Η Σίλβια Κριστέλ στην... ορίτζιναλ «Εμανουέλα» του 1974. Πριν από την εκτόξευσή της στο πάνθεον του σοφτ πορνό εργαζόταν ως μοντέλο | Trinacra Films / CreativeProtagon
Θέματα

Η «Εμανουέλα» πενηντάρισε (και επιστρέφει)

Ηταν η πιο πετυχημένη ταινία του 1974 στη Γαλλία, αλλάζοντας τα ήθη στο σοφτ πορνό και επιβάλλοντας στο επίκεντρο τη γυναικεία φαντασίωση. Στην Ελλάδα προκάλεσε την παρέμβαση της λογοκρισίας, πριν κόψει χιλιάδες εισιτήρια και εμπνεύσει έως και μια ελληνοκυπριακή «συνέχεια». Σε λίγες ημέρες προβάλλεται το σύγχρονο ριμέικ
Protagon Team

Ολα ξεκίνησαν με μια «λοξή» ανάθεση. Ο παραγωγός Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ δεν ήθελε να απευθυνθεί σε σκηνοθέτη της κινηματογραφική αγοράς και έδωσε το έργο στον νεαρό φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει φιλμ μεγάλου μήκους, και μάλιστα βασισμένο στο ερωτικό μπεστ-σέλερ «Εμανουέλα», της Εμανουέλ Αρσάν (1967).

Η ταινία με τις σεξουαλικές περιπέτειες του μοντέλου Εμανουέλ –την οποία υποδυόταν η Σίλβια Κριστέλ– στην Μπανγκόκ κυκλοφόρησε στις γαλλικές αίθουσες τον Ιούνιο του 1974 και γνώρισε θρίαμβο στη Γαλλία, κόβοντας σχεδόν 9 εκατομμύρια εισιτήρια. Παιζόταν, δε, επί 13 χρόνια σε κινηματογράφους του Σανζ-Ελιζέ στο Παρίσι. Ο Ζιστ Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, επίσης με πρωταγωνίστρια τη Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι».

Η Σίλβια πριν την «Εμανουέλα»

Η Σίλβια Κριστέλ (Sylvia Kristel) γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1952 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ο γαλλικής καταγωγής πατέρας της διατηρούσε ένα μικρό ξενοδοχείο και, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, η ίδια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από πελάτη στην ηλικία των εννιά ετών.

Οι γονείς της χώρισαν το 1966 και η Σίλβια, μαζί με τη μικρή αδελφή της Μαριάνε, συνέχισαν να ζουν με τη μητέρα τους. Η ίδια ήθελε να γίνει δασκάλα, αλλά σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές: μπαργούμαν, γραμματέας σε εταιρεία, ακόμα και υπάλληλος σε βενζινάδικο. Στα 17 της κέρδισε τον τίτλο της Miss TV Europe και άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο.

Πανικός στην Αθήνα

Στην Ελλάδα την ταινία έφερε το 1975 ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, της μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής «Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης». Στην Αθήνα παίχτηκε αρχικά στο «Οπερα» της Ακαδημίας και συνολικά σε 15 σινεμά, αλλά λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα αποσύρθηκε για να περάσει από την επιτροπή λογοκρισίας.

Από αριστερά, Σίλβια Κριστέλ, Νοεμί Μερλάν και Λάουρα Γκέμσερ, και οι τρεις στον ρόλο της Εμανουέλας (CreativeProtagon)

Στις 17 Απριλίου «ο πρόεδρος, ο εισαγγελέας και οι σύνεδροι του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της ερωτικής ταινίας “Εμμανουέλα” παρακολουθούν σε ιδιωτική προβολή το έργο προκειμένου να μορφώσουν ανέτως προσωπική άποψη επί του θέματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης, καθηγητές πανεπιστημίου καταθέτουν ότι η ταινία “τιτρώσκει βαναύσως την κοινώς παραδεδειγμένη παρ’ ημίν ηθικήν” και “διεγείρει τον σεξουαλικό ίμερο”» («Καθημερινή»).

Τελικά η ταινία απαγορεύεται αλλά αθωώνονται οι αιθουσάρχες (με υπεράσπιση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου). Θα επανέλθει έναν χρόνο αργότερα σε σινεμά όπως το «Νιρβάνα» της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Λεπτομέρεια της ιστορίας: η μοναδική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την «απαράδεκτη επέμβασι της δικαστικής εξουσίας» προήλθε από τους Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο, όπως σημειώνει ο ιστορικός Κώστας Κατσάπης.

Η «Εμανουέλα» στην Κύπρο

Υπήρξε και «Εμμανουέλα» ελληνοκυπριακής εμπνεύσεως, και μάλιστα δίγλωσση (αγγλικά και ιταλικά): η«Μαύρη Εμμανουέλα» του 1980,  σε σκηνοθεσία Ηλία Μυλωνάκου και με πρωταγωνίστρια την Ινδονήσια Λάουρα Γκέμσερ. Εκοψε 25.413 εισιτήρια και εκείνη τη χρονιά κατέλαβε τη 15η θέση μεταξύ 26 ταινιών. Η πλοκή, εν συντομία: Η Εμανουέλα, αφού πληρώνει έναν δολοφόνο για να σκοτώσει τον έκφυλο σύζυγό της, πηγαίνει στην Κύπρο μαζί με τη θετή κόρη της. Εκεί θα τις ακολουθήσει ο δολοφόνος για να τις εκβιάσει και η Εμμανουέλα θα τον σκοτώσει. Αυτά…

Η ταινία του 2024

Η Οντρέ Ντιουάν υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του ριμέικ «Emmanuelle», επίσης εμπνευσμένο από το μπεστ σελερ του 1967.

Αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Τον κεντρικό ρόλο κρατάει η Νοεμί Μερλάν («Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται», «Tár», «Κάθε Πέρυσι και Καλύτερα»), ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Λεά Σεϊντού, Ναόμι Γουότς, Γουίλ Σαρπ κ.ά.