Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη ήταν τα πρόσωπα μιας πρωτόγνορης εκλογικής διαδικασίας για τον ΣΕΒ | Creative Protagon / InTimeNews
Θέματα

Η επόμενη ημέρα στον ΣΕΒ

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κέρδισε τις εκλογές με το 76% των ψήφων και καλείται να οδηγήσει μαζί με το νέο διοικητικό συμβούλιο τον Σύνδεσμο στη νέα εποχή. Η πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία ανέδειξε ενδιαφέρουσες διαστάσεις για την σχέση Κέντρου - Περιφέρειας, μικρότερων και μεγαλύτερων αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής -Τα πρόσωπα και η πόρτα που άνοιξε
Ζώης Τσώλης

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κέρδισε τις εκλογές στο ΣΕΒ. Είναι ο νέος πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου, ο οποίος πέρα από την προσωπική επιτυχία καθώς συγκέντρωσε το 76% των ψήφων, καλείται να οδηγήσει μαζί με το νέο διοικητικό συμβούλιο τον Σύνδεσμο στη νέα του εποχή.

Μια εποχή που πλέον θα χαρακτηρίζεται από ανοικτές διαδικασίες, απαίτηση που διατυπώθηκε καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο και κατ΄ουσίαν επιβλήθηκε από την αναμέτρηση της παλιάς διοίκησης με την Ιουλία Τσέτη της Unipharma, που ζήτησε να στηθούν κάλπες.

Η εποχή όμως αλλάζει, από τον βαθύ προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ο ΣΕΒ κι ο νεός πρόεδρος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ουσία των προβλημάτων που είναι κατά προτεραιότητα:

—Το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, η πράσινη μετάβαση και οι δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία η οποία επίσης δημιουργεί κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά και η ανοικτή πληγή της έλλειψης προσωπικού σε πολλούς κλάδους αιχμής.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με το επίπεδο των αμοιβών και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν παγώσει από την εποχή των μνημονίων και ίσως είναι το πρώτο το οποίο θα επιλέξει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος, καθώς κατά τη θητεία του ως αντιπρόεδρος είχε την ευθύνη για τα εργασιακά θέματα και το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η βαριά ατζέντα πέφτει πλέον στους ώμους της νέας διοίκησης και πέραν του νέου προέδρου, σε μια γυναίκα. Πρόκειται για την Ράνια Αικατερινάρη η οποία εξελέγη στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου και είναι αυτή η οποία αναλαμβάνει να «τρέξει» το ΣΕΒ και τη λειτουργία του τόσο εσωτερικά, όσο και στις επαφές με την κυβέρνηση και τους οικονομικούς υπουργούς.

Αλήθειες στη γενική συνέλευση

Οσοι παρακολούθησαν από κοντά τόσο τις δημόσιες εμφανίσεις των διεκδικητών της προεδρίας, όσο και τις κινήσεις στο παρασκήνιο, αλλά το κυριότερο βρέθηκαν στη γενική συνέλευση των μελών που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής και διήρκεσε συνολικά 12 ώρες (10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κάλπης), διαπίστωσαν ότι τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες είναι πολλά και καυτά:

-Από την εκπροσώπηση τους, την ίση μεταχείριση, τη συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις, την πρόσβαση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης και την φθηνή τραπεζική χρηματόδοτηση, μέχρι στο να ακούγεται η φωνή τους. Ολα ήρθαν στο φως κι όλα μπήκαν πλέον στο τραπέζι.

Στη γενική συνέλευση αναδείχθηκε ακόμη η διαφορά των επιχειρήσεων του Κέντρου, με αυτές της ελληνικής Περιφέρειας καθώς οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι χθες εκπροσωπούνταν σχεδόν αποκλειστικά στη διοίκηση του ΣΕΒ, και στις μικρομεσαίες (ανάμεσα τους και δεκάδες start up) ήταν εμφανείς και αποτυπώθηκαν σε ένα βαθμό κατά την ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο.

Τα 557 μέλη που συμμετείχαν στη διαδικασία και ψήφισαν εξέλεξαν πρόεδρο του ΔΣ τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, με ποσοστό 76 % ενώ η Ιουλία Τσέτη που συγκέντρωσε το 24% των ψήφων (κυρίως των μικρομεσαίων ή της περιφέρειας), δεν θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το κατασταστικό και τις διαδικασίες του ενιαίου ψηφοδελτίου που ακολουθούνται.

Τα μέλη του νέου ΔΣ που εξελέγησαν είναι:

-Οι τρείς αντιπρόεδροι, Ράνια Αικατερινάρη, Ευτύχιος Βασιλάκης, Ανδρέας Σιάμισιης η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και ο ταμίας Μάρκος Βερέμης,

Ως απλά μέλη εξελέγησαν οι εξής: Πέγκυ Αντωνάκου, Καλλίνικος Καλλίνικος, Νάγια Καλογεράκη, Ιωάννης Καραγιάννης, Νικόλαος Καυκάς, Πάνος Κυριακόπουλος, Φίλιππα Μιχάλη, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Γεώργιος Περιστέρης, Κυριάκος Σαμπατακάκης, Μενέλαος Τασόπουλος, Θεόδωρος Τρύφων, Ευάγγελος Χρυσάφης και Βασίλειος Ψάλτης.

Ανοιχτές πόρτες

Σε κάθε περίπτωση, οι πόρτες του ΣΕΒ άνοιξαν όχι μόνο για την εγγραφή και συμμετοχή νέων μελών και νέων επιχειρήσεων, αλλά και για τη διεκδίκηση σε δύο χρόνια από τώρα, αξιωμάτων και θέσεων στη διοίκηση από όλους όσοι έχουν τη φιλοδοξία να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο επιχειρείν.

Ομως οι εξελίξεις, και οι ανοικτές διαδικασίες που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει ο ΣΕΒ από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η δεύτερη υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου, αυτή της Ιουλίας Τσέτη η οποία συγκέντρωσε το ένα τέταρτο των ψήφων, είναι αναμφίβολα θετικές. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά εδώ και 117 χρόνια έγιναν εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες και γιατί η αντιπαράθεση των δυο οδήγησε σε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Οπως σχολιάζουν ιστορικά στελέχη της βιομηχανίας, η επόμενη ημέρα βρίσκει ένα πιό ανοικτό, πιό δημοκρατικό Σύνδεσμο που καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο της βιομηχανίας και του επιχειρείν στη χώρα.

Μήνυμα Θεοδωρόπουλου

Ανοίγοντας τη νέα σελίδα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Ιουλία Τσέτη: «Ευθύνη όλων η ενεργός συμμετοχή»

Στο δικό της μήνυμα η Ιουλία Τσέτη σημείωσε: «Ευχαριστώ όλες και όλους για την υποστήριξή σας. Ο ουσιαστικός σκοπός επιτεύχθηκε, με την διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά στα 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα. Ανοιξε ένας δρόμος καταστατικά δημοκρατικών διαδικασιών και δημιουργήθηκε μία παρακαταθήκη για κάθε επιχειρηματία που θα θελήσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πλέον είναι ευθύνη όλων η ενεργός συμμετοχή στην καθημερινότητα του φορέα, προκειμένου να πάμε τον ΣΕΒ εκεί που του αξίζει. Ολοι μαζί».