Ο επικεφαλής της Portl Ντέιβιντ Νουσμπάουμ ποζάρει για να δημιουργηθεί το ολόγραμμά του στην καμπίνα | PORTL
Θέματα

Η εποχή των ολογραμμάτων ξεκίνησε

Από κινηματογραφικό εύρημα έγιναν πλέον μια πραγματικότητα και η τεχνολογία τους εξελίσσεται τόσο γρήγορα, ώστε οι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι σε πέντε χρόνια θα έχουν αντικαταστήσει τις βιντεοκλήσεις και τις τηλεδιασκέψεις
Protagon Team

Οταν ο Κριστόφ Γκρέιντζερ-Χερ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας υψηλής ωρολογοποιίας IWC, δεν μπορούσε να ταξιδέψει σε μια σημαντική εμπορική έκθεση στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας, αποφάσισε να μεταφερθεί με στιλ… «Star Trek». Αντί να χρησιμοποιήσει κάποιο σύστημα βιντεοκλήσης ή τηλεδιάσκεψης για να συμμετάσχει, ο Χερ βρήκε τρόπο να είναι παρών στην έκθεση στέλνοντας εκεί το τρισδιάστατο ολόγραμμά του. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, το φυσικού μεγέθους ολόγραμμα εμφανιζόταν σε υψηλή ανάλυση 4K και μέσω αυτού μπορούσε ο ίδιος να βλέπει, να μιλά και να ακούει και γενικά να αλληλεπιδρά με όσους ήταν παρόντες στην έκθεση, σαν ήταν και αυτός εκεί μαζί τους.

«Τον διακτινίσαμε από το γραφείο του σε μια εκδήλωση της έκθεσης στη Σαγκάη. Έκανε την παρουσίαση ενός νέου ρολογιού σε πραγματικό χρόνο και συνομίλησε με τα στελέχη της βιομηχανίας που ήταν παρόντα στην εκδήλωση» δηλώνει ο Ντέιβιντ Νουσμπάουμ, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας δημιουργίας ολογραμμάτων Portl που θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Για τη δημιουργία του ολογράμματος απαιτείται μια ειδική καμπίνα. Πρόκειται για μια εγκατάσταση ύψους 2,5 μέτρων με γυάλινη πρόσοψη μέσα στην οποία κάνει την εμφάνισή του το ολόγραμμα. Η καμπίνα διαθέτει όλο τον απαραίτητο οπτικοακουστικό εξοπλισμό (κάμερες, μικρόφωνα, ηχεία κ.λπ.) ώστε ο χρήστης να μπορεί από το σημείο όπου βρίσκεται (π.χ. το γραφείο του) να συνδέεται με το ολόγραμμά του μέσα στην καμπίνα και να βλέπει αλλά και να ακούει ό,τι και το ολόγραμμα που θα έχει συνδεθεί μέσα από την καμπίνα με κάποιο άλλο μέρος.

Ο χρήστης θα πρέπει να διαθέτει και αυτός στο σημείο όπου βρίσκεται ανάλογο εξοπλισμό (κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία) για να μπορέσει να λειτουργήσει το όλο σύστημα, ενώ συνδέεται με την καμπίνα μέσω συμβατικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις συνδέσεις και αν δεν υπήρχε η γυάλινη πρόσοψη στην καμπίνα, οι συμμετέχοντες σε μια τέτοιου είδους επικοινωνία θα νόμιζαν ότι έβλεπαν τον άνθρωπο που απουσιάζει κυριολεκτικά δίπλα τους. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Portl απευθύνεται προς το παρόν τουλάχιστον σε εταιρείες και ήδη πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως η T-Mobile και το Netflix έχουν γίνει πελάτες της.

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μια καμπίνα ολογραμμάτων, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό 60.000 δολαρίων, αλλά μπορεί να γίνει και ενοικίαση με σημαντικά μικρότερο κόστος.

Η τεχνολογία ολογραμμάτων HoloLens της Microsoft χρησιμοποιεί κάσκα.
Άλλα συστήματα

Τεχνολογία ολογραμμάτων έχει αναπτύξει και η Microsoft, η οποία είναι πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά, αφού το σύστημα κοστίζει 3.500 δολάρια. Όμως το σύστημα, που ονομάζεται HoloLens, περιλαμβάνει κάσκα την οποία πρέπει να διαθέτουν όλα τα άτομα που θα επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο, ενώ τα ολογράμματα δεν έχουν τη φυσικότητα της αυτών της καμπίνας της Portl και μοιάζουν περισσότερο με άβαταρ. Πάντως, το HoloLens χρησιμοποιεί ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Thyssenkrupp. Η εταιρεία, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η μετακίνηση των τεχνικών της σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να πάρουν μέρος στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται σε ανελκυστήρες της που χρησιμοποιούν σημαντικοί της πελάτες. Χρησιμοποιώντας το HoloLens, οι τεχνικοί της εταιρείας συνδέονται με τοπικούς τεχνικούς στη χώρα ή την περιοχή που έχει εμφανισθεί το πρόβλημα και τους καθοδηγούν στο τι να κάνουν.

Η τεχνολογία ολογραμμάτων προχωρά με τόσο γοργά βήματα, που έχει αναπτυχθεί και ένα σύστημα ολογραμμάτων για κινητά τηλέφωνα. Credit: ΙΚΙΝ

Η αμερικανική εταιρεία Ikin αναπτύσσει μια συσκευή η οποία συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο και προβάλλει 3D ολόγραμμα του ατόμου με το οποίο ο κάτοχος του τηλεφώνου πραγματοποιεί μια βιντεοκλήση.

Τα στελέχη της Portl προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η τεχνολογία ολογραμμάτων θα έχει αντικαταστήσει πλήρως τα συστήματα βιντεοκλήσεων και τηλεδιασκέψεων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ολογράμματα είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας, επειδή επιτρέπει την πιο άμεση επαφή και προσομοιάζει πολύ με τη φυσική επαφή. Επισημαίνουν, όμως, ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αυτή και τα ολογράμματα γίνονται ολοένα και πιο ρεαλιστικά, ελλοχεύουν κίνδυνοι χρήσης τους για κάθε είδους εξαπάτηση ανυποψίαστων χρηστών.