Στον τέταρτο κύκλο του «Στέμματος» η Γκίλιαν Αντερσον ερμηνεύει την Μάργκαρετ Θάτσερ | Facebook / Gillian Anderson
Θέματα

Η Γκίλιαν Αντερσον δεν θα ψήφιζε τη Θάτσερ αλλά…

Η αμερικανίδα ηθοποιός που υποδύεται στο «Στέμμα» την σκληροτράχηλη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι στο τέλος της πρωθυπουργίας της ήταν «τρελή»
Protagon Team

Από τα πρώτα, κιόλας, επεισόδια, του τέταρτου κύκλου της ιστορικής σειράς «Το Στέμμα» («The Crown»), που άρχισε να προβάλλεται στο Netflix, το ερώτημα που διχάζει τους θεατές είναι αν η Γκίλιαν Αντερσον ερμηνεύει την Μάργκαρετ Θάτσερ με συμπάθεια ή με χλευασμό… (Δείτε το trailer της σειράς στο τέλος του κειμένου)

Και τώρα σε συνέντευξή της στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Harper’s Bazaar, που μόλις κυκλοφόρησε, η Άντερσον (ρίχνει λάδι στη φωτιά) αποκαλύπτοντας τα συναισθήματά της για την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας. Η αμερικανίδα ηθοποιός παραδέχεται ότι δεν θαύμαζε και πολύ το «δικτατορικό» -όπως το χαρακτηρίζει- στυλ της βαρόνης Θάτσερ και υποθέτει ότι στο τέλος της πρωθυπουργίας της είχε «τρελαθεί».

«Δεν θα συμφωνούσα απαραίτητα με το στυλ ηγεσίας της», δήλωσε η Αντερσον σύμφωνα με την Telegraph, συμπληρώνοντας: «Στο τέλος, νομίζω ότι έγινε αρκετά δικτατορική. Ήταν στην εξουσία για 11 χρόνια και λένε ότι οι ηγέτες δεν πρέπει ποτέ να ξεπεράσουν τα επτά χρόνια γιατί αρχίζουν να τρελαίνονται».

Γυναίκα της χρονιάς για το βρετανικό Harper’s Bazaar η Γκίλιαν Αντερσον (Instagram / Harper’s Bazaar/Oliver Holms)

Η Άντερσον παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η βαρόνη Θάτσερ είχε «το πιο εξαιρετικό μυαλό». Η ηθοποιός είπε επίσης ότι θαύμαζε το γεγονός ότι η κόρη ενός παντοπώλη κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά: «Είτε είστε οπαδός της είτε όχι, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι πραγματικά πέτυχε», είπε.

Ξεκινώντας την προετοιμασία της για τον ρόλο, η Άντερσον ερεύνησε σε βάθος την παιδική ηλικία της Μάργκαρετ Θάτσερ. «Η παιδική ηλικία είναι πάντα μια πολύ χρήσιμη εποχή για να ξεκινήσει κανείς γιατί δίνει πολλές πληροφορίες. Ο πατέρας της Θάτσερ ήταν μπακάλης, δημοτικός σύμβουλος και μεθοδιστής, οπότε όλες αυτές οι πτυχές καθόρισαν ποια ήταν ως πρωθυπουργός, τις πολιτικές της επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε τον προϋπολογισμό της χώρας. Εχτισε τον κόσμο της και δούλεψε πολύ σκληρά για να ανέβει εκεί που έφτασε», είπε η Αντερσον.

Και εξήγησε γιατί ανέλαβε τον ρόλο: «Νομίζω ότι με προσελκύουν περισσότερο οι γυναίκες που έχουν κάτι να πουν ή είναι αρκετά αποφασιστικές, γιατί κι εγώ τείνω να είμαι αρκετά αποφασιστική».

Ο Τσαρλς Ντανς – θείος Ντίκι ή λόρδος Μάουντμπατεν (Netflix)

Ο σεναριογράφος του «Στέμματος», Πίτερ Μόργκαν, έπρεπε να βασιστεί στη φαντασία του για τις σκηνές της Θάτσερ και της βασίλισσας Ελισάβετ κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων ακροάσεων. Και δέχτηκε την κριτική των βασιλικών σχολιαστών για τον διάλογο στο πρώτο επεισόδιο, που δείχνει τον λόρδο Μάουντμπατεν να επιπλήττει τον πρίγκιπα Κάρολο για την σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, και να του γράφει μια επιστολή με την οποία τον καθοδηγεί να παντρευτεί «κάποιο γλυκό και αθώο κορίτσι με καλό χαρακτήρα, χωρίς παρελθόν»…

Ο Μόργκαν είπε ότι έγραψε μεν ο ίδιος το γράμμα, αλλά «ό,τι υπάρχει σε αυτό το γράμμα είναι αυτό που πραγματικά πιστεύω, με βάση όλα όσα έχω διαβάσει και έχω ακούσει από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, αντιπροσωπεύει την άποψή του».