Θέματα

Η φλαβονοειδής διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 28%

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 113.000 άτομα έδειξε ότι τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση είχαν όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο έξι μερίδες τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα
Μαρία Μπελιβάνη

Η πλούσια σε φλαβονοειδή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 28%, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition & Diabetes. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 113.097 άτομα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της σταθερά αυξανόμενης επικράτησής του παγκοσμίως. Σήμερα 415 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σχετίζονται με αυτή την πάθηση παγκοσμίως.

Ο διαβήτης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, νεφροπαθειών και καρκίνου, προκαλώντας εκτεταμένη παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Πόσοι ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2

Κατά τη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης εντοπίστηκαν 2.628 περιστατικά με διαβήτη τύπου 2.

Τις λιγότερες πιθανότητες είχαν όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο έξι μερίδες τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα. Οι έξι μερίδες τη μέρα συσχετίστηκαν με 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Σε αναλύσεις με βάση τα τρόφιμα, η υψηλότερη πρόσληψη μαύρου ή πράσινου τσαγιού, μούρων και μήλων συσχετίστηκε σημαντικά με 21%, 15% και 12%, αντίστοιχα, χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώσεις

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 6%, τέσσερις μερίδες μαύρου ή πράσινου τσαγιού την ημέρα συνδέονταν με 21% χαμηλότερο κίνδυνο, μία μερίδα μούρα την ημέρα σχετιζόταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και μία μερίδα μήλων την ημέρα συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η υψηλότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή ήταν πιο συχνή μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν, των ηλικιωμένων ατόμων, εκείνων που ήταν σωματικά δραστήριοι και εκείνων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Αλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή που, σύμφωνα με τη μελέτη, θεωρούνται κύριοι συντελεστές της πρόσληψης φλαβονοειδών είναι το τσάι, τα μούρα, τα μήλα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, οι γλυκές πιπεριές, τα κρεμμύδια και η μαύρη σοκολάτα.


Η Μαρία Μπελιβάνη είναι ιατρός-βελονίστρια, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρών Βελονιστών (BMAS), επιστημονική συνεργάτης στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ)