γεννήτρια που φορτίζεται από ηλιακούς συλλέκτες και συνοδεύεται από παροχή νερού και σταθμό μαγειρικής.

Το νοσοκομείο αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης που ξεκίνησε ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, για τη στήριξη φτωχών χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Η ευελιξία των κύβων και ο τρόπος διαμόρφωσής τους εγκωμιάζεται από την HLL Lifecare, την κρατική εταιρεία πίσω από τον σχεδιασμό τους.

Η δρ Ανκίτα Σάρμα, σύμβουλος της HLL Lifecare, λέει: «Αν η άμεση ανάγκη σε μια τοποθεσία είναι για χειρουργική επέμβαση που σώζει ζωές, τότε το χειρουργείο μπορεί να συναρμολογηθεί πρώτο. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Οι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν τη χειρουργική επέμβαση όσο συναρμολογούνται οι υπόλοιποι κύβοι».

Ενώ τα περιεχόμενα 60 κύβων είναι υποχρεωτικά, εκείνο των υπόλοιπων 12 μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. «Αν πρόκειται για σεισμό, όπου υπάρχουν πολλά περιστατικά καταγμάτων, τότε συσκευάζονται περισσότεροι κύβοι που περιέχουν εξοπλισμό για τραυματισμούς στα οστά και αφαιρούνται κάποια από τα κιτ τραυματισμών αιμορραγίας, που είναι απαραίτητα για στρατιώτες με τραύματα από σφαίρες ή βόμβες» εξηγεί η δρ Σάρμα.

Χρειάστηκε ένας χρόνος συνεργασίας με γιατρούς, στρατιωτικούς χειρουργούς, μηχανικούς και σχεδιαστές για να ληφθεί η τελική απόφαση του σχεδιασμού. Το νοσοκομείο έπρεπε να είναι μικρό και ελαφρύ, άρα ο εξοπλισμός έπρεπε να μειωθεί σε μέγεθος και να ζυγίζεται συνεχώς, έτσι ώστε ένα ελικόπτερο να μπορεί να αντέξει το φορτίο.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να σχεδιάσουμε το μηχάνημα των ακτίνων Χ, ώστε να είναι μικρότερο. Το καταφέραμε, αλλά μετά η φωτοδιεγερόμενη πλάκα φωσφόρου του ήταν πολύ μεγάλη. Οπότε έπρεπε και αυτή να κατασκευαστεί εκ νέου σε μικρότερο μέγεθος» λέει η Σάρμα. Οι κύβοι είναι αδιάβροχοι και ανθεκτικοί στη διάβρωση, ενώ η ανθεκτικότητά τους έχει δοκιμαστεί σε πτώσεις από ελικόπτερα και drones.

Ενας υπολογιστής tablet που περιλαμβάνεται στη συσκευασία των κύβων είναι προγραμματισμένος να ελαχιστοποιεί τα σφάλματα συναρμολόγησης και να ηχεί συναγερμό εάν τοποθετηθεί λάθος εξοπλισμός σε οποιονδήποτε κύβο. Μια εφαρμογή βοηθά επίσης τους χρήστες να εντοπίζουν γρήγορα τα μηχανήματα μέσα στους κύβους, να παρακολουθούν τη χρήση και τις ημερομηνίες λήξης τους, και να διασφαλίζουν ότι είναι έτοιμα για μεταφορά.

Η δρ Σάρμα σημειώνει ότι το νοσοκομείο είναι το πρώτο του είδους του στην Ινδία, ωστόσο δεν είναι σίγουρη για αντίστοιχες εξελίξεις σε άλλες χώρες. «Το φορητό νοσοκομείο είναι μια μικρή συνεισφορά της Ινδίας στο ανθρωπιστικό έργο που συντελείται σε όλον τον κόσμο» λέει. «Είμαστε πλέον έτοιμοι να το μοιραστούμε με οποιαδήποτε χώρα το χρειάζεται».

Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ένα σετ από κύβους στη Σρι Λάνκα και στη Μιανμάρ.