Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου και, κάτω, η drag queen περσόνα του «Huysuz Virjin» («Γκρινιάρα Παρθένα») | Facebook
Θέματα

Η «Γκρινιάρα Παρθένα», η drag queen που ενοχλούσε τον Ερντογάν

Τη λάτρευε το κοινό αλλά εξαφανίστηκε ξαφνικά από την τουρκική τηλεόραση στη οποία εμφανιζόταν επί πολλά χρόνια, το 2007. H ιστορία της αντικατοπτρίζει την πρόσφατη ιστορία της χώρας της, της Τουρκίας, που υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστη «περισσότερο ισλαμιστική και εσωστρεφής»
Protagon Team

Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ήταν «Γκρινιάρα Παρθένος», «Huysuz Virjin» στα τουρκικά. Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου, όπως ονομαζόταν στην πραγματική ζωή, εγκατέλειψε προσφάτως τα εγκόσμια σε ηλικία 87 ετών (έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία) από πνευμονία σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν.

Επί χρόνια υποδυόταν την πιο διάσημη και αγαπητή drag queen της Τουρκίας. «Ηταν εύσωμη, φωνακλού και, σύμφωνα με τα δικά της λόγια, άσχημη για τους άλλους αλλά όμορφη για την ίδια, με την ξανθιά περούκα της, τα απίθανα στήθη και μια γλώσσα σαν τσουκνίδα», σύμφωνα με τη νεκρολογία του Economist.

H «Γκρινιάρα Παρθένα», την οποία λάτρευε το κοινό, εξαφανίστηκε ξαφνικά από την τουρκική τηλεόραση στη οποία εμφανιζόταν επί πολλά χρόνια το 2007, ενώ η ιστορία της αντικατοπτρίζει την πρόσφατη ιστορία της χώρας της, της Τουρκίας, που υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστη «περισσότερο ισλαμιστική και εσωστρεφής».

Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου γεννήθηκε το 1932 στην επαρχία της Τραπεζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, και αφότου υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός άρχισε εργάζεται ως υπάλληλος στο τουρκικό ΙΚΑ όπου παρέμεινε τελικά δεκαοχτώ χρόνια συνολικά.

Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου στα νιάτα του

Το 1970 άρχισε να συνθέτει τον δεύτερό του εαυτό και να εμφανίζεται αρχικά σε μπαρ και καμπαρέ και μικρά κλαμπ ως η «Γκρινιάρα Παρθένος», πριν καταλήξει τελικά στα κανάλια της τηλεόρασης της Τουρκίας, κερδίζοντας στη συνέχεια τις καρδιές εκατομμυρίων τούρκων τηλεθεατών με το δικό της «Huysuz Show».

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν τούρκος πρόεδρος και το ισλαμιστικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τέσσερα χρόνια αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2003, η «Γκρινιάρα Παρθένα» εγκατέλειψε την τηλεόραση.

«Το 2007 ο ερμηνευτής ανακοίνωσε πως δεν επρόκειτο ξανά να υποδυθεί την “Γκρινιάρα Παρθένα”, επικαλούμενος τις πιέσεις που ασκούσε και τη λογοκρισία που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας στα κανάλια που μετέδιδαν το “Huysuz Show”», αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Ahval.

Περισσότερο ξεκάθαρος ο Economist επισημαίνει πως η ζωή για τους ομοφυλόφιλους ή τους τρανς στην Τουρκία ήταν ανέκαθεν δύσκολη, πλέον, ωστόσο, «η ομοφοβία έχει καταστεί πολιτική». Μόνον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα για τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «καταραμένη διαστροφή», μιλώντας συγχρόνως για απόπειρα «δηλητηρίασης των μυαλών των νέων».

Την ίδια περίοδο οι αξιωματούχοι του ανάγκασαν το Netflix να ακυρώσει μια νέα του τουρκική σειρά λόγω ενός ομοφυλόφιλου χαρακτήρα ενώ ο 39χρονος Μπιλάλ Ερντογάν αποπειράθηκε να πείσει τον πατέρα του και πρόεδρο της Τουρκίας να αποσύρει την πατρίδα τους από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη Βία κατά των Γυναικών, όχι μόνον επειδή αντιτίθεται – σύμφωνα με τον ίδιο – στα τοπικά ήθη και τα έθιμα αλλά και γιατί εμπεριέχει αναφορές στις σεξουαλικές μειονότητες. Εξεγέρθηκε, ωστόσο, η 34χρονη Σουμεϊγέ Ερντογάν, μία από τις δύο θυγατέρες του Ερντογάν, ο οποίος παρότι θα ήθελε να ακούσει τον γιο του, μάλλον θα πάει με τα νερά της κόρης του.

Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου εκτός και επί σκηνής

Πριν από μία διετία η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μποϊκόταρε τη Eurovision, εξαιτίας της προγραμματισμένης εμφάνισης της Κοντσίτα Βουρστ, της διάσημης drag queen από την Αυστρία που κέρδισε τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού το 2014, θέλησε να υπενθυμίσει η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της.

Και σήμερα στην τηλεόραση της Τουρκίας κυριαρχούν κυρίως οθωμανοί ήρωες και μυστικοί πράκτορες του στρατού, οπότε χώρος για τις drag περσόνες δεν υπάρχει. Ο Σεϊφί Ντουρσούνογλου επέστρεψε στη μικρή οθόνη το 2012, όχι όμως με την εντυπωσιακή αμφίεση της «Γκρινιάρας Παρθένου» αλλά φορώντας πολιτικά, ως παρουσιαστής και κριτής σε διάφορα reality έως την ημέρα που αποσύρθηκε οριστικά.

Αφότου εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον προηγούμενο μήνα τόσο τα ΜΜΕ όσο και κρατικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Ο τούρκος συγγραφέας και σκηνοθέτης Γκανί Μουζντέ έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα».