Θέματα

Η Google «διαβάζει» καλύτερα από τον γιατρό τη μαστογραφία

Ενα πρόγραμμα της Google μπορεί να εντοπίσει καλύτερα τις εστίες καρκίνου στις μαστογραφίες από τους ειδικούς, σύμφωνα με τα προπαιδευτικά αποτελέσματα που έχει καταγράψει η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας
Γιάννης Δεβετζόγλου

Μπορεί η μαστογραφία να είναι η καλύτερη προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού, όμως δεν είναι πάντα ακριβής. Στην πραγματικότητα το «πρόβλημα» δεν βρίσκεται στην ίδια την εξέταση εξέταση, αλλά στον τρόπο που τη διαβάζει ο γιατρός.

Κάποιες φορές μπορεί ο ακτινολόγος ή ο γυναικολόγος να σχολιάσουν στοιχεία που βλέπουν και δεν είναι καρκίνος (ψευδώς θετικά) και να υποβάλουν τη γυναίκα σε επιπλέον εξετάσεις για να βεβαιωθούν. Το χειρότερο βέβαια είναι να υπάρχει κακοήθης όγκος που δεν τον έχουν δει (ψευδώς αρνητικά) και να τον αφήσουν να εξελίσσεται και να μεθίσταται.

«Τώρα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google Health, έρχεται ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να κάνει πολύ πιο λεπτομερή διάγνωση από τους ειδικούς», γράφει ο Guardian.

Μένει μόνο να το αποδείξει στις κλινικές δοκιμές και η «ηλεκτρονική» διάγνωση θα διευκολύνει γιατρούς και ασθενείς και θα σώσει εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο.

«Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα, θα θέλατε να το ελέγξετε, θα λέει με ευγένεια το ηλεκτρονικό σύστημα στον γιατρό», λέει στον Guardian ο Ντόμινικ Κινγκ, υπεύθυνος για της Google Health στη Βρετανία.

Το πρόγραμμα αναλύει τις μαστογραφίες με τρεις διαφορετικούς τρόπους πριν βγάλει τα συγκριτικά αποτελέσματα και δώσει τη βαθμολογία του συνολικού κινδύνου. Εχει «εκπαιδευτεί» από επιστήμονες, η οποίοι του «δίδαξαν» πώς να διαβάζει τις μαστογραφίες, δίνοντάς του τα δεδομένα εξετάσεων από 91.000 γυναίκες από Βρετανία και ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες κάνουν μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια και τα αποτελέσματα ελέγχονται από έναν ακτινολόγο. Οταν συγκρίθηκαν με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, φάνηκε ότι ο υπολογιστής διέγνωσε 5,7% λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και 9,4% περισσότερα ψευδώς αρνητικά, σε σχέση με τους γιατρούς.

Στη Βρετανία όπου οι γυναίκες κάνουν μαστογραφία μία φορά την τριετία, αλλά τα αποτελέσματά τους διαγιγνώσκονται από δύο ακτινολόγους και σε περίπτωση διαφωνίας και από τρίτο, το σύστημα διέγνωσε 1,2% λιγότερα ψευδώς αρνητικά και 2,7% ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

«Αυτό δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του προληπτικού ελέγχου στον καρκίνο του μαστού και ίσως σε κάποια φάση υποκαταστήσει και τη γνώμη του δεύτερου ειδικού», γράφει ο Guardian.

Μόλις έξι ετών

Η Google επένδυσε τον Ιανουάριο του 2014 περίπου 400 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της βρετανικής DeepMind και από τότε η εταιρεία έχει αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, για να την εκμεταλλευτεί τόσο στην ενεργειακή διαχείριση των εγκαταστάσεων της, όσο και στη διάγνωση ασθενειών, τροφοδοτώντας τον αλγόριθμο διαρκώς με νέα δεδομένα.

Αποτέλεσμα αυτής της μακρόχρονης εκπαίδευσης είναι να φτάσει σήμερα στο σημείο να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της εταιρείας και αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί μέσα από επίσημες κλινικές δοκιμές.

Ο νέος αλγόριθμος έχει πλέον εκπαιδευτεί έτσι ώστε να διαβάζει τις μαστογραφίες και να δίνει αρκετά μικρότερο ποσοστό λανθασμένων διαγνώσεων. Η ομάδα που εξελίσσει τον αλγόριθμο αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, κάτι που θα γίνει αν συνεργαστούν με περισσότερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο για διαγνώσεις μαστογραφιών.